• Curierul de Hâncești

Pasiunea pentru sculptură – o modalitate de a redescoperi frumuseţea din jur

Liuba Doncă, din c. Lăpuşna, are o pasiune inedită pentru o femeie gingaşă şi firavă, şi anume sculptura. Dar pentru a mânui uneltele care dau viaţă unui bloc de materie amorfă nu este necesară doar forţă fizică, ci şi fineţe artistică, perseverenţă şi emoţie. Cine poate combina toate aceste calităţi mai bine decât o femeie?!

Despre pasiunea dnei Liuba ne vorbeşte fiica sa, Mădălina, elevă în clasa a XII-a la LT Lăpuşna, care ne mărturiseşte că vrea în acest fel să-i facă o surpriză mamei, prea timidă pentru a ne vorbi ea însăşi despre frumoasa sa îndeletnicire:

„Mama a descoperit pasiunea pentru sculptură întâmplător, nici ea nu ştia de ce este capabilă atunci când, dintr-un simplu bloc celular uşor, a început cu o simplă unealtă să realizeze nişte mişcări care dădeau forme şi trăsături materialului dat. A început cu multă neîncredere, încetul cu încetul, să sculpteze obiecte pentru a ne decora grădina. Prin exersare, a început să-şi dorească o calitate şi un aspect mai profesional al sculpturilor.”

Azi, în colecţia dnei Liuba putem admira diverse obiecte decorative, care denotă multă precizie şi fineţe în executare, deşi autoarea nu are studii în domeniul dat. În schimb, are talent, răbdare şi măiestrie, este dispusă să înveţe, chiar dacă multe încercări de a mânui dalta au dat greş la început.

„Tinerii au nevoie de modele, iar pentru mine modelul cel mai important este mama – menţionează Mădălina. Părinţii mereu tind să-şi ghideze şi să-şi promoveze copii, iar propriile lor talente sunt uitate temporar sau, uneori, chiar pentru totdeauna. Mama s-a dedicat în totalitate familiei, punând necesităţile noastre pe primul plan. Fire modestă, plină de har, cu o dibăcie înnăscută în tot ce face, depune dragoste şi pasiune în tot ce creează. Şi creează lucruri foarte frumoase!“

Mădălina ne-a povestit că mama sa, ca mulţi cetăţeni ai ţării noastre, şi-a petrecut tinereţea departe de familie, lucrând peste hotare. Timpul preţios i-a fost furat de responsabilităţile de la muncă, astfel încât nu a mai dat importanţă şi pasiunii sale, de a crea. „Mama mi-a dat cea mai bună lecţie de viaţă, şi anume de a lupta pentru propriile vise, de a mă încărca cu energia lucrurilor frumoase care mă înconjoară şi a locurilor pe care le vizitez. Firea artistică pe care o posedă, şi anume predilecţia pentru aranjamentele floristice, decor, desen şi nu în ultimul rând atracţia pentru sculptură, m-a determinat să-mi doresc s-o promovez. În acest context, aş dori să-i îndemn pe toţi cei care au o pasiune, dar ezită să şi-o etaleze, nu renunţaţi la ea, n-o daţi uitării, scoateţi-o la lumină, pentru că pasiunile frumoase nu au limită de vârstă, niciodată nu e prea târziu să descoperi în sine lucruri care te inspiră, care, odată realizate, îţi aduc bucurie!“ – ne spune în încheiere, Mădălina.

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco