• Curierul de Hâncești

O tânără pasionată de istorie şi broderieFiecare om poate crea frumosul prin munca sa, dar mai ales atunci când face din ea o pasiune. Un exemplu convingător în acest sens este şi tânăra pasionată de broderie Alina Chirondă, pe care vă propunem să o cunoaşteţi. A absolvit cu brio facultatea de istorie a USM  şi azi e profesoară de istorie la LT „M. Sadoveanu” din Hânceşti. Este şi un bun  cercetător, în cadrul proiectului ,,Deportările din RSS Moldovenească între istorie și memorie: biografii individuale și colective, valorificări istoriografice", din cadrul Programului de stat pe lângă Biblioteca Științifică (Institut) ,,Andrei Lupan” a Academiei de Științe a Moldovei şi al Institutului de Istorie Socială „ProMemoria” al USM.


Cu toate acestea, dumneaei dedică timpul liber şi unei frumoase pasiuni – broderia. Aceste două activităţi se îmbină foarte bine pentru că arta brodatului face parte dintr-un ansamblu de activităţi cu caracter istoric care se moştenesc din generație în generație. Ori, originalitatea fiecărui popor se caracterizează prin potențialul creator, care își găsește expresia în cultura materială și spirituală. Un loc aparte în această cultură îl ocupă meșteșugurile populare din care face parte și broderia.


Pasiunea pentru brodat a moştenit-o de la bunica, precum ne spune chiar dânsa: „Bunica țesea, broda, croşeta la toți 8 copii avea zestre bogată fețe de pernă, fețe de masă, covoare, păritare, prosoape etc. Am descoperit dragostea de a broda cred că prin clasa a IV-a sau a V-a, când lecțiile de istorie și ed. tehnologică erau lecțiile mele preferate și de suflet.


Mulțumesc profesoarei de ed. tehnologică Maria Gujuman pentru că m-a învățat arta brodatului, iar mamei mele – pentru faptul că m-a susținut de fiecare dată atât spiritual cât și material, pentru că materialele de lucru costă scump”. 


Admirând mica sa colecţie de broderii am observat că reflectă o gamă largă de teme în creaţie. O atenţie deosebită acordă creaţiilor ce reflectă natura şi celor cu tematică religioasă, anume icoane inspirate din motive biblice. Tehnica pe care o foloseşte se numeşte broderie în cruciuliță, goblen și broderie în biser. 


„Lucrez, pentru că această ocupație îmi aduce o plăcere sufletească care nu se explică prin cuvinte”- a mai adăugat meşteriţa. Deoarece încă are un număr modest de lucrări nu s-a gândit la o expoziţie personală, dar speră pe viitor să se împlinească şi acest vis, fie în cadrul activităţilor culturale organizate la nivel local, fie la nivel raional. Pentru originalitatea lucrărilor sale şi noul adus în domeniul acestui tip de artă, numărului lucrărilor care va creşte pe parcurs, speră să obţină cu brio titlul de „meşter popular”. 


Un vis de-al ei este să-şi procure o mașină de cusut profesională, care i-ar da posibilitatea să creeze haine cu specific naţional și tradițional! Alina Chirondă consideră că fiecare persoană este înzestrată de la bunul Dumnezeu cu un dar, însă  trebuie să-l descoperim și să-l valorificăm fiecare din noi cum poate el mai bine, fie că creează ceva hand-made sau o ocupație care îi aduce plăcere sufletească: sport, lectură, muzică, teatru orice.


Trebuie să găsească modalități prin care să se afirme, poate să și câștige un venit suplimentar. Ea le sugerează tinerilor talentaţi să creeze frumosul, să-l promoveze şi, respectiv, APL-urile să fie receptive la acest fapt. În activitatea sa de meşter popular începător se ghidează de o frumoasă zicală: „Suntem cu toții suma gândurilor noastre - primim ce oferim!”


Noi aşteptăm organizarea unei expoziţii personale şi îi urăm succes în tot ceea ce face.Sergiu Ștefan

4 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco