• Curierul de Hâncești

Premiul întâi pentru trupa de teatru „Ghioceii” la un festival din Cluj - Napoca


Toamna se numără bobocii, se culeg viile, iar la Festivalul “Stage” din Cluj Napoca s-au numărat cei mai talentaţi tineri iubitori de teatru. Astfel, în perioada 18-24 septembrie curent, cea de-a opta ediție a festivalului  a găzduit 23 de trupe de teatru din şase ţări (Israel, Bosnia, Slovenia, Bulgaria, România şi respective Republica Moldova).Trupa de teatru dramatic “Ghioceii” din Mingir a luat premiul întâi şi premiul pentru cea mai bună scenografie.


Festivalul “Stage” este singurul festival de teatru amator din lume care a primit distincția EFFE LABEL- REMARKABLE FESTIVAL 2017-2018. EFFE LABEL este o recunoaștere a valorii festivalului, oferită de către Asociația Festivalurilor Europene (EFA care de peste 60 de ani reunește 100 de festivaluri din peste 60 de tari ) co-finanțată de Comisia Europeană, festivalurilor care aduc contribuție în dezvoltarea și diseminrea valorilor culturale universale, schimburi de experiență și multiculturalitate. Este o distincție anuală, acordată celor mai relevante festivaluri din lume.


“Unicitatea distincției EFFE LABEL 2017-2018 vine din faptul că Festivalul Stage este un festival de teatru amator pentru adolescenți, fiind unicul festival de teatru amator premiat de EFA, a specificat Mihai Sîrbu, conducătorul trupei de teatru “Ghioceii” din Mingir. Festivalul respective presupune anumite criteria cum ar fi: angajamentul artistic, implicarea comunităţii şi perspectivele internaţionale şi globale. Noi am evoluat cu spectacolul “Liola”, de Luigi Pirandelo, întrucât este un spectacol pentru adolescenţi, segmental pe care se bazează şi festivalul propriu zis.


A fost o concurenţă acerbă, pot să zic chiar că “sita a fost destul de deasă”, au fost premiaţi cei mai buni dintre cei mai buni. Asta pentru că în juriu au fost personae competente în domeniul artelor teatrale şi de cinematografie aşa ca Radu Ţuculescu – prozator, dramaturg şi regizor de teatru, Ioan Pavel Azar – critic de film şi Ionică Popo – professor universitar în domeniul artelor”, a mai spus dl Sîrbu.


În cadrul festivalului s-au organozat şi 3 workshop-uri care au fost gândite în așa fel încât să atingă orice punct de interes care este în strânsă legătură cu teatrul. Atelierul de Scriere Dramatică, propus în anul 2017 de scriitorul, dramaturgul și omul de teatru Radu Țuculescu, președintele juriului a avut drept scop descoperirea tinerelor talente pasionate de dramaturgie.

La final, trupa de teatru dramatic “Ghioceii” din Mingir a obţinut premiul întâi şi premiul pentru cea mai bună scenografie.Elena Golubnic

16 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco