• Curierul de Hâncești

Participanţii la lichidarea consecinţelor de la Cernobîl îşi comemorează colegii decedaţi

La 26 aprilie se împlinesc 32 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, unde s-a produs o explozie la Centrala Atomoelectrică, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Printre participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl este şi Elena Leancă, preşedintele Asociaţiei „Cernobîl” Hânceşti.

Dna Leancă îşi aminteşte cu durere de acele momente, când a mers pentru câteva săptămâni la Cernobîl, lăsând acasă trei copii minori. Fiica mai mare, şi ea un copil de 12 ani, urma să se îngrijească de fraţii mai mici, soţul fiind plecat cu serviciul în deplasare.

Deşi resimte şi azi consecinţele expunerii la radiaţia de la Cernobâl, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale şi luptând cu o boală incurabilă, dumneaei continuă să fie o persoană foarte activă şi optimistă.

„În calitate de preşedinte a Asociaţiei „Cernobîl” Hânceşti, mă strădui să contribui într-o măsură cât mai mare la ajutorarea familiilor participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei, intervenind cu rugămintea către agenţii economici de a acorda ajutoare şi cadouri acestor familii şi văduvelor lor.

În anul 2017, asemenea ajutoare au fost acordate de două ori pe an. De asemenea, ajut copiii participanţilor, cu vârsta de până la 18 ani, să beneficieze de control medical gratuit la Centrul Mamei şi Copilului şi la Spitalul Constructorul doar cu legitimaţia tatălui şi actul său de identitate” – specifică Elena Leancă.

Graţie demersului preşedintelui Asociaţiei „Cernobîl” Hânceşti, anul trecut, primăria oraşului a acordat câte 1000 de lei la 4 participanţi din oraş şi 2000 de lei la o văduvă, asemenea ajutoare fiind acordate şi în primăriile Cărpineni şi Pervomaiscoe de autorităţile locale.

„În acest an, către 26 aprilie, toţi participanţii au primit din bugetul de stat câte două salarii medii pentru tratament, iar văduvele pensionare câte 1000 de lei. Cu părere de rău, văduvele care nu au ieşit la pensie nu au beneficiat de acest ajutor, de aceea rog primarii din teritoriu să nu le uite şi să le acorde un ajutor material acestor femei care au stat la căpătâiul soţului bolnav, l-au îngrijit şi l-au înmormântat, rămânând fără sprijin. Pe această cale, vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de primarul mun. Hânceşti Alexandru Botnari şi întregii administraţii locale, care de fiecare dată la 26 aprilie ne acordă transport tur-retur la Chişinău pentru a putea participa la miting, şi faţă de Consiliul raional pentru ajutor şi colaborare” – menţionează dna Leancă.

Recent, la Hânceşti s-a desfăşurat adunarea generală a cernobîliştilor, la care a participat Tudor Căpăţînă, preşedintele Asociaţiei „Cernobîl” Moldova, şi Ludmila Beşleagă, vicepreşedintele Asociaţiei, care le-a adus o veste bună participanţilor la lichidarea avariei – din 1 ianuarie 2019, în două etape, urmează să fie majorată pensia acestei categorii de populaţie, precum şi pensia văduvelor lor. În cadrul adunării, dl Căpăţînă i-a acordat dnei Leancă o diplomă în semn de apreciere a celor 20 de ani de activitate în sprijinul cernobîliştilor din raionul Hânceşti.

Pe lângă medalia „Meritul civic” şi Ordinul „Gloria Muncii” cu care a fost distinsă anterior, această diplomă, spune dna Leancă, vine să-i recunoască meritele în munca depusă pe parcursul anilor în sprijinul acestor persoane, care, pe an ce trece, rămân tot mai puţini. „Anul trecut au decedat 2 participanţi, la moment fiind 24 de persoane din 58 câţi au fost la Cernobîl din raionul Hânceşti. În fiecare an, pentru ei Consiliul raional organizează câte o masă de binefacere la cantina socială din oraş, fapt pentru care le mulţumim”. Şi în acest an, după ce joi au participat la marşul demonstrativ şi mitingul organizat la Chişinău, cernobîliştii din raion şi văduvele acestora s-au adunat la cantina socială, la o masă de binefacere, unde i-au comemorat pe colegii lor trecuţi din viaţă.

74 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco