• Curierul de Hâncești

Pieţele agricole din Hânceşti, pline de cumpărători de răsaduri şi flori de grădinăÎn acest an, vara a venit mai greu, iar deopotrivă cu ea, a întârziat și recolta zarzavaturilor. Din pricina restricțiilor impuse de carantină cât și a temperaturilor scăzute care au fost înregistrate în ultimele două luni, crescătorii de răsaduri au declarat că au întârziat considerabil cu vânzările și cu plantarea acestora. Într-o vizită de lucru în piața „Chiril” a orașului Hâncești, am intervievat mai mulți agricultori și vânzători despre starea de lucru la momentul de față.

Suntem deja în plin sezon estival, agricultorii, zumzăie atât în câmpii cât și în piețele agroalimentare. În această perioadă răsadurile de orice tip sunt la mare căutare. Producătorii au început să egaleze deja vânzările multor produse sezoniere care ar fi trebuit puțin mai înainte scoase pe piață. Aceste subiecte au fost discutate de Guvern în timpul pandemiei, iar decizia de a deschide piețele a fost un beneficiu pentru producători și vânzători.

„În timpul carantinei am respectat indicațiile și am stat acasă, totuși, legumele și răsadurile de sezon, necesită a fi vândute. Sunt crescute în mod natural, în sere acasă, dar frica în acest an a fost lipsa piețelor de desfacere, totuși ne bucură faptul că din luna mai am început activitatea, iar într-o oarecare măsură începem să compensăm stagnarea celor două luni. Încercăm să respectăm regulile sanitare și să îndemnăm cumpărătorii să o facă” – ne spune Ion Panfil din Buțeni, crescător de răsaduri.Cele mai cumpărate fire de răsad sunt cele de roșii, castraveți, ardei graș și varză. Spre exemplu, unii vânzători estimează valoarea unui fir de răsad (roșii, varză, ardei, vânătă) la prețul de 60, 70, 80 de bani și chiar 1 leu. Totodată, răsadurile care sunt vândute în păhăruțe precum castraveții, pepenele roșu și pepenele galben, ajung a fi estimate la prețul de 5 lei per bucată. În piața Chiril, găsiți și alte asortimente bogate de răsaduri de diverse soiuri, pe care le puteți procura de asemenea la prețuri accesibile începând de la 1 leu și ajungând până la 4,5 lei per bucată. Spre exemplu, mănunchiul de țelină este estimat între 1-1,5 lei, salata verde costă 4 lei paharul, spanacul la fel îl putem găsi la 4, 5 lei paharul, iar prazul la prețul de 40 bani în mănunchi de 100 de fire.


„Împreună cu soțul începem să creștem firele de răsad încă din lunile reci de iarnă. Avem două sere în care creștem în mod natural mii de fire. Practicăm această muncă de aproximativ 5 ani și încercăm să evoluăm tot mai mult. În plină carantină, nu am ieșit la piață, însă acum mulțumim Domnului, vânzările merg chiar bine” – a spus Elena Cuhureanu din c. Sărata Galbenă, vânzătoare.

Pe aceleași mese la piață stau în rânduri, diverse culori, mărimi și soiuri, în ghiveciuri plantate, florile de grădină, de curte chiar și de camera. Astfel, gospodinele nu ezită să cumpere şi ghiveciuri întregi cu flori de grădină și de curte. Prețul mușcatelor este estimat între 25 lei puiul cu o singură floare, 45-50 lei ghiveciul mediu și 100 lei rozeta unei flori deja mature. Petuniile și sulfinele sunt cele mai căutate flori de sezon susțin agricultorii, acestea au diverse prețuri în dependență de mărimea și culoarea lor. Ele pot fi găsite la prețul de 10-15 lei un fir, la prețul de 50-70 lei un ghiveci mediu și 100 lei ghiveciul mare. Răsadurile mici de diverse floricele pentru grădină și curte pot fi cumpărate începând cu 1 leu firul și ajungând până la 20 lei în dependență de specia acestora. Dacă facem o comparație, cu ochiul liber vedem că răsadurile de florile par a fi la fel de bine vândute ca cele de legume.„Venim la piață cu plăcere, lumea ne admiră și cumpără zilnic zeci de ghivece și fire de flori în diverse soiuri. Le creștem acasă în regim de seră, iar din pui micuți de floare le aducem la maturitate formând rozete cu flori mari în diverse culori. În timpul carantinei, vânzările au mers destul de bine și productiv am avut chiar la domiciliu cumpărători, respectând absolut strict regulile sanitare de protecției cu mănuși și mască” – a menționat pentru „Curierul de Hâncești”, Daria Gonța, crescător și vânzător de răsaduri de flori.

În fiecare zi, cumpărătorii mișună în piețele orașului respectând cu strictețe regulile sanitare impuse, iar accesul în piață fără mască de protecție este restricționat de agenții de poliției de la poarta pieții protejând astfel și ordinea publică. În acest sens, vă dorim un shopping plăcut și aveți grijă de sănătatea dvs. și a celor din jur.Maria MUNTEANU

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco