• Curierul de Hâncești

Pasiunea pentru pictură şi arta manuală nu are limită de vârstă

Ecaterina Moroi are doar 12 ani şi este elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Hânceşti. De micuţă este pasionată de pictură, astfel că are în colecţia sa nenumărate tablouri, toate în culori calde şi armonios combinate. 


Talentul pentru pictură l-a moştenit de la o mătuşă care este în prezent o cunoscută pictoriţă autohtonă. Ecaterina, timidă şi cu un zâmbet sfios ne-a povestit despre lucrările sale cu mare entuziasm şi admiraţie.


„Nu-mi imaginez astăzi viaţa mea fără pictură şi desen. Sunt trei ani de când frecventez Cercul de creaţie din Hânceşti unde conducător artistic ne este Angela Talmaci, o adevărată meşteriţă a obiectelor manuale şi a picturii. Dânsa mi-a pus baza cunoştinţelor, tehnici, cromatici etc.  – acuma doar îmi dezvolt propria imaginaţie pe care o transpun pe hârtie”, a povestit fetiţa.

Cel mai mult îi place să picteze peisaje şi natură statică, fiind în armonie perfectă cu natura, observând fiecare firicel de iarbă, fiecare fluture ce zboară, fiecare floare ce înfloreşte. La moment Ecaterina, îndrumată de conducătorul său artistic a descoperit şi arta lucrărilor manuale. Face diverse felicitări tematice, obiecte interesante din diverse materiale care la prima vedere par inutilizabile, aşa ca suport pentru rechizite şcolare din gips, clame pentru păr din sârmă şi ojă de unghii, lămpi din hârtie, cutiuţe pentru cadouri etc. „Lucrul manual este plăcut şi relaxant, pentru că după o zi plină de evenimente, lecţii şi gălăgie, confecţionarea unui obiect cu propriile mâini te duce departe de gânduri negative – rămâi unu la unu cu propria ta imaginaţie şi creezi după bunul tău plac. Multe din lucrările noastre, din ale mele inclusiv, au fost expuse publicului care a avut posibilitatea să ne admire creaţia”, a mai spus Ecaterina.

Părinţii fetei sunt cei care o încurajează şi se mândresc de ea şi de talentul ei pentru că fiecare pictură sau lucrare este apreciată în primul rând de membrii familiei. Mai mult de atât, Ecaterina nu se mai gândeşte ce cadouri să le facă de sărbători, poate confecţiona chiar cu mâinile ei orice pofteşte şi acesta devine pentru mama sau bunicuţa ei cel mai valoros cadou.


Cu toate acestea, anume pictura este drumul de viitor pe care vrea să păşească copila fără pic de ezitare.


„Pe lângă picturile în culori, îmi place nespus de mult să desenez în creion şi să fac grafică cu pixuri de culoare neagră. Vreau să calc pe urmele mătuşii mele şi să fiu o pictoriţă renumită pentru ca să am şi eu expoziţii la care să vină oamenii să-mi admire lucrările. La moment însă mă bucur să am alături părinţi îngăduitori şi un conducător de cerc artistic talentat care mă îndrumă pe calea artei”, şi-a încheiat povestirea tânăra pictoriţă.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco