• Curierul de Hâncești

Pe final de absolvire a treptei primare – într-o excursie de neuitat la Orheiul Vechi

Zilele trecute, elevii clasei a IV-a „B” de la LT „M. Sadoveanu” din mun. Hânceşti, împreună cu diriginta lor, Ana Lisnic, şi un grup de părinţi au organizat o excursie de neuitat la una din cele mai pitoreşti destinaţii turistice din ţara noastră – Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi, una adevărat muzeu în aer liber.


Copiii au rămas surprinşi de frumuseţea reliefului stâncos şi de peisajele ce îţi taie răsuflarea, cu o vedere panoramică asupra râului Răut şi a promontoriilor pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificaţii, locuinţe, băi, lăcaşuri de cult rupestre, atât din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cât şi cea moldovenească (sec. XV–XVI). Ei au putut admira obiecte vechi descoperite aici în timpul săpăturilor arheologice, acestea fiind păstrate în colecţia complexului muzeal, care numără peste 4 mii de obiecte culturale.

Cele mai valoroase dintre ele sunt expuse în sălile de expoziţie ale complexului, astfel încât copiii au putut afla multe lucruri interesante de la ghidul care le-a făcut o incursiune în istoria acestui ţinut, vorbindu-le despre aceste obiecte folosite în activităţile cotidiene de strămoşii noştri. De asemenea, ghidul le-a oferit informaţii valoroase referitoare la viaţa ţăranilor moldoveni şi etnografia regiunii la muzeul „Casa ţărănească din sec. al XIX-lea”, amplasat în satul Butuceni.

Itinerarul turistic a continuat cu o vizită la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, unde au fost organizate mai multe măsuri cultural-artistice în cadrul Nopţii Europene a Muzeelor. Aici copiii au admirat diverse expoziţii cu exponate ce numără cca 135 mii de piese, ce pun în valoare flora şi fauna ţării noastre, bogăţiile naturale, portul popular, obiecte artizanale şi de uz casnic ale strămoşilor noştri, un adevărat tezaur cultural-istoric al ţării noastre, care i-a fascinat pe micii exploratori.

Excursia a fost una deosebit de emoţionantă şi prin faptul că discipolii învăţătoarei Ana Lisnic, de care se vor despărţi în curând pentru a trece în treapta gimnazială, au avut posibilitatea să petreacă clipe memorabile împreună cu diriginta lor iubită înainte de încheierea anului şcolar şi de festivitatea de rămas bun preconizată pentru săptămâna viitoare. Chiar şi aşa, ei au convenit că la următoarea excursie vor merge tot împreună, pentru a se bucura de amintiri frumoase alături de prima învăţătoare, care timp de patru ani le-a fost ca o a doua mamă!Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco