• Curierul de Hâncești

Pe unde rătăcesc ziarele abonaţilor?În ultimul timp, tot mai multe persoane, abonaţi ai ziarului nostru, se plâng că factorii poştali nu le aduc ziarul acasă. Dacă unii îl primesc cu mare întârziere, atunci alţii nu-l mai văd deloc. Uneori suntem puşi în situaţia să le oferim cetăţenilor păgubiţi ziare din stocul redacţiei (care este limitat), pentru a suplini lipsa ziarelor achitate din contul abonamentelor perfectate de aceştia.


Din cele ce ne spun abonaţii, poştaşii fie refuză să vină pentru că trăiesc prea departe, fie pentru că prin mahala lor ei sunt singurii abonaţi şi, ca să nu bată drumul degeaba, nici nu mai dau pe la ei, fie în unele localităţi nu ajung factori poştali, deci nu are cine lucra şi livra corespondenţa, ziarele şi pensiile. 


O situaţie similară s-a înregistrat acum câteva luni în s. Mereşeni, unde oficiul poştal s-a închis şi n-a activat o perioadă de timp din cauza condiţiilor deplorabile de muncă în sediul oficiului şi lipsa şefului oficiului şi a factorilor poştali. Ne-a sunat la redacţie un pensionar şi ni s-a plâns că bătrânii sunt nevoiţi să bată drumul până în or. Hânceşti, pentru a-şi putea ridica pensiile, nemaivorbind de alte servicii poştale. Şi dacă la Mereşeni situaţia s-a ameliorat, deşi pentru o perioadă nedeterminată de timp, cetăţenii rămân în continuare nesatisfăcuţi de atitudinea unor poştaşi care refuză să-şi îndeplinească cu onestitate şi responsabilitate obligaţiile de serviciu.


Alteori, cititorii ne sună ca să ne întrebe dacă a apărut sau nu ziarul, întrucât, spun ei, poştaşii le spun că ziarul nu s-a editat în vinerea respectivă sau că nu a ajuns la poştă pentru a fi distribuit. Ca să clarificăm lucrurile – noi preîntâmpinăm cititorii prin intermediul unui anunţ plasat pe prima pagină în cazul în care ziarul nu iese de sub tipar cu ocazia anumitor sărbători oficiale sau pe perioada concediului. Alte excepţii de la regulă nu există, ziarul fiind tipărit în fiecare săptămână pentru a ajunge în fiecare casă unde este aşteptat. 


Ne pare rău că, descurajaţi de atare situaţie, unii dintre cititorii noştri refuză să se mai aboneze, deoarece consideră, pe bună dreptate, că aruncă banii în vânt, odată ce nu primesc ziarul acasă sau îl primesc peste o săptămână, când ştirile sunt deja învechite. 


În virtutea profesiei noastre, cunoaştem faptul că lipsa factorilor poştali este o problemă nu doar la nivel de raion, dar şi de întreaga ţară. Şi nu doar în localităţile rurale, dar şi în oraşe. Da, poştaşii au o muncă grea, aleargă cu geanta plină zeci de kilometri pentru a ajunge la beneficiari, iar salariul mic nu-i motivează să muncească mai cu spor. Totuşi, aceasta nu este un motiv plauzibil pentru a nu-şi îndeplini obligaţiile, odată ce acceptă să activeze în sistem. 


În anii trecuţi ne-am ciocnit şi cu alte situaţii – unii poştaşi refuzau să livreze ziarul „Curierul de Hânceşti” persoanelor care nu se abonau prin intermediul lor. Dar oare nu suntem noi cei care achită poştei serviciile de distribuire a ziarului? Indiferent sub ce formă şi unde (la poştă sau la redacţie) este perfectat abonamentul, mort-copt ziarul trebuie să ajungă la abonaţi – chiar dacă aceştia trăiesc departe şi chiar dacă sunt alte o sută de motive care ar face această misiune „imposibilă”. Aceasta deja nu ţine de competenţa noastră...Elena Zaițev

3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco