• Curierul de Hâncești

,,Pe aripile muzicii urc cărări de munte și privesc natura”„După cum afirmă Nichita Stănescu ,,Muzica este un răspuns, căruia nu i s-a pus nici o întrebare”, pentru că ea este vibrația și iubirea pe înțelesul fiecărei inimi. Muzica pentru mine este un prilej de inspirație, răscolindu-mi toate sentimentele și trezind în mine emoții ce nu pot fi redate decât prin muzică. Vă întrebați, de ce? Fiindcă ,,Muzica a fost creată pentru a exprima inexprimabilul” afirmă C. Debussy.” – a spus Doncă Cristina, protagonista articolului din săptămâna aceasta.

Cristina este o tânără pasionată de muzică, originară din c. Cărpineni, elevă a LT „Ştefan Holban”, clasa a XII-a. „De la vârsta de 9 ani am început să studiez pianul și vioara, dintre care vioara a fost cel mai îndrăgit instrument, din motiv că redă viaţă muzicii populare. Dna Galina Baraboi a fost profesoara care a făcut din mine o ființă iscusită și chibzuită. Cum spunea și dumneaei: ,,Fiecare elev care studiază măcar un instrument muzical e cu un cap mai înalt decât ceilalți”. Ea a fost prima învățătoare care m-a învățat ce este bărbierul, cheițele, care este rolul coardelor, ce este însăși vioara și mi-a fost dascălul cinstit și onorat până la sfârșit” – a povestit tânăra talentată.

Cristina este absolventa Şcolii de Arte din Cărpineni, actualmente face parte din Orchestra de muzică populară ,,Busuioc”, conducător fiindu-i Mihai Vînagă. „Pasiunea pentru muzică nu mi-a fost moștenită, însă îi sunt foarte recunoscătoare scumpei mele mămici că m-a îndrumat pe acest drum, oferindu-mi susținere, ceea ce mi-a dat puterea să cred în propriile forțe. Datorită ei îmi cunosc scopul spre care optez să-l ating încă de la o vârstă mică” – a declarat Cristina.

Pe parcursul anilor de studii, Cristina a participat la diferite concursuri raionale împreună cu taraful Şcolii de Arte. „Am evoluat la diferite concerte atât naționale cât și internaționale. Unele dintre acestea s-au desfășurat la Cluj-Napoca, în România și la Volos, în Grecia. Din moment ce fac parte din orchestra de muzică populară „Busuioc”, am concertat alături de soliștii Mariana Colța,Victoria Ichim,Nicu Popa, Frija Nadejda, Mîrza Andreea și Drangoi Gheorghe. Printre concertele la care am făcut părere se enumeră: celebrarea revelionului 2019, Hramul satului Cărpineni (2019), ziua limbii (2019), revelionul 2020 şi concertul dedicat femeilor -8 martie (2020).” – a povestit Cristina despre câteva din cele mai importante festivaluri şi concursuri muzicale la care a participat ea şi orchestra din care face parte.O adevărată bucurie şi fericire îţi poate aduce doar ceea ce cu adevărat, în cazul Cristinei, acesta este muzica. „Voi urma această cale continuându-mi studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău. Aspir spre a fi un bun profesionist în acest domeniu, sigur cu instrumentul de bază - vioara. Tind spre a-mi atinge scopul propus dedicându-mă zilnic acestei pasiuni.” – a povestit Cristina despre planurile sale pe viitor. Din partea CURIERULUI îi dorim Cristinei mari succese şi câte mai multe realizări frumoase în lumea muzicii.


Aurel VICLIUC

49 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco