• Curierul de Hâncești

Persoanele din grupul de risc sporit de TBC vor fi examinate gratuit direct în teritoriu

Marţi, 18 iunie, primarii şi şefii Centrelor de Sănătate din raion au fost invitaţi de către administraţia raionului la o întrunire cu reprezentanţii Spitalului raional Hânceşti şi ai Institutului de Ftiziopneumologie din Chişinău în vederea informării acestora referitor la campania ce urmează să se defăşoare pe teritoriul raionului, şi anume screening-ul prin radiografia pulmonară pentru anul 2019 a persoanelor din grupul de risc sporit.

Campania de screening pulmonar se desfăşoară în cadrul Programului naţional „Un doctor pentru tine”, iniţiat de Ministerul Sănătăţii, conform ordinului nr.1605 din 28 decembrie 2018, în r. Hânceşti urmând să staţioneze în perioada 26 iunie-26 iulie. Cu o informaţie mai desfăşurată la temă au venit Mihail Cocervei, medic ftiziopneumolog în Spitalul raional Hânceşti, şi Diana Condraţchi, medic în cadrul Departamentului Coordonare al Institutului de Ftiziopneumologie Chişinău.


„Această campanie a fost demarată şi din considerentul că de la medicii de familie din teritoriu au parvenit mai multe solicitări de examinare a persoanelor aflate în grupul de risc din localităţile rurale, astfel că Ministerul Sănătăţii a iniţiat o campanie în cadrul căreia vor fi examinate gratuit persoanele din grupele cu risc sporit şi cu vigilenţă sporită privind tuberculoza şi cu risc sporit de îmbolnăvire de cancer pulmonar din localităţile rurale. În acest sesns, în teritoriu se va deplasa o echipă mobilă, conform unui grafic prestabilit, cu o instalaţie radiologică a cărei capacitate zilnică este de 110-120 de radiografii, care va staţiona în localităţile mai mari, în preajma Centrelor de Sănătate. Aici este necesară implicarea administraţiilor publice locale din localităţile mai mici, pentru a mobiliza şi transporta persoanele ce urmează să fie supuse screening-ului pulmonar” – a menţionat Diana Condraţchi, care a specificat că această campania este destinată persoanlor care de ani de zile nu au mai trecut pragul unei instituţii medicale şi care fac parte din categoria celor mai vulnerabili, după care a dat citire anexei nr.1 în care sunt specificate contingentele ce urmează a fi examinate: migranţii interni şi externi, persoanele fără loc stabil de trai, persoanele expuse factorilor sociali de risc din categoriile social-defavorizate (şomerii, zilierii, persoanele cu venituri mici), persoanele cu un consum abuziv de alcool, consumatorii de droguri, persoanele plasate în instituţii precum aziluri, instituţii de îngrijiri paleative, centre de plasament, instituţii specializate.

Diana Condraţchi a ţinut să conştietizeze primarii şi şefii Centrelor de Sănătate de importanţa acestei oportunităţi oferite de Ministerul Sănătăţii, întrucât datele startistice pe r. Hânceşti demonstrează că incidenţa recidivelor prin tuberculoză este în creştere cu 109%, iar screening-ul prin radiografia pulmonară depistează nu doar tuberculoza, dar şi alte afecţiuni severe în paralel. După ce radiografiile pacienţilor vor fi examinate şi fixate în tabele, aceştia vor fi examinaţi de medicul ftiziopulmonolog din Spitalul raional şi alţi medici, în dependenţă de schimbările survenite.


Primarii s-au arătat pătrunşi de gravitatea problemei şi, chiar dacă unii au menţionat că nu dispun de microbuze pentru transportarea cetăţenilor la instalaţia mobilă în alt sat, au specificat că se vor mobiliza, vor colabora cu Centrele de Sănătate şi, dacă va fi nevoie, şi cu reprezentanţii forţelor de ordine, întrucât unii pacienţi sunt agresivi cu personalul medical, profitând de faptul că examinarea este gratuită atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru cele neasigurate.


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco