• Curierul de Hâncești

O universitate din Praga şi-a deschis uşa pentru o tânără din Hânceşti

Astăzi nu mai este ceva ieşit din comun să-ţi faci studiile în România, acolo unde tind majoritatea absolvenţilor de liceu motivând că în Republica Moldova fie taxele sunt piperate, fie calitatea studiilor nu corespunde capacităţilor. Tinerii conştienţi caută nu doar un sistem universitar lipsit de corupţie, dar şi un viitor profesional sigur. Şi în raionul Hânceşti avem mulţi tineri care merg peste hotare nu doar să-şi facă studiile dar şi să capete o experienţă unică în domeniul pe care îl aleg aceştia.


Valeria Cerneţchi este o tânără de 24 de ani din oraşul Hânceşti care nu doar a ales să-şi facă studiile peste hotare, dar a reuşit să obţină succese remarcabile pe tărâmuri străine. După absolvirea liceului din Hânceşti a fost tentată să meargă în România datorită surorii sale care a mers pe această cale mult mai devreme. Impresionată de calitatea studiilor şi de posibilităţile pe care le oferă instituţiile de acolo, Valeria nu a ezitat şi a acceptat provocarea.


„Aveam un exemplu viu – sora mea care mereu îmi spunea că ar fi bine să învăţ şi eu în România pentru că acolo sunt mai multe posibilităţi pentru studenţi, inclusiv din Republica Moldova, a spus Valeria. Facultatea am ales-o absolut întâmplător, am văzut pe panou specialitatea „ştiinţe administrative”, mi s-a părut ceva interesant şi am decis că rămân acolo. Era foarte greu la început, ruptă de casă, de prieteni şi de realitatea în care m-am obişnuit să trăiesc. La scurt timp, am decis să mă încadrez într-o organizaţie pentru tineret pentru a cunoaşte poporul român, tradiţiile acestora, obiceiurile etc.”.


Perioada de licenţă a fost pentru Valeria plină de evenimente şi experienţă utilă, însă înainte de a aplica la masterat, a decis să aplice în practică tot ce a învăţat. Astfel, s-a reîntors în oraşul de baştină şi a trecut cu brio de etapa de selectare pentru funcţia de şef Serviciu cooperare transfrontalieră şi promovarea investiţiilor în cadrul Consilului raional.


„Foarte multe aspecte pe care le-am studiat la facultate, mi-au fost de mare ajutor în funcţia pe care am ocupat-o. Pot afirma că s-a meritat să fac studiile peste hotare ca să am cunoştinţele necesare pentru a promova localitatea în care m-am născut. Cu toate acestea, datorită Centrului de Studii Europene din Iaşi, în care am studiat iniţial am avut posibilitatea să aplic pentru stagiul de studii în capitala Cehiei, Praga (selecţia ERASMUS). Nu este o procedură complicată, atât timp cât cunoşti foarte bine limba engleză şi ai note maxime. Trebuie să ai un dosar de acte, inclusiv certificatul de limbă engleză, urmează selectarea candidaţilor, unde este o concurenţă acerbă şi etapa finală este interviul propriu zis – o etapă hotărâtoare de altfel. Am fost foarte fericită că am trecut cu succes şi de această etapă, pentru mine a fost un scop realizat însă am fost conştientă că urmează masterul care este total diferit de cel din Republica Moldova. Am ales domeniul studiilor europene, de la istoric până la economia şi politicile Uniunii Europene. În universitatea din Praga trebuie mereu să fii activ dacă vrei să fii apreciat, mai mult de atât, acolo nu există note, ci un punctaj de la 1 la 4 şi nota 1 este nota maximă”.


Tânăra a mai spus că cea mai mare dificultate pe care o mai înfrânge şi acum peste hotare este dorul de casă şi de cei apropiaţi, ce ţine de studii, este fascinată de metodele de predare, de nenumăratele proiecte şi prezentările verbale la care este prima şi de atitudinea prietenoasă a profesorilor care niciodată nu demonstrează supremaţie, ba mai mult, dânşii salută curajul studenţilor străini care au decis să studieze peste hotare.


„La universitatea din Praga cerinţele sunt foarte mari, fiecare student este practic obligat să citească o cantitate mare de lectură, este vorba despre directive, regulamente ale Uniunii Europene pe care le studiem în limba engleză la nivel avansat. Dincolo de studii, pentru care fiecare student primeşte bursă, tinerii aici au posibilitatea să se distreze după bunul plac. Aici se fac petreceri de luni până luni, oamenii sunt deschişi pentru comunicare şi se respectă reciproc. Totuşi, eu sunt copleşită de arhitectura oraşului, astfel încât în doar şase luni am reuşit să văd toate edificiile fascinante de acolo. Din economiile făcute din bursa lunară de 500 de euro, avem posibilitatea să călătorim în alte ţări. Am reuşit să călătoresc prin Amsterdam, Viena, Dresden, Cracovia etc.”- a mai adăugat Valeria.


Întrebată unde se vede la finele masterului şi după apărarea disertaţiei, Valeria ne-a spus că i-ar plăcea să găsească un job care să o reprezinte. Chiar dacă ar rămâne să activeze într-un stat european, dânsa spune că ar face tot posibilul ca situaţia din Republica Moldova să fie una mai bună, iar studiile şi practica sa să ajute la parcursul european al ţării. 


Chiar dacă a ales un domeniu de studiere atât de complex, atât de fixat pe economie şi politici, Valeria Cerneţchi este totuşi o persoană artistică care atunci când are timp liber, desenează în stil grafic, scrie versuri inspirate din lumea sa interioară şi cântă cu mare satisfacţie melodiile Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici. 


„În general, sunt o persoană mai sensibilă decât par şi probabil că în adâncul conştiinţei mele s-a activat o antenă artistică care mă face să nu fiu indiferentă faţă de artă, faţă de tot ce este frumos vizual şi la auz”- a încheiat tânăra.


Tot mai mulţi tineri merg peste hotare unde nu doar obţin mari succese, dar ne promovează şi ţara, oraşul sau satul de unde au venit. Este lăudabil faptul că mulţi dintre aceştia, studiind departe de casă, se reîntorc cu o nouă suflare de cunoştinţe pentru a reprezenta acel locuşor de unde provin, dintr-o latură pozitivă, încât ne dăm seama că mai avem şansă pentru un viitor mai bun. Elena Golubnic

12 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco