• Curierul de Hâncești

Prahova iubeşte Basarabia

Prahova iubește Basarabia - Festivalul folcloric care transformă râul Prut într-unul internLa data de 1-3 septembrie curent, la Ploieşti, s-a desfășurat cea de-a III-a ediţie a Festivalului Folcloric „Prahova iubește Basarabia”. În cadrul evenimentului organizat de Consiliul Județean Prahova şi Centrul Județean de Cultură Prahova au fost înfrățite localități de pe ambele maluri ale Prutului, au avut loc spectacole susținute de artiști și ansambluri folclorice din România și Republica Moldova, dar și o paradă numită „Parada portului popular”.


Deschiderea oficială a manifestării culturale  a avut loc vineri,  1 septembrie, în Amfiteatrul Palatului Culturii, cu un spectacol susținut de Fanfara „Prahova” și Orchestra Populară „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești,  în prezenţa  oaspeților aleși: preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader,  vicepreşedintele Ludmila Sfîrloagă, ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, președintele raionului Hâncești,  Ghenadie Buză, vicepreședintele raionului Hâncești - Vera Tănase, Ana Dumitraș – specialist principal Direcția Cultură Hâncești şi alţi oaspeţi din ţara noastră.


Sâmbătă, 2 septembrie, s-a desfăşurat  parada  portului popular pe traseul Piața Mihai Viteazul – Bulevardul Republicii – Palatul Culturii, cu participarea Fanfarei „Prahova” și a ansamblurilor din Judeţul Prahova, Republica Moldova și Cernăuți (Ucraina), iar apoi a avut loc un spectacol folcloric desfăşurat în Amfiteatrul Palatului Culturii. La acesta au evoluat mai multe raioane de la noi din țară, printre care „Pe un picior de plai” – din Pașcani, raionul Hânceşti, ansamblu condus de Ecaterina Ursu.  


În ultima zi a festivalului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Ludmila Sfîrloagă  a oferit reprezentanţilor ansamblurilor folclorice participante câte o diplomă şi Trofeul Festivalului  în semn de apreciere pentru munca depusă, subliniind că este important să păstrăm vie flacăra românismului pe ambele maluri ale Prutului, atât în Basarabia, cât şi în România, iar Festivalul „Prahova iubeşte Basarabia”, este deja o manifestare simbol, cu tradiţie, prin care se întăreşte unitatea de neam şi ţară.


Tot în cadrul festivalului, localitățile Mingir, raionul Hâncești, și Sireți, raionul Strășeni, din Republica Moldova, s-au înfrățit cu localitatea Lipănești, județul Prahova.


La rândul său, președintele raionului Hâncești, Ghenadie Buza, a spus că: „Prahova a devenit pentru noi cea de-a doua casă, eu aș vrea să spun că Prahova iubește raionul Hâncești, avem renovate sala de ședință a Consiliului raional, Biblioteca raională, se renovează secția de primiri urgențe, tot pe banii din Prahova. Hânceștiul va marca cei o sută de ani de la Marea Unire, tocmai pentru a demonstra că noi nu ne-am uitat istoria și că frații nu-și uită frații.”


Tot aici, Ana Dumitraş, specialist principal în cadrul Direcţiei cultură Hânceşti a specificat că festivalul a fost organizat minuţios, iar doamna Sfîrloagă s-a implicat totalmente, mai ales sufleteşte în desfăşurarea festivalului. 


„Aduc mulţumiri judeţului Prahova pentru ospitalitate, organizare şi contribuţie şi suntem recunoscători pentru faptul că am avut posibilitatea să vizităm şi două mănăstiri „Jărcălăi” şi „Vărbila” unde am fost primiţi foarte călduros şi am asistat la momentele spiritual organizate de preoţii de acolo. De asemenea am vizitat şi conacul boierului Bellu, apropiindu-ne şi mai mult de istoria românească, parte din care ne simţim şi noi, cei de dincolo de Prut”, a spus dna Dumitraş.


Menționăm că pe scena din faţa Palatului Culturii au evoluat peste 400 de artişti din Republica Moldova, Cernăuţi şi Prahova, manifestările culturale  desfăşurându-se în cadrul Programului Naţional „România 100”.Elena Golubnic

6 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco