• Curierul de Hâncești

Partidele politice - finanțate din Bugetul de stat?!


Aproape 40 de milioane de lei sau un milion 800 de mii de euro ar urma să fie alocați anul acesta din Bugetul de stat pentru finanțarea partidelor politice, potrivit unei hotărâri adoptate de CEC la sfârşitul lunii august. Banii urmează să fie oferiţi în baza performanțelor obținute la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 și la alegerile locale generale din 14 iunie 2015.


Astfel, pentru fiecare vot acumulat în cadrul alegerilor parlamentare, partidele vor primi un leu și 11 bani, iar votul obținut la locale valorează 47 de bani. Aşadar, conform calculelor efectuate de CEC, cei mai mulți bani de la stat pentru voturile acumulate la alegerile parlamentare vor reveni, în acest an, Partidului Socialiștilor – 4,3 milioane de lei. Partidul Liberal Democrat va beneficia de 4,2 milioane de lei, iar Partidul Democrat va primi un sprijin financiar de 3,7 milioane de lei pentru cele peste 252 de mii de voturi obținute din partea alegătorilor. Câte două milioane de lei vor incasa alte două partide: Partidul Liberal şi Partidul Comuniştilor. 


  E lăudabil faptul că parlamentarii noştri se conformează cu paşi iuţi standardelor europene, aprobând diverse legi, îndeosebi cele care vin în interesul lor, adesea fără a ţine cont de situaţia social-economică din ţară, pregătirea moral-civică a concetăţenilor pentru implementarea anumitor legi, situaţia demografică de moment, etc., nemaivorbind de voinţa reală a acestui popor.


   Legea privind finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, după mine, este una binevenită pentru un stat democrat, care are o cultură politică sănătoasă, în care se respectă drepturile şi libertăţile omului, un stat necorupt şi cu banii la vedere atât din bugetul de stat cât şi a guvernanţilor, un stat cu o situaţie financiară stabilă şi prosperă. Şi ce avem noi? Corupţie, sărăcie, pensii şi salarii mizere, miliarde furate din bugetul de stat, etc., etc. Consider, că este o absurditate să dai bani partidelor, când unii reprezentanţi ai acestor partide au fost implicaţi în furtul miliardului, bani publici… Mai mult ca atât, atunci când umblăm cu cerşitul pe la vecini pentru a ne ajuta cu credite ca să scoatem ţara din criza economică, e ridicol să dai milioane de lei partidelor aflate astăzi la guvernare. Pentru ce? Pentru promisiunile populiste în cadrul campaniilor electorale? Pentru instabilitatea şi criza financiară din ţară? Sau poate pentru miliardul furat? Oare nu partidele politice aflate astăzi la guvernare ar trebui să-şi asume întreaga responsabilitate pentru dezastrul ce-l avem, inclusiv pentru toate fraudele din sistemul financiar-bancar? Sau poate cele 40 mln lei, dăruite partidelor politice din bugetul de stat, vin ca o „recompensă pentru munca asiduă” ce duce ţara la sapă de lemn, la migraţia în masă peste hotare a intelectualităţii şi generaţiei tinere?! Oare nu ar fi mai rezonabil ca aceşti bani să meargă la reparaţia unor grădiniţe, şcoli, spitale, etc., situaţia multora dintre care este jalnică, oribilă chiar, în care de fapt se educă şi se întreţin copiii, viitorul ţării noastre. Oare nu mai avem alte priorităţi, în afară de finanţarea partidelor politice?! O sumedenie! Salarii mici care trebuie majorate, pensii mizere, care trebuie adaptate la cele europene! Cred că o amânare a implementării acestei legi, pentru vremuri mai bune şi mai prospere pentru ţara noastră, ar fi o decizie logică, demnă de nişte legislatori, care ţin la alegătorii săi. Tatiana Todoseiciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco