• Curierul de Hâncești

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu 12 primării din judeţul Iaşi


Vinerea trecută, la data de 14 iulie, raionul Hâncești a fost gazda unei delegații deosebite din județul Iași, România, în frunte cu președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, însoțit de către reprezentantul Ambasadei României, Adrian Bîrlă, și 12 primari din același județ care s-au înfrățit cu tot atâtea comune din raionul nostru. 


 De fapt, colaborarea dintre cele două părți: județul Iași și raionul Hâncești, a demarat la începutul anului trecut, când între cele două unități teritorial-administrative, a fost semnat un acord de colaborare, iar în noiembrie a aceluiași an, s-a dat start unui parteneriat între comune, fiind semnate scrisorile de intenție privind acordul de colaborare (înfrăţire) între 12 primării din raionul Hânceşti, Republica Moldova şi 12 primării din judeţul Iaşi, România.


Vizita de vinerea trecută a fost una de răspuns a delegației române, în cadrul căreia au fost legalizate parteneriatele dintre cele 24 de comune, prin semnarea acordurilor de înfrățire și colaborare, precum și realizarea în perspectivă a unor proiecte comune la nivel local.


Deschiderea lucrărilor, care a avut loc în sala „Constantin Stere” a Consiliului raional, s-a dat start de către vicepreședintele raionului Hâncești, Constantin Vlas, care a salutat prezența delegației române, exprimându-și convingerea că odată cu semnarea acordurilor de înfrățire, colaborarea va fi una de durată și cu rezultate neântârziate.  


Cu un cuvând de mulțumire și recunoștință a venit și președintele raionului Hâncești, Ghenadie Buza, care după ce a spus un  „bun venit” delegației române, a reiterat importanța acestei colaborări ce urmează să se stabilească la nivel de comune.


„Sunt sigur că aceste înfrățiri vor da roade, având continuitate, doar că aveți nevoie de multă perseverență. Aceste înfrățiri vor da posibilitate primarilor să-și valorifice întreg potențialul, să se consolideze împreună la soluționarea diverselor probleme apărute la nivel local, să iniţieze și să se implice în realizarea unor proiecte comune cu fonduri europene, precum și să preia bunele practici în domeniul administraţiei publice locale.”


În acelaşi context, dumnealui a amintit despre frumoasele înfrăţiri ale raionului nostru cu judeţele: Prahova, Vaslui şi Cluj, care deja dau roade viabile întru dezvoltarea şi prosperarea diverselor domenii din raion. „Biblioteca raională care a fost reconstruită cu surse financiare din judeţul Prahova. Sala de şedinţe a Consiliului raional – o altă investiție, actualmente în derulare este un alt proiect – construcţia unei staţii de urgenţă de la Spitalul raional Hânceşti. Până la moment, sunt investite aproape 100 de mii de euro", a spus preşedintele raionului Hânceşti, Ghenadie Buza.


Și preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, și-a pus mari speranțe în parteneriatele stabilite la nivel de comună. „Sunt proiecte frumoase, sunt peste două milioane de euro proiecte transfrontaliere unde au acces primarii. Proiecte pentru cultură, pentru şcoli, administraţie, grădiniţe, creşe, etc., care, evident, sperăm să fie atrase de primăriile, care astăzi urmează se semneze acordurile de colaborare. Ne dorim continuitate și perseverență” – a menționat dl Popa. 


Despre unele așteptări și posibilități de colaborare dintre primăriile înfrățite au mai vorbit: Dumitru-Tudor Jijie, director executiv Euroregiunea Siret-Prut-Nistru; Gheorghe Ştefurac, primar comuna Holboca, judeţul Iaşi; Elena Lambos, primar satul Cioara, etc.


Evenimentul propriu-zis de semnare a acordurilor de înfrățire între cele 12 primării din raionul nostru cu 12 primării din județul Iași, a avut loc în splendidul Palat Manuc Bey, (nu înainte de a face delegației române o excursie prin Centrul raional de cultură „Conacul Manuc Bey”), în prezența organizatorilor evenimentului: reprezentanți ai Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, Consiliului raional Hâncești și Consiliului Județean Iași. 


Acorduri de înfrățire au semnat următoarele primării din raionul nostru: Lăpuşna, Mingir, Bozieni, Bujor, Mireşti, Cioara, Caracui, Nemţeni, Logăneşti, Drăguşenii Noi, Leuşeni şi Secăreni cu 12 primării din judeţul Iaşi (România), şi anume: Belceşti, Holboca, Lungani, Mădârjac, Mirceşti, Moşna, Popeşti, Româneşti, Scânteia, Tansa, Ungheni şi Valea Seacă.  


După semnarea acordurilor de înfrățire, programul primarilor a continuat cu o vizită la Vinăria Hâncești, unde oaspeții au fost invitați la o degustare specială a vinurilor de marca „Produs de Hâncești”.Tatiana Todoseiciuc

1 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco