• Curierul de Hâncești

Oxana Spătaru – tânăra care a ajuns la Rio de Janeiro datorită pasiunii pentru sport


Oxana Spătaru este o tânără de 19 ani din oraşul Hânceşti. Este o fată deosebită, cu mari aspiraţii şi planuri de viitor în pofida staturii joase care, nu este nicidecum un defect, ci un imbold pentru perseverenţă în domeniul sportului, şi anume împingerea ghiulelei, fără de care nu-şi imaginează astăzi existenţa.


„Eu niciodată nu am crezut că voi face sport şi mai ales la nivel profesional, ca să nu mai vorbesc de şansa de a merge la jocurile paralimpice de la Rio de Janeiro. Eram în clasa VIII-a când am început să fac antrenament şi am avut ocazia să-l cunosc pe Dumitru Prodan, antrenorul meu, datorită căruia am ajuns acum sportiv cu succese. Iniţial, când am practicat cind powerlifting, împreună cu antrenorul am observat că mă descurc mai problematic cu mâna stângă şi acesta a fost un motiv serios de ce nu am putut merge la competiţii internaţionale. Antrenorul mi-a sugerat să încerc ceva din atletica uşoară în proba „împingerea ghiulelei”. Anume acest gen de sport m-a ajutat să ajung la Rio”, a povestit entuziasmată tânăra.


Deşi nu este decât un an şi jumătate de când anume împingerea ghiulelei este activitatea de zi cu zi a eroinei rubricii noastre, Oxana, fiind o tânără perseverentă şi cu un caracter puternic, a obţinut mari succese pe acest tărâm, cucerind şi publicul naţional. 


„Nu este nimic complicat în procesul de aruncare a ghiulelei dacă sportul este modul tău de viaţă şi dacă faci antrenamente cel puţin de câteva ori pe săptămână. Problema mea cea mai mare sunt emoţiile care mă copleşesc atunci când merg la competiţii, în faţa unui public mare. Probabil, este capitolul la care mai am de lucrat. În general, pentru un sportiv este foarte important să se alimenteze corect şi sănătos, iar cu emoţiile mă voi lupta pe parcurs pentru a obţine succese”, a mai povestit sportiva.


Oxana Spătaru a absolvit Şcoala internat cu deficienţe locomotorii din oraşul Hânceşti, unde se antrena zilnic, la moment unica sa ocupaţie fiind sportul. Este mereu pregătită pentru a ieşi şi a demonstra capacităţile sale sportive, astfel că arena de la Rio de Janeiro nu s-a deosebit prea mult de alte arene, doar că emoţiile au fost mai puternice. Cu toate acestea a obţinut locul 10. Este un rezultat bun, pentru că în momentul responsabil, când tânăra a aruncat ghiuleaua, şi-a deconectat toate simţurile, concentrându-se la aruncătură.


„De-a lungul anilor, am fost la campionatul mondial din Qatar, la campionatul european din Italia, la competiţii internaţionale din Emiratele Arabe Unite, Polonia şi Slovacia, şi desigur la Jocurile Paralimpice de la Rio. Părinţii şi întreaga mea familie mă susţin şi îmi ţin pumnii, îşi fac griji, şi desigur alături de mine, la fiecare competiţie este antrenorul meu căruia îi sunt recunoscătoare pentru ceea ce sunt eu astăzi”, a încheiat tânăra emoţionată.Elena Golubnic

27 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco