• Curierul de Hâncești

Pasiunea pentru fotografie – o artă a sufletuluiPe Nicolae Lupanciuc, în vârstă de 55 de ani, l-am cunoscut la un eveniment cultural, în timp ce stătea de veghe să tot prindă cele mai frumoase momente pe care să le înveşnicească prin prisma obiectivului aparatului de fotografiat.
Energic, zâmbitor şi prietenos cu toată lumea – m-a cucerit prin dedicaţia sa hobby-ului, care, ne asigură dânsul, îl va urmări toată viaţa.


Istoria domnului Lupanciuc impresionează prin simplitate şi în acelaşi timp prin intensitatea cu care a înfruntat tot ce i-a oferit viaţa, bune şi rele. Născut în satul Mingir, a fost tentat să meargă la studii în Rusia, ca mai apoi, să ajungă să muncească la un gazoduct de dimensiuni mari, tocmai în „munţii de gheaţă” ai Siberiei.


„Pasiunea pentru fotografie s-a născut încă de când eram copil, ne spune bărbatul. Tatăl meu avea un aparat de fotografiat vechi, era şi el amator de fotografie. Am încercat şi eu să cuprind această activitate şi la scurt timp îmi petreceam timpul fotografiind toţi membrii familiei. Când m-am maturizat, am mers în Rusia unde am învăţat şi am lucrat. Apoi m-am căsătorit în Letonia, dar, căsnicia nu a mers şi am revenit în Moldova.


Totuşi, din Letonia m-am întors cu un aparat de fotografiat nou, pentru că simţeam că ceva îmi lipsea, iar golul putea fi umplut doar cu ajutorul unei activităţi care să-mi bucure sufletul. Trebuie să recunosc că o perioadă de câţiva ani am lucrat în acest domeniu, nu înainte de a urma nişte cursuri speciale de fotograf”, a mai spus dl Lupanciuc.


Revenind în localitatea sa de baştină, şi-a întâlnit aleasa inimii pe care o iubeşte şi azi ca în prima zi, iar cei doi feciori îi sunt mândria şi speranţa de viitor. Marin este student la actorie în Timişoara şi are mari succese pe meleagurile româneşti. Lilian este încă în căutarea domeniului care să-i placă, dânsul fiind actor începător în trupa locală de teatru, uneori pictează, alteori face poze sau chiar pozează în calitate de model. Iar soţia, cea care mereu l-a susţinut, este de fiecare dată curioasă să vadă capodoperele fotografice ale soţului său.


„Îi arăt toate lucrările mele soţiei, ea fiind de fapt modelul meu favorit. Cu toate acestea, fotografiez oameni pe la diferite evenimente, fie că sunt invitat, fie că o fac din proprie iniţiativă, mai fotografiez şi natura, încercând să trec în veşnicie momente unice, irepetabile. Tot soţia este cea care mă încurajează să stau acasă, alături de familie şi să nu mă gonesc după bani peste hotare.


Sunt şofer, şi îmi place meseria mea, pentru că am timp şi pentru fotografie. Am şi utilajul necesar pentru a imprima fotografiile mai deosebite pe hârtie specială. Uneori îmi place să răsfoiesc albumele (tradiţionale şi electronice), amintindu-mi de diverse momente trăite pentru că, cine poate păstra mai vie şi mai adevărată o amintire decât fotografia?!”, a mai spus fotograful.


La finalul discuţiei mi-a spus că nu are vise în afară de a-şi vedea familia împlinită, să-şi ţină vreodată nepoţii în braţe, şi nu în ultimul rând, să oprească timpul şi să-l plaseze într-o imagine, aşa cum numai un fotograf iscusit poate să o facă.Elena Golubnic

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco