• Curierul de Hâncești

Primăriile Cărpineni, Mingir şi Negrea vor beneficia de un sistem modern de gestionare a deşeurilor

La sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Dolna din r. Străşeni, mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din raioanele ţării au participat la evenimentul de înmânare a cecurilor de grant în cadrul Proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Între aceştia se numără şi primarul c. Cărpineni Ion Cărpineanu.


Autorităţile locale şi migranţii plecaţi din 13 localităţi îşi unesc eforturile pentru a realiza patru proiecte intercomunitare inovative. Guvernul Elveţiei oferă granturi pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor cu implicarea originarilor plecaţi, în cadrul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală(MiDL), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Cele patru proiecte de cooperare intercomunitară au fost selectate în bază de concurs, la care au participat 17 grupuri de localităţi, având ca lideri localităţile partenere ale proiectului MiDL.

Unul din cele proiecte câştigătoare prevede ca locuitorii din Cărpineni, Mingir şi Negrea vor avea un sistem modern de gestionare a deşeurilor, aplicantul proiectului fiind primăria Cărpineni. O iniţiativă care, de asemenea, a obţinut finanţare este dezvoltarea traseului turistic „Dor de Codru” în localităţile Cioreşti, Micleuşeni şi Dolna.

Un alt proiect prevede crearea serviciului intercomunitar de pompieri voluntari, care va deservi localităţile Brânza, Vadul lui Isac şi Colibaşi, iar cel de-a patrulea proiect prevede ca pentru persoanele în etate vulnerabile din Copceac, Cairaclia, Novosiolovca şi Aluatu din UTA Găgăuzia şi Taraclia va fi amenajat un centru de plasament.

Fiecare dintre cele patru grupuri de localităţi va beneficia de granturi a câte 50.000 USD, oferite de Guvernul Elveţiei. Suplimentar, autorităţile locale vor aloca şi vor identifica alte surse de finanţare, iar băştinaşii plecaţi din cele 13 comunităţi vor contribui şi ei financiar.

„Acest proiect a fost elaborat încă în 2015 şi depus la Programul Operaţional Comun România-R. Moldova, de unde am beneficiat de 163 mii euro, însă această sumă nu a fost suficientă pentru implementarea întregului proiect, astfel încât am aplicat şi la Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, unde am beneficiat de 50 mii de dolaria menţionat pentru CURIER Ion Cărpineanu. Proiectul dat se va extinde în zona localităţilor Cărpineni, Negrea, Mingir, Sofia şi Voinescu, este în curs de implementare şi presupune achiziţionarea unei autospeciale, a tomberoanelor, serviciile de proiectare a staţiei de depozitare şi transfer a deşeurilor, care va fi amplasată pe un extravilan al c. Cărpineni, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi studiul de piaţă, astfel încât, până la sfârşitul anului, proiectul dat să fie implementat, iar beneficiarii să se bucure de serviciile unui sistem modern de gestionare a deşeurilor.

Scopul acestui proiect este de a avea un mediu mai curat, de a schimba mentalitatea cetăţenilor în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor în locuri autorizate şi de a minimaliza impactul negativ al factorului uman asupra naturii”a specificat Ion Cărpineanu.


Elena ZAIŢEV

13 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco