• Curierul de Hâncești

O terapie a sufletului

Maria Munteanu din or. Hânceşti este o tânără mămică care şi-a găsit refugiu de griji şi oboseală în confecţionarea obiectelor hand-made. Anume datorită acestei pasiuni concediul de maternitate s-a transformat într-o perioadă de distracţie prin confecţionarea obiectelor manuale. Pe alocuri, mai stângaci, totuşi, a reuşit să impresioneze toate rudele şi cunoscuţii prin răbdarea sa şi lucrările extraordinare pe care le-a realizat.


„Am început să confecţionez obiecte hand-made cu doi ani în urmă, când eram în concediul de maternitate. Nu e uşor să fii mamă a unui băieţel care nu stă nici o clipă locului. Simţeam că am nevoie de o degajare a emoţiilor negative şi pentru a nu răbufni asupra celor apropiaţi, am început să confecţionez obiecte cu propriile mâini. Aşa am ajuns să confecţionez felicitări, invitaţii, coşuri şi cutii, bijuterii şi chiar aripi de înger pentru costum de sărbătoare. Foarte repede am înţeles că anume această activitate îmi aduce satisfacţie lăuntrică şi mă face fericită. La Universitatea Pedagogică, unde am studiat, am avut o disciplină care se numea „floristica”, anume de acolo am deprins tehnica de lucru, inclusiv cu pistolul cu clei, care nu este chiar atât de uşor de manevrat la început”, a povestit meşteriţa.


  Primele sale experienţe în domeniu au fost ghidate de filmuleţele video de pe internet, iar când nu îi reuşea exact ca în acele filmuleţe, îşi dădea frâu liber imaginaţiei. Chiar dacă lucrările sale sunt de-a dreptul impresionante, nu le vinde, ci le dăruieşte celor apropiaţi.


„Când încep să confecţionez ceva, ţin cont de persoana căreia vreau să-i fac cadou. Mă gândesc la lucrurile care îi plac, la culorile favorite etc. Astfel, lucrarea mi se dă uşor la confecţionare. Mă bucur că apropiaţii mei apreciază ceea ce fac, şi mai mult mă bucur că soţul meu mă susţine şi chiar vine uneori cu careva idei. Nici fiul meu de trei anişori nu stă departe, ci priveşte curios la tot ce fac. De regulă, ustensilele pe care le folosesc sunt hârtia colorată, bucăţi de pânză, foi de reviste şi multe alte lucruri. De fapt, orice materie poate folosi la confecţionarea obiectelor hand-made. Cu toate acestea, ceea ce le uneşte pe toate, în sensul direct şi indirect al cuvântului, este cleiul, fără de care puţine lucrări pot ajunge la final”, a mai spus tânăra.


Timidă şi cu o voce foarte călduroasă, am simţit cu câtă dragoste vorbeşte despre pasiunea sa şi despre cei cărora le dedică această pasiune, familia fiind totuşi prioritatea numărul unu în viaţa ei. Cu toate acestea, visează ca într-o bună zi, lucrările sale să fie apreciate şi de alţi oameni care să o răsplătească pentru munca depusă şi răbdarea necesară de care dă dovadă atunci când se apucă de confecţionat. 


  Şi pentru că suntem în prag de sărbătorile de iarnă, Maria Munteanu a confecţionat şi brăduţi de toată frumuseţea pentru a-i bucura pe cei dragi. Iar redacţia „Curierului de Hânceşti” vă invită să apreciaţi oamenii de artă despre care am scris pe parcursul anului 2016 şi de ce nu, să faceţi cadouri originale celor dragi – cadouri confecţionate de oameni cu inima şi mâinile de aur, aşa ca eroina rubricii „Terapie prin pasiune”, rubrică care a fost ca un balsam pe suflet pentru toţi cititorii noştri, obosiţi de rutina zilnică.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco