• Curierul de Hâncești

Pădurarul OS Logăneşti, prins cu lemn furat pentru a doua oară!


Inspecţia Ecologică Hânceşti a depistat săptămâna trecută în satul Ruseştii Noi, (raionul Ialoveni) o cantitate de 66 m3 de lemn de lucru şi buşteni de foc, transportaţi de pe teritoriul ocoalelor silvice Bobeica şi Logăneşti, în urma sesizărilor parvenite de la cetăţenii din aceste localități. Mai mult ca atât, pădurarul Ocolului Silvic Logăneşti, angajat al ÎS „Hânceşti Silva”, implicat în delapidarea respectivă, anterior a fost amendat pentru situaţii similare.


„În rezultatul verificărilor, s-a constatat că lemnul aparţine pădurarului de la Ocolul Silvic Logăneşti, care a prezentat facturi fiscale doar pentru 26 m3, fără a putea explica provenienţa celorlalți 40 m3” – ne-a declarat şeful IE Hânceşti Albert Darie. Totodată, pentru a evita tragerea la răspundere, pădurarul implicat în delapidare a încercat, cu ajutorul angajaţilor din ocolul silvic Bobeica, să falsifice actele de provenienţă a masei lemnoase.”  În acelaşi context, şeful IE, ne-a precizat că acelaşi pădurar, cu o săptămână înainte de incidentul respectiv, a fost amendat de angajaţii Inspecției Ecologice pentru delapidări similare.


„La data de 27 aprilie, pădurarul respectiv a fost prins cu lemn furat – 7 m/3 (salcie, stejar) în Ocolul Silvic Logăneşti, fapt pentru care i s-a întocmit proces verbal în baza art. 142, al. 2 al CC. Acesta a fost amendat cu 200 u.c., ceea ce alcătuieşte 4 mii lei, fiind achitate în timp de 72 de ore, amenda l-a costat doar 2000 lei.”


Materialele cauzei au fost transmise pentru examinare procuraturii teritoriale.

Pe rol rămâne deocamdată şi dosarul intentat la sfârşitul lunii februarie, după ce s-a efectuat un control inopinat al ministrului Mediului în Ocolul Silvic Mereşeni care a scos la iveală mai multe nereguli şi furturi de sute de mii de lei din fondul silvic. În urma controlului respectiv, pe timpul anchetei de serviciu au fost atunci suspendaţi din funcţie mai multe persoane cu funcţie de răspundere: şeful Inspecţiei Ecologice din Hânceşti, Albert Darie, șeful Direcției Inspectare floră şi faună din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, Daniel Zugravu, șeful Întreprinderii Silvice „Hâncești Silva”, Ion Haralampov, inginerul-șef al întreprinderii, Anatol Iamboglo și șeful ocolului silvic „Mereșeni”, Anatolie Untu, dintre ei, fiind restabilit până la moment doar şeful IE Hânceşti Albert Darie.Tatiana Todoseiciuc

24 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco