• Curierul de Hâncești

Pietonii – amendaţi de rând cu şoferii


În ultima vreme, tot mai des auzim despre accidente rutiere cu implicarea pietonilor, soldate cu traumatisme sau, şi mai rău, cu decese. Motivele sunt diverse: viteză excesivă, defecţiuni tehnice la automobil, lipsa iluminatului publice, condiţii meteo nefavorabile, precum şi vizibilitate redusă, polei etc., traversarea neregulamentară a străzii ş.a. ... Şi dacă primele motive invocate presupun o responsabilitate sporită din partea conducătorului auto, atunci cel din urmă – traversarea neregulamentară a străzii de către pietoni – presupune responsabilitate în aceeaşi măsură şi din partea celor care traversează strada. Pentru că, în consecinţă, ei sunt cei care poartă vina pentru tragediile de pe şosele.


Inspectorii de patrulare bat alarma: de la începutul anului, în ţară, din cauza pietonilor care au traversat strada în locuri nepermise, au avut loc 297 de accidente rutiere, soldate cu 46 de persoane decedate şi 256 traumatizate. În aceste condiţii, pietonii sunt avertizaţi - Inspectoratul Naţional de Patrulare va intensifica activităţile de disciplinare a pietonilor. Cei care vor traversa strada neregulamentar vor fi sancţionaţi, amenda prevăzută de legislaţie fiind de la 150 până la 300 de lei.


De foarte multe ori am observat că şi în oraşul nostru, deşi avem semafoare şi treceri de pietoni marcate, cetăţenii ignoră aceste măsuri de siguranţă care au fost concepute să le protejeze viaţa şi integritatea, traversând strada în locuri nepermise. Poate aţi văzut şi voi, dragi cititori, mai ales în regiunea Rogatca sau în faţa fostului sediu al Oficiului Stare Civilă, unde multe persoane traversează pentru a merge la Policlinică, deşi în apropiere este o trecere de pietoni, bătrâni, mămici cu cărucioare, copii care zburdă – toţi se grăbesc să treacă strada, cu riscul să dea vreo maşină peste ei. Şi oare este atât de mult să mai facă câţiva paşi ca să treacă regulamentar, să se asigure că viaţa nu le este pusă în pericol? Alteori, traversează la semafor, dar ignoră culoarea roşie care parcă ar ţipa STOP! Şi în acest caz tot numai şoferii trebuie să fie atenţi şi să poarte răspundere pentru pietonii ignoranţi sau neatenţi?


Consider că această prevedere – de a sancţiona pietonii care traversează neregulamentar – este binevenită şi chiar necesară, deoarece îi va responsabiliza cât de cât şi îi va face să conştientizeze importanţa respectării regulilor în trafic. Cei mici observă comportamentul celor mari – ei vor face ceea ce văd la maturi, la părinţii lor, la bunei, care trec strada pe unde apucă. Pentru că ei ne imită în ceea ce facem, nu în ceea ce spunem. Degeaba îi învăţăm să treacă strada la verde sau la zebră, dacă prin exemplul nostru le demonstrăm că se poate şi la roşu, şi printre maşini. Vorbind la telefon, ascultând muzică în căşti, tinerii nu sunt atenţi că este verde pentru şoferi şi păşesc pe zebră, fiind indignaţi că şoferii nu le dau prioritate. Am fost martoră la multe asemenea situaţii…


Ştim că în instituţiile de învăţământ agenţii de patrulare desfăşoară uneori activităţi cu elevii pentru a preveni accidentele cu implicarea pietonilor, le oferă pliante, le arată filmuleţe, întrucât, se ştie, copiii se iau cu joaca şi de multe ori când vin la şcoală sau pleacă acasă de la ore, sunt neatenţi la drum… Dar pe maturi cum să-i responsabilizezi, decât printr-o amendă? Să înveţe e prea târziu, deşi să înveţi să-ţi protejezi viaţa nu e târziu niciodată, doar că e mai bine să previi decât să suporţi consecinţele. Ne dorim mai mulţi poliţişti pe străzile cu trafic intens, să fie cu ochii în patru nu doar la şoferii care încalcă, dar şi la pietoni!

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco