• Curierul de Hâncești

Pâine socială – doar pentru orăşeni?

Odată cu numirea unui nou şef la Combinatul de panificaţie „Franzeluţa”, pe rafturile magazinelor specializate a apărut din nou pâinea socială. Chiar dacă este un pic mai scumpă (3 lei) decât era anterior (1,5 lei), de aceasta se vor bucura preponderent locuitorii capitalei şi cei din orăşelele în care sunt deschise filiale ale magazinelor de firmă ale întreprinderii. Având în vedere că veniturile persoanelor de la oraş sunt un pic mai mari, acţiunea dată nu ajunge la publicul-ţintă. Cu alte cuvinte, populaţia nevoiaşă de la sate, cea care ar trebui să fie principalul beneficiar al pâinii sociale, nu va avea acces la acest produs.


Experţii economici califică acţiunea guvernului drept una populistă, or, pentru a putea fabrica acest produs, combinatul a primit susţinere de la stat. Respectiv, diferenţa care trece de 50% din costul pâinii este acoperită din contul bugetului. De când pâinea socială costa 1,5 lei costurile au mai crescut, respectiv întreprinderea va necesita în continuare ajutor de la Guvern, pentru a o putea produce. Iar din cauza unor astfel de acţiuni "sociale", întreprinderea poate ajunge în faliment. Anterior, au existat diferite tipuri de pâine socială, care au fost scoase din vânzare din cauza că nu sunt rentabile şi provoacă pierderi. Deci, şi această iniţiativă ar putea ajunge în scurt timp să fie nerentabilă...


Totuşi, oamenii aşteaptă acţiuni care să le îmbunătăţească calitatea vieţii. Satisfacerea necesităţilor de bază ale populaţiei ar trebui să înceapă cu cel mai necesar produs – pâinea – care pentru unii pensionari a devenit un lux, şi care ar trebui să fie accesibilă oricărui cetăţean, „de la vlădică până la opincă”. În magazine, cea mai ieftină pâine costă peste 4 lei şi ţăranii cu siguranţă s-ar bucura dacă pâinea cea de toate zilele ar fi mai accesibilă. Nu de alta, dar, acest aliment atât de preţios pentru unii a devenit nu de toate zilele, ci doar de zile mari. Curând încep lucrările agricole, când oamenii de la sate ies în câmp. Şi cum muncitorii sunt mulţi şi iau masa cam de trei ori pe zi, şi pâine trebuie mai multă. Anume pentru această categorie de oameni este necesară pâinea socială, pentru ţăranii, pensionarii şi invalizii de la sate, unde nivelul de trai este mai greu, unde nu prea este de lucru, unde sunt mai multe familii cu mulţi copii.


Poate fiecare a ajuns la un moment dat în situaţia când nu şi-a permis să cumpere o pâine pentru că nu i-a ajuns un leu. Multe persoane din jurul nostru, poate că noi nici nu ştim, dar îndură foame şi numără fiecare bănuţ de pâine, că de altceva nu-i mai rămâne. Consider inechitabilă lipsa pâinii sociale din magazinele din sate şi cătune. Inechitabilă faţă de oamenii care au muncit toată viaţă, care au trudit la semănatul, recoltarea şi depozitarea grânelor în hambare, pentru ca acest grâu să devină pâine, o pâine inaccesibilă pentru ei. 


E umilitor faptul când un popor trebuie să-şi cerşească bucăţica, să se alimenteze pe la cantinele sociale, să-şi dorească hrană proaspătă şi calitativă, dar să mănânce doar cartofi şi fasole (dacă le au, căci şi acestea acum sunt mai scumpe decât alte alimente de bază).

Ne dorim pâine socială în fiecare localitate din ţară. Pentru ca cumpărătorul să-şi facă singur opţiunea, ştiind că poate alege să dea cu un leu mai mult sau mai puţin ca să-i ajungă pentru pâinea cea de toate zilele...Elena Zaițev

2 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco