• Curierul de Hâncești

Prima şedinţă de constituire a Consiliului raional – cu mici scântei


Noua legislatură a Consiliului raional Hânceşti şi-a început activitatea. Luni, noii consilieri raionali, care au câştigat mandatele pe liste de partid sau în calitate de candidaţi independenţi în rezultatul alegerilor locale generale din data de 20 octombrie curent, s-au întrunit în prima şedinţă. În actualul Consiliu raional, cele mai multe mandate are BE „ACUM” DA şi PAS – 12 la număr, Partidul Democrat are 11 mandate, Partidul Socialiştilor – 7 mandate, câte un mandat au partidele ŞOR şi PLDM şi 3 consilieri sunt independenţi.


Membrul Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Gurduza, prezent la şedinţă, le-a adus la cunoştinţă hotărârea instanţei de judecată privind validarea şi atribuirea mandatelor de consilier celor 35 de noi consilieri aleşi în Consiliul raional, după care împreună cu secretarul Consiliului raional Elena Moraru Toma le-a înmânat legitimaţiile de consilier celor 32 de consilieri prezenţi. „În lumina celor întâmplate, în calitate de membru CEC, vreau să vă felicit cu obţinerea mandatelor de consilier, şi să remarc că şedinţa de constituire a Consiliului raional a fost una cu succes. În calitate de cetăţean, vreau să vă rog să vă exercitaţi atribuţiile de aleşi locali având în primul rând la bază norma legală, apoi interesele cetăţenilor care v-au ales, şi abia în ultimul rând, interesele de partid” – a fost îndemnul membrului CEC, care le-a urat succes consilierilor validaţi.

Prima şedinţă a Consiliului raional a fost condusă de către cel mai vârstnic consilier, democratul Nicole Şterbeţ, fiind asistat de cel mai tânăr consilier, care este Alexandru Botnari, consilier independent. Urmând regulamentul de constituire a consiliilor raionale, în cadrul primei şedinţe, s-au făcut declaraţii de constituire a trei fracţiuni, cea mai numeroasă fracţiune fiind: BE „ACUM” DA şi PAS cu 12 membri, preşedinte a fracţiunii fiind Valeriu Bobrov. Fracţiunea PDM va avea 11 membri, preşedinte Nicolae Şterbeţ şi fracţiunea PSRM – 7 membri, nefiind deocamdată anunţat cine este preşedintele. În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii au votat proiectul de decizie privind constituirea celor 4 comisii consultative de specialitate, (rămânând cele din legislatura anterioară) – 1.Buget şi Finanţe; 2. Agricultură, Comerţ şi Ecologie; 3. Sănătate şi Protecţie socială; şi 4. Învăţământ, Cultură şi Sport, urmând ca pentru şedinţa următoare fracţiunile să înainteze nominal candidaţii.

După consumarea ordinei de zi, cu un mesaj de felicitare a venit şi Anatolie Chetraru, care a accentuat că până la alegerea unui nou preşedinte al raionului, dumnealui rămâne preşedintele în exerciţiu, în atribuţiile căruia intră convocarea consilierilor pentru următoarea şedinţă. „Vă felicit cu mandatul de consilier pe care l-aţi obţinut în noua legislatură, şi aici aş vrea să accentuez că din considerentul că este sfârşit de an, suntem la o etapă deosebită, şi anume de elaborare a bugetului raional pe anul viitor, de finisare a unor lucrări şi proiecte, de aceea noul Consiliu raional ar trebui să-şi înceapă activitatea cât mai repede. De aceea dacă aveţi careva propuneri până la următoarea şedinţă mi le puteţi înainta.”

În acest context, consilierul Blocului ACUM Valentina Manic a venit din partea fracţiunii pe care o reprezintă, cu o iniţiativă de a organiza următoarea şedinţă la data de 19 noiembrie. „Fracţiunea noastră vine cu o propunere pe care insistăm să fie pusă acum la vot ca următoarea şedinţă extraordinară să se desfăşoare la data de 19 noiembrie, ora 10.00 cu următoarea ordine de zi – 1. Alegerea preşedintelui raionului şi 2. Alegerea vicepreşedinţilor”. Declaraţia respectivă a stârnit o mulţime de dezbateri contradictorii şi opinii împărţite. Anatolie Chetraru a specificat că în calitatea sa de preşedintele în exerciţiu va lua în consideraţie iniţiativa respectivă, deşi nu promite că şedinţa se va petrece anume la această dată. Consilierul democrat Ion Mereuţă i-a replicat dnei Manic, că propunerea respectivă nicidecum nu poate fi pusă la vot la moment, deoarece ordinea de zi de la prima şedinţă de constituire a Consiliului raional deja s-a consumat şi alte chestiuni nu mai pot fi incluse.

„Suntem cea mai numeroasă fracţiune din consiliu de aceea avem dreptul să insistăm ca iniţiativa respectivă să fie pusă la vot” – a replicat dna Manic. După mai multe replici tăioase între cei doi consilieri, a intervenit şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat Veaceslav Ursu, care a remarcat că preşedintele şedinţei trebuie să ia în consideraţie iniţiativa venită din partea fracţiunii ACUM, care întruneşte 1/3 din voturile aleşilor locali în consiliu. Chiar dacă Mereuţă l-a învinuit de incompetenţă pe reprezentantul Guvernului în teritoriu, până la urmă s-a conformat, propunând din partea fracţiunii PDM, ca următoarea şedinţă să fie organizată totuşi ceva mai înainte, şi anume la data de 15 noiembrie. Ambele propuneri au fost puse la vot, cu majoritatea de voturi fiind aprobată totuşi data de 19 noiembrie, fracţiunea ACUM fiind susţinută de către majoritatea socialiştilor şi doi candidaţi independenţi Vasile Colţa şi Alexandru Botnari. Astfel, următoarea şedinţă a Consiliului raional, la care se va alege noul executiv al raionului, preşedintele şi vicepreşedinţii raionului, urmează să aibă loc la data de 19 noiembrie, cu începere de la ora 10.00.


Tatiana TODOSEICIUC

117 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco