• Curierul de Hâncești

O tânără din Lăpuşna - despre studiile în America

„Am vorbit despre tradiţiile şi obiceiurile Moldovei, făcându-i pe americani să-şi dorească să ne cunoască şi să ne viziteze ţara”
O tânără din Lăpuşna ne împărtăşeşte impresiile după un an de studii în America.


Maria Panainte este elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic Lăpușna şi recent s-a întors din Statele Unite, unde a avut frumoasa ocazie de a-şi trăi visul american timp de 10 luni. Revenită în ţară, tânăra s-a arătat bucuroasă să ne împărtăşească experienţa acumulată în calitate de elevă a unei prestigioase instituţii de învăţământ din SUA.  

„În America am plecat prin intermediul programului FLEX (future leader exchange), la care am participat în 2016. Flex este un program absolut gratuit care oferă elevilor de liceu (clasele 9-12) șansa de a vizita America și de a petrece un an academic într-un stat din SUA. Odată ce ajungi finalist al acestui program, trăiești într-o familie americană, mergi la o şcoală din State și eşti parte a comunităţii americane.


Eu am fost în statul Maryland, orașul Manchester, şi am studiat în Manchester Valley High School, fiind elevă în clasa 12-a. La finisarea anului de studii, am primit diplomă de Student Internaţional, participând chiar la balul de absolvire cu toţi ceilalţi elevi americani. Am avut marea şansă să merg anume acolo din motiv că Maryland e aproape de multe dintre atracţiile SUA. Am vizitat Washington DC, New York, Ocean City, Philadelphia, Boston, Niagara Falls, Virginia, North Carolina, și multe alte locuri frumoase și unice de pe coasta de est”. 


Întrebată care este cea mai mare diferență dintre SUA și R. Moldova, Maria răspunde - școala și atitudinea oamenilor.


„Acolo primești plăcere când mergi la şcoală, pentru că este totul atât de cald și primitor. Relația profesor-elev este una foarte strânsă și nici măcar nu se simte diferența între statutul fiecăruia. Fiecare elev are orar personalizat după preferințe și necesități. Eu am avut 8 clase diferite (matematică, l. engleză, teatru, l. spaniolă, lecții de vorbit în public). Școala oferă totul elevilor, începând cu suplimente de birou până la calculatoare pentru fiecare. Acolo nu există fondul școlii sau reparație în clasă. De cadouri pentru profesori nici nu se pomeneşte, iar de copiat nici nu merge vorba. În schimb ei spun „Mulțumesc” foarte des, respectul unul față de altul fiind foarte important.


De asemenea, ei pun accent foarte însemnat pe pauza de masă. Noi aveam câte 5 minute pauză între clase, dar tocmai 30 de minute pentru masă” – menţionează Maria, adăugând că nu este totul chiar ca în filmele americane, dar unele lucruri sunt exact la fel: dulăpioare unde fiecare își păstrează lucrurile, o bibliotecă mare unde poți să primeşti asistență în cazul în care nu înțelegi ceva și, de asemenea, există o echipă de majorete a şcolii, exact ca în filmele americane. Eleva specifică că americanii pun accent deosebit pe sport, cele mai multe fonduri fiind alocate domeniului sportului, multe burse fiind oferite celor care practică unul sau mai multe genuri de sport. 


„Când am fost în Washington DC, am auzit mai mult de 5 limbi și am văzut mai mult de 5 naționalități. În școală aveam prieteni din toate colțurile lumii și era foarte interesant să vorbim unii cu alții despre diferențele și asemănările de cultură, limbă sau tradiții. De asemenea, chiar dacă eram în America, am încercat din bucătăria mai multor culturi, precum cea chineză, thailandeză, italiană sau mexicană. Fiind vorba de mâncare, mulți dintre americani mănâncă tot felul de fast-food-uri și nu prea gătesc acasă, preferând să ia masa în oraș. Pentru americani piețele sunt un lux, ei făcându-și cumpărăturile în marketuri. Acolo este o varietate imensă de magazine, unde prețurile variază, shopping-ul fiind accesibil pentru fiecare” – spune cu entuziasm tânăra. 


Ceea ce a impresionat-o este şi faptul că oamenii zâmbesc foarte mult, chiar şi fără motiv, pentru americani aceasta fiind o cale de a-i face pe alții fericiți. „Este foarte plăcut când dimineața, venind la ore, profesorii te întâmpină cu un zâmbet până la urechi, urându-ți „o zi frumoasă” – spune Maria.


„În state am văzut pentru prima dată așa numitele „bănci cu mâncare”, unde persoanele care își permit pot să doneze produse alimentare sau produse de igienă personală, iar oamenii care au o situație financiară mai dificilă pot veni și lua aceste produse gratuit. Îmi doresc foarte mult să deschid una aici acasă, în Republica Moldova. Încă lucrez la această idee și sper că printre cititorii ziarului Dvs. sunt oameni cu care aș putea lucra pentru a face acest proiect posibil. În State, am făcut 250 ore de voluntariat. Am fost voluntar pentru diferite festivaluri organizate acolo în comunitate, cât și pentru Rotary Club, Lion’s Club, Key Club și altele.


A fost o experiență foarte utilă și plăcută, deoarece oamenii m-au primit cu brațele deschise și multă căldură. Am învățat multe și m-am dezvoltat ca personalitate. De asemenea, eu am plecat în State și ca ambasador al Republicii Moldova. Acolo am avut 7 prezentări, 3 în școală și altele 4 pentru diferite organizații, unde am vorbit despre tradițiile și obiceiurile Moldovei, despre portul nostru popular și alte lucruri interesante, care i-au făcut pe americani să cunoască și să își dorească să viziteze Moldova. Mi-a făcut plăcere să vorbesc și să împart cu ei din bucatele noastre tradiționale, din ciocolatele pe care le adusesem de acasă și care le-au plăcut foarte mult. Ei au rămas foarte mulțumiți, iar eu sunt foarte fericită că din ce în ce mi mulți oameni cunosc despre bucata asta frumoasă de pământ – Moldova.


Experiența americană m-a făcut să văd cu alți ochi lumea din jur. Acum înțeleg mai bine problemele cu care se confruntă societatea noastră și, odată venită acasă, vreau să pun în aplicare toate cunoștințele adunate acolo, creând un viitor mai bun aici, acasă. Sper din tot sufletul să găsesc aici oameni dispuși schimbării și modernizării. Faptul că am călatorit m-a făcut mai înțeleaptă și mai tolerantă. Îmi doresc pentru fiecare dintre moldovenii noștri să călătorească și să descopere noi culturi și mentalități. Poate asta ne va face să mergem înainte și să progresăm.” – menţionează cu entuziasm tânăra.


Maria îi îndeamnă pe tineri să nu ezite să se înscrie în programul FLEX, a cărui primă etapă, în acest an, se va desfăşura la LT „M. Sadoveanu” în luna septembrie, mai multe detalii putând să afle pe www.americancouncils.org. Ea îi mulţumeşte, pe această cale, familiei sale, care mereu a avut încredere în ea, a susținut-o și i-a dat sfaturi utile pentru ca deciziile sale să fie luate cu înțelepciune. Faptul că a reuşit să ajungă peste ocean şi să reprezinte cu succes ţara noastră s-a datorat sprijinului pe care l-a avut din partea celor dragi, susţine în încheiere lăpuşneanca Maria Panainte.Elena Zaițev

2 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco