• Curierul de Hâncești

Omul îşi croieşte destinul


Fiecare om este făuritorul prorpiului său destin. Pasiunile sale, activităţile, rezultatele obţinute sunt „ingredientele” ce definesc talentul acestuia. Despre rezultatele notorii şi talentul unei alte adolescente vom vorbi în adiţia de azi.


 De data aceasta vă propunem să o cunoaşteţi pe adolescenta de la LT „M. Lomonosov” din mun. Hânceşti, Nina Golban (în poză, la clape dreapta). Încă din copilăre a fost atrasă de lucrurile ciudate. I-a plăcut mereu să descopere ceva neobişnuit. Acest fapt i-a marcat, într-un fel sau altul, soarta, deoarece a motivat-o să studieze limbile străine (la moment coreeana) şi cultura ţărilor ca: Japonia şi Coreea.


Totodată Nina Golban ne-a prezentat raionul într-un proiect internaţional „FLEX”, care avea drept scop studierea limbii engleze, tradiţiilor şi schimbului de experienţă dintre tinerii din SUA şi R. Moldova. „Cunoaşterea limbilor străine m-a ajutat să aflu despre tradiţiile mai multor state din lume şi chiar să-mi fac prieteni din ţările: Germania, Coreea, Japonia, Polonia şi Spania pe saiturile de socializare”, ne-a spus adolescenta.  

   

Cu toate că a studiat la liceul cu predare în limba rusă, Nina Golban este şi un bun cunoscător al limbii române. Dragostea faţă de limba poporului nostru i-a fost altoită şi de profesoara ei de limba şi literatura română, dna Lilia Gurgurov. „Dna profesoară a ţinut mereu să mă motiveze ca să studiez, să descopăr frumuseţea limbii române. „Dacă nu vrei să fii amibă, trezeşte-te la viaţă. Lucrează şi creşti!”, îmi spunea dneaei. Îi sunt recunoascătoare că m-a susţinut nu doar ca  profesoară, ci şi ca un adevărat prieten”, ne-a mărturisit adolescenta.


Pe parcursul anilor de şcoală, îndrumată de profesoara sa, Nina Golban ne-a reprezentat raionul şi la olimpiadele republicane. La limba şi literatura română în anul 2016 s-a clasat pe locul II, iar în 2017 – pe locul III. De asemenea, cu locul II s-a ales şi la olimpiada şcoalară la limba engleză. Vom preciza şi faptul că de mică a fost pasionată de poezie şi desen. Prima poezie a recitat-o aproximativ la vârsta de cinci ani. A fost susţinută de bunica şi părinţi. „Am recitat o poezie despre război. Aveam nişte emoţii extraordinare, ba chiar lacrimile îşi făcuseră apariţia”, şi-a amintit adolescenta.


A învăţat să recite expresiv poeziile, fapt ce a fost apreciat în cadrul concursului raional al declamatorului în anul 2016 cu locul III. Creaţiile pictate de Nina Golban au o tematică variată, încercând să redea pe foaie neobişnuitul trăit în sufletul adolescentin.     Pe parcursul anilor am reuşit să surprindem şi altă frumoasă pasiune a ei – muzica. Nina este membru al ansamblului vocal-instrumental condus de dnul Mihai Ochişor, care activează la Centrul de Creaţie din Hânceşti. Ea este un iscusit acompaniator la clape. Acest fapt o ajută să descopere şi să redea frumuseţea neasemuită a muzicii. Dar... nu se opreşte nici aici.    


Încearcă şi “pâinea” de jurnalist. A fost claificată în topul  “zece cele mai reuşit articole” din cadrul concursurilor iniţiate de săptămânalul repubican „Florile dalbe”. A scris articole cu tematică ecologică, dar şi despre activităţile organizate în LT „M. Lomonosov”. În viaţă se conduce de un frumos principiu: „Dacă ceva iese greşit sau nu iese deloc, este doar vina ta.

Omul singur îşi croieşte destinul, iar principiul este un fundament pentru proria creştere spirituală”.    


 Ne bucură faptul că datorită unor asemenea adolescente avem posibilitatea să completăm colecţia tinerelor talente din raionul nostru. Deoarece am reuşit să o bucurăm cu această surpriză chiar de ziua ei de naştere, îi urăm succese mai departe şi tradiţionalul „La Mulţi Ani!”.Sergiu Ștefan

5 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco