• Curierul de Hâncești

Pasiunea de a găti – devenită o tradiţie

Svetlana Cotovanu este o femeie ajunsă la vârsta de 48 de ani, care vine din localitatea Bozieni. Încă tânără, pe lângă activitatea de bază şi grijile de zi cu zi, avea o pasiune de necuprins pentru gătitul bucatelor şi decorarea mesei cu ornamente impresionante. Deşi astăzi nu activează în domeniul culinar, povestea acestei pasiuni începe anume cu o experienţă indispensabilă de bucătărie.


„Eram tinerică şi căutam de lucru, aşa am ajuns să fiu angajată la o fabrică de confecţionare a hainelor. În una din zile, mi-am străpuns degetul cu un ac imens şi am fost transportată de urgenţă la spital. Probabil, a fost voia destinului, pentru că în spital am întâlnit un bătrânel căruia i s-a făcut milă de mine şi mi-a propus de lucru în Rusia, într-o cantină sovietică. Nu aveam nimic de pierdut, astfel am ajuns în or. Belgorod. Chiar dacă nu ştiam nimic din domeniul gătitului, la cantina respectivă, era o doamnă în vârstă, care foarte repede m-a învăţat toate tradiţiile ruseşti în domeniul culinar. Cel mai impresionant pentru mine a fost micul dejun. Pentru ei era specific să mănânce dimineaţa hering prăjit cu omletă de ou. Chiar dacă combinaţia nu sună apetisant, nu am mai mâncat un dejun mai delicios decât acesta. Paradoxal dar, revenind acasă nu am mai gătit niciodată astfel de dejun”, ne povesteşte femeia.

Când a revenit pe meleagurile  natale, se căsătorise şi bunica soţului, fiind o gospodină desăvârşită, a învăţat-o să gătească toate bucatele moldoveneşti tradiţionale, dar şi pe cele ucraineşti.


„Am gătit cele mai delicioase plăcinte cu cartofi la cuptor, am gătit borş cu varză murată, ceea ce nu gătisem până atunci, m-a învăţat să fac şi turtă cu maci, coaptă pe plita unde se făcea focul în sobă, nemaivorbind de sarmale, piftie sau tocăniţa din carne de iepure. Mai mult de atât, am învăţat şi secretele de pregătire a cărnii de nutrie. Aşa am ajuns să gătesc mâncare pentru nunţi. Pe timpurile când eram mai tinerică, nunţile se făceau în corturi şi gospodinele de prin vecinătate erau chemate să gătească masa de sărbătoare. Partea cea mai plăcută a gătitului erau tortele. Nu făceam doar una singură, ca acum. Făceam câte 10-20 de torte, ca să ajungă la toţi. Torta pe care o numim acum „smântânel”, o făceam cât ai clipi din ochi”, a mai povestit gospodina.


Când s-a aranjat la casa ei, ştia să gătească tot ce ar trebui să ştie o femeie gospodină dar, nu i-a fost suficient. Avea un carneţel în care scria toate reţetele de la emisiunile culinare ce le difuzau la televizor. Apoi, nu ezita să le prepare, adăugând de fiecare dată un oarecare ingredient care făcea din mâncare, o adevărată capodoperă de artă. La moment, domeniul culinar îi este doar un hobby pe care cei ai casei îl apreciază la justa valoare. 


„De sărbători, îmi place să fac din masă o adevărată poveste. Fiica mea, cu ceva ani în urmă mi-a dăruit un abonament la reviste cu bucate şi aşteptam cu nerăbdare posibilitatea să le răsfoiesc. Acum am o adevărată colecţie de cărţi şi reviste culinare care, mă ajută să impresionez oaspeţii veniţi la noi acasă. Soţul este răsfăţat cu bucate preparate din carne şi desigur desertul (este un mare amator de prăjituri), iar copiii adoră salatele neobişnuite şi de fiecare dată mă roagă să le prepar ceva nou. Şi eu, cât de obosită nu aş fi, gătesc pentru ei cu toată dragostea. Poate că nu e modest să o spun dar, mă mândresc atunci când cineva îmi laudă bucatele, poate pentru că asta ştiu să fac cel mai bine. Totuşi, nu regret că nu am mers pe calea culinară, deoarece am făcut din pasiunea pentru gătit – o adevărată tradiţie. Oricând pot prepara ceva delicios pentru a-i delecta pe cei dragi. Secretul bucatelor delicioase este sufletul şi starea interioară, dacă eşti un om deschis şi cu credinţă în Dumnezeu, mâncarea, care este un dar dumnezeiesc, se prepară uşor şi delicios.”


Nu are doar un fel de mâncare preferat, îi place absolut tot ce ţine de bucătărie, iar în colecţia sa poţi găsi nu doar cărţi cu reţete, dar şi o colecţie adevărată de tacâmuri alese rafinat, diverse forme pentru copturi, diverse cuţitaşe pentru decorarea bucatelor cu legume şi fructe care întruchipează adesea flori, păsări şi chiar animale – toate absolut comestibile. Alteori se mai avântă la procurarea cratiţelor şi tavelor reclamate la televizor, dar familia o susţine în toate pentru că anume ea este ocrotitoarea căminului familial.


  „Nu consider gătitul un talent, deşi îmi place să o fac în cel mai deosebit mod. Însă cel mai mult apreciez momentele când suntem toată familia acasă şi suntem toţi implicaţi în procesul de gătit. Soţul ştie să marineze carnea după o reţetă din străbuni, fiica face cea mai delicioasă tortă cu vişină şi ciocolată, iar feciorul adoră salata din crabi, în special, să o mănânce. Iar reţeta pe care am moştenit-o eu din străbuni este dragostea, pe care o adaug în fiecare fel de mâncare pe care îl prepar”, a încheiat iscusita gospodină.

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco