• Curierul de Hâncești

Persoanele cu dizabilităţi îşi revenirea la tradiţionala sărbătoare dedicată lor

Marţi, 3 decembrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, mai multe persoane cu necesităţi speciale şi angajaţi din sistemul protecţiei sociale s-au întrunit într-o şedinţă tradiţională dedicată acestei zile, în cadrul căreia au discutat problemele cu care se confruntă această categorie de populaţie. Totodată, în cadrul şedinţei a fost prezentat raportul de activitate al Organizaţiei Teritoriale a persoanelor cu dizabilităţi pentru anul 2019.La şedinţă au participat factori decizionali – vicepreşedintele raionului Olesea Brînză, şefa Direcţiei Asistenţă Socială Tamara Călugăru, şefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Sofia Damian şi preşedintele Organizaţiilor raionale a persoanelor cu dizabilităţi şi pensionarilor Vasile Rujanschi. Pentru început, persoanelor prezente în sală le-a fost adresat un mesaj de felicitare şi de gratitudine din partea vicepreşedintelui Olesea Brînză, care i-a asigurat că autorităţile raionului se vor strădui să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei acestei categorii de populaţie, exprimându-şi totodată încrederea că vor avea o bună colaborare în continuare, ce va contribui la soluţionarea problemelor cu care se confruntă. Ulterior, Tamara Călugăru le-a adus la cunoştinţă aspecte ale cadrului legal care au fost modificate ce ţin de plăţile sociale, cum ar fi alocaţiile pentru perioada rece a anului care s-au majorat până la 500 lei, şi ajutorul financiar pentru sărbătorile de iarnă şi Paşte, dar şi despre activitatea serviciilor cum ar fi cel de sprijin pentru familiile social-vulnerabile şi cu mulţi copii, de suport monetar oferit strict după prevederile planului individualizat, serviciul asistenţă personală, care în raion numără 78 de unităţi de asistenţi personali, precum şi despre activitatea cantinelor sociale pe teritoriul raionului.

Valeriu Ţurcanu, veteran al muncii din or. Hânceşti, care are o dizabilitate locomotorie încă din copilărie, a venit cu un mesaj în versuri adresat femeilor –mamelor şi soţiilor care îi sprijină pe fiecare dintre ei în cele mai grele momente, încurajându-şi colegii să lupte cu greutăţile şi să se bucure de viaţă în orice situaţie. Pe lângă aceasta, dumnealui a adus în atenţia autorităţilor şi subiecte mai sensibile pentru persoanele cu dizabilităţi, cum ar fi carenţele în ceea ce priveşte accesibilitatea în instituţiile publice, solicitând ca barele şi rampele de acces să fie construite respectând anumite normative şi să fie cu adevărat accesibile şi comode pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, dar şi necesitatea funcţionării unui ascensor la policlinica din oraş, construirea căruia să fie posibilă eventual prin intermediul unui parteneriat public-privat. De asemenea, dl Ţurcanu a solicitat, în numele tuturor persoanelor cu dizabilităţi, ca tradiţionala expoziţie a lucrărilor manuale organizată anterior cu ocazia Zilei persoanelor cu Dizabilităţi în Casa raională de Cultură să fie revitalizată, precum şi Festivalul cântecului patriotic, la care îşi dădeau concursul multe persoane în etate sau cu probleme de sănătate şi erau prilejuri nu doar de a promova cultura şi tradiţiile, dar şi de a se reîntâlni şi a socializa cu alte persoane din întreg raionul care fac parte din această categorie, capabili să creeze multe lucruri frumoase şi cu abilităţi nelimitate, pe care doresc să le demonstreze şi altora.

În final, ei au fost invitaţi la o masă de binefacere la Cantina socială din mun. Hânceşti, organizată pentru 150 de persoane cu suportul financiar al Consiliului raional.

Elena ZAIŢEV

26 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco