• Curierul de Hâncești

Partidul Socialiştilor – cu cele mai multe mandate în viitorul Parlament!

Rezultatele preliminare, după prelucrarea a 100% din procesele-verbale, arată că Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, Blocul electoral ACUM – 26 de mandate, iar Partidul „ŞOR” – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidați independenți.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputați sunt aleși în baza sistemului electoral mixt.

În cadrul circumscripției naționale, pentru alegerea a 50 de deputați în baza sistemului proporțional, pe liste de partid, Partidul Socialiștilor a obținut 31,15% voturi, urmat de Blocul electoral ACUM Platforma DA şi PAS, cu 26,84%. Pentru Partidul Democrat și-au dat votul 23,62% din alegători, iar pentru Partidul Politic „ȘOR” – 8,32%. Scorul electoral al celorlalți 11 concurenți electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%.

Încă 51 de deputați au fost aleşi în cadrul a 51 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție. PSRM a obținut 17 mandate, la fel ca și PDM. Candidații Blocului electoral ACUM au câștigat alegerile în 12 circumscripții uninominale. Partidul Politic „ȘOR” a învins în două circumscripții. Printre cei care au reușit să învingă în circumscripții se numără și tei candidați independenți: Alexandr Oleinic, Ion Groza şi Viorel Melnic.

La alegerile parlamentare de duminică, 24 februarie, au participat 1 453 013 de alegători, ceea ce reprezintă 49,22% din numărul total de alegători înscriși pe listele electorale.


Partidul Democrat a câştigat alegerile în ambele cele două circumscripţii de pe teritoriul raionului Hânceşti


Pe teritoriul raionului Hânceşti, la data de 24 februarie curent, au activat două circumscripţii electorale uninominale, nr. 38 Hânceşti ce a avut în subordine 43 de secţii electorale, constituite în 25 de sate şi nr. 39 Sărata Galbenă, ce a avut 52 de secţii de votare, constituite în 30 de localităţi.


Conform rezultatelor votării la alegerile parlamentare pe circumscripţie naţională, prezentate de Consiliul electoral al circumscripţiei electorale nr. 38, pentru Partidul Democrat din Moldova (PDM) au votat 10 036 de alegători, Blocul electoral „ACUM Platforma DA şi PAS” – 8 877 de alegători, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) – 4 079 de alegători şi pentru Partidul Politic „ŞOR” – 1 015 de alegători, din totalul de 26 288 cetăţeni care au participat la scrutinul electoral. Democraţii au deţinut întâietatea şi în circumscripţia electorală nr.39, rezultatele pe listele de partid fiind următoarele: pentru PDM şi-au dat votul 8 968 de cetăţeni, pentru Blocul electoral „ACUM Platforma DA şi PAS” – 7 038 de cetăţeni, pentru PSRM – 3 896 de alegători şi Partidul Politic „ŞOR” – 1 161 de alegători.


Oraşul Hânceşti rămâne fără primar şi raionul - fără preşedinte!


Cei doi candidaţi ai Partidului Democrat în cadrul alegerilor parlamentare desfăşurate duminica trecută, pe circumscripţii uninominale, Alexandru Botnari, primar de Hânceşti şi Ghenadie Buza, preşedinte al raionului Hânceşti au câştigat fotoliul de deputat în viitorul legislativ.


În ambele cele două circumscripţii electorale uninominale de pe teritoriul Hânceşti, candidaţii Partidului Democrat, Alexandru Botnari, primar de Hânceşti şi Ghenadie Buza, preşedinte al raionului Hânceşti, s-au ales cu cele mai multe voturi valabil exprimate. Conform procesului verbal al circumscripţiei nr. 38 Hânceşti, rezultatele sunt următoarele: Alexandru Botnari (PDM) a acumulat 11 891 voturi valabil exprimate, Grigore Cobzac (Blocul electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”) – 8 379 voturi, Petru Corduneanu (PSRM) – 3 676 voturi şi Victor Perţu (Partidul Politic „ŞOR”) – 1 139 voturi. Numărul de alegători care au participat la alegerea concurenţilor electorali pe circumscripţia nr.38 a fost de 26 185, din totalul de 61 728 de alegători incluşi în listele electorale de bază.


În circumscripţia nr. 39 Sărata Galbenă lider a fost un alt candidat al PDM, Ghenadie Buza preşedintele raionului Hânceşti, acesta acumulând numărul cel mai mare de voturi – 9 550. Buza este urmat de candidatul Blocului electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”, Chiril Moţpan – cu 6 569 voturi valabil exprimate. Candidatul socialiştilor Olesea Brînză a acumulat 4 131 de voturi, iar candidatul partidului „ŞOR” Victor Terente - 1 399 de voturi valabil exprimate. Numărul de alegători care au participat la vot pe circumscripţia nr. 39 a fost de 23 503, din totalul de 59 375 de alegători, incluşi în listele electorale de bază.


Astfel, după validarea alegerilor parlamentare, raionul Hânceşti va avea doi deputaţi în viitorul legislativ: Alexandru Botnari şi Ghenadie Buza.

Pe pagina sa de Facebook, Alexandru Botnari mulţumeşte alegătorilor săi, adresându-le următorul mesaj: „Mult stimați cetățeni ai raionului Hâncești, dragi alegători ai circumscripției nr. 38. Vreau să vă aduc sincere mulțumiri pentru efortul depus în această campanie electorală deloc ușoară. Am realizat încă odată că îmi sunteți alături și mă susțineți, mandatul de deputat care mi l-ați încredințat îl voi exercita numai în interesul și beneficiul cetățenilor. Pe această cale vreau să aduc sincere mulțumiri locuitorilor municipiului Hâncești, echipei care mi-a fost alături și m-a susținut, primarilor din sate, precum și Partidului Democrat din Republica Moldova. Împreună suntem o echipă mare și puternică, împreună vom realiza obiectivele propuse, voi fi alături și nu vă voi dezamăgi. Am câștigat cu 47%, Vă mulțumesc mult!!!”

Şi Ghenadie Buza, şi-a mulţumit alegătorii pe aceiaşi reţea de socializare: „Dragi locuitori ai raionului Hâncești, Leova și Cimișlia, vreau să vă mulțumesc pentru alegerea pe care ați făcut-o, pentru votul de încredere pe care l-ați acordat echipei PDM și mie personal. Am demonstrat încă odată că suntem uniți și dornici să continuăm proiectele de dezvoltare a comunităților noastre! Un cuvânt de mulțumire aparte echipei care s-a mobilizat și a depus efort în momentele de criză. Stimați colegi, prieteni, și simpatizanți, Vă promit că împreună vom reuși ceea ce ne-am propus.”


Rezultatele votării la

referendumul de duminică


Totodată, în ambele cele două circumscripţii electorale, marea majoritate a cetăţenilor care au participat la scrutin, şi-au exprimat şi opţiunea vizavi de referendumul naţional.

Astfel, conform totalurilor votării în circumscripţia nr. 38, 13 996 de alegători au optat pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61 şi doar 4429 de alegători s-au arătat contra. În circumscripţia cu nr. 39, la aceiaşi întrebare cu opţiunea „Pentru” au fost 12 752 voturi şi doar 38888 - „contra”.


La întrebarea: „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?”, în circumscripţia nr. 38 „pentru” au votat 14 051 alegători, „contra” – 4058 alegători, iar în circumscripţia nr 39 – „pentru” au votat 13 188 de alegători, „contra”- 3367 de alegători.


Cele patru buletine de vot au derutat alegătorii, dar şi membrii secţiilor electorale


Conform declaraţiilor preşedinţilor consiliilor electorale pe cele două circumscripţii, constituite pe teritoriul raionului Hânceşti, alegerile parlamentare s-au desfăşurat conform legislaţiei în vigoare fără careva probleme sau abateri. „Nu au fost careva probleme majore de organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare. Deocamdată nu avem nici o contestaţie. Este pentru prima dată în istoria R. Moldova, când alegerile s-au organizat în baza sistemului electoral mixt (paralel), în care deputații sunt aleși concomitent în cadrul unei singure circumscripții naționale și în 51 de circumscripții uninominale, de aceea a fost cam dificil pentru membrii secţiilor electorale, în cazul înregistrării, numărării, dar şi evidenţei buletinelor de vot, impedimente întâlnind şi cetăţenii care au fost cam derutaţi, primind la mână tocmai patru buletine de vot, a declarat pentru CURIER, preşedintele Consiliului electoral al circumscripţiei electorale nr. 39 Sărata Galbenă, Zinaida Dubceac.


Preşedintele Consiliului electoral al circumscripţiei electorale nr. 38 Hânceşti, Valeriu Iuteş, ne-a declarat că ei au avut două contestaţii, acestea fiind înaintate înainte de desfăşurarea scrutinului electoral. „Prima contestaţie a fost înaintată către Consiliul de circumscripţie nr. 38 la data de 20 februarie curent, de către candidatul Blocului electoral „ACUM Platforma DA şi PAS” Grigore Cobzac care s-a plâns pe Alexandru Botnari, candidat PDM, pe motiv că acesta ar folosi resurse administrative în cadrul efectuării agitaţiei electorale. Consiliul electoral al circumscripţiei nr. 38 a examinat contestaţia depusă, dar în lipsa de probe, aceasta a fost respinsă. Ulterior, Cobzac s-a adresat în instanţa de judecată, însă aceasta a menţinut în vigoare hotărârea Consiliului electoral al circumscripţiei electorale nr.38, fiindu-i respinsă cererea, ca fiind neîntemeiată. A doua contestaţie a fost înregistrată la data de 23 februarie curent, din partea candidatului PDM Alexandru Botnari pe candidatul Blocului electoral „ACUM Platforma DA şi PAS” Grigore Cobzac, pe motiv că acesta ar folosi copiii minori în distribuirea materialelor electorale în cadrul campaniei electorale. Şi această contestaţie a fost respinsă, în lipsă de probe concludente, a specificat dl Iuteş, subliniind că alte careva contestări de la concurenţii electorali deocamdată nu au fost înregistrate. „Vreau doar să remarc că, în multe secţii de votare s-a simţit lipsa de experienţă şi competenţă din partea membrilor secţiilor electorale, ceea ce a făcut să apară unele probleme la prezentarea rezultatelor scrutinului electoral”- a menţionat sursa citată.


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco