• Curierul de Hâncești

Pedepse mai drastice pentru vitezomaniPotrivit portalului de ştiri Unimedia, un bărbat în vârstă de 32 de ani, locuitor al satului Lărguţa, raionul Cantemir, a fost oprit de poliţia de patrulare în apropiere de vama Leuşeni după ce radarele INP l-au prins cu… 224 de km/h. S-a întâmplat luni, în apropierea satului Bujor, acesta depăşind mai mult cu 134 km/h viteza legală. Potrivit poliţiei, şoferul nu este la prima abatere, la 31 ianuarie curent, deplasându-se prin Chişinău, acesta a ignorat semnalul semaforului. Bărbatul s-a ales doar cu o amendă de 1 200 de lei şi cinci puncte de penalizare.


În ultimul timp, se înregistrează tot mai multe accidente rutiere, generate, în mare parte, de viteza excesivă cu care circulă participanţii la traficul auto. Este regretabil faptul că, în urma acestor accidente, îşi pierd viaţa persoane nevinovate, or vitezomanii se ciocnesc cu alte autovehicule care circulă regulamentar sau lovesc pietonii care traversează strada ori merg pe trotuar.


Întrucât drumurile noastre se repară capital, fiind într-o stare foarte bună, conducătorii auto profită de aceasta pentru a apăsa mai mult pedala de acceleraţie şi a zbura la propriu pe şoselele din interiorul şi exteriorul localităţilor. Traseele Chişinău-Hânceşti şi Hânceşti-Lăpuşna au devenit adevărate piste de Formula 1.


Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Chiar şi în oraşul Hânceşti, unde agenţii de patrulare circulă destul de des pe străzile centrale, vitezomanii nu se sinchisesc să circule cu viteză maximă fără a acorda prioritate pietonilor la trecerile de pietoni, ba chiar mai mult, luându-i pe sus chiar pe zebră.


Se pare că sancţiunile pentru asemenea încălcări nu sunt atât de dure pe cât s-ar dori a fi, pe măsura consecinţelor pe care le poartă, deoarece încă avem mulţi şoferi în stare de ebrietate la volan sau care circulă cu viteze excesivă în locuri destul de aglomerate, punând în pericol nu doar propria viaţă, dar, în primul rând, viaţa celor din jur, a copiilor care se deplasează pe trotuare, a mamelor cu cărucioare, a bătrânilor şi a altor pietoni.


Întrucât unii „eroi” de genul celor de mai sus au un precedent (sau mai multe) în ceea ce priveşte încălcarea regulamentului rutier, n-ar fi oare indicat să se ia măsuri mai drastice pentru a evita expunerea cetăţenilor la un asemenea pericol public în persoana unui vitezoman iresponsabil? Şi aici salut iniţiativa unui post de televiziune care, în cadrul campaniei „Ucigaşi pe trecerile de pietoni”, au depus un demers la Guvern şi la Parlament prin care cer înăsprirea pedepselor pentru şoferii care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni. Colegii noştri din televiziune, cu care suntem solidari, au cerut ca legislaţia să fie modificată, astfel încât neacordarea priorităţii pietonilor aflaţi pe treceri să fie catalogată ca infracţiune gravă, soldată cu suspendarea permisului de conducere pentru cel puţin 90 de zile şi puncte de penalizare, pentru ca trecerile de pietoni să devină locuri sigure pentru cei care le traversează.


Câţi oameni mai trebuie să moară sau să pătimească până se va lua o atitudine mai consecventă faţă de acest fenomen care ia amploare îngrijorător de mult?

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco