• Curierul de Hâncești

Primarii nemulţumiţi de modificările operate în programul „Drumuri bune 2”

Actualizată în: 19 Aug. 2019


Nemulţumiţi şi chiar indignaţi s-au arătat mai mulţi primari la şedinţa tradiţională de marţi, atunci când li s-a făcut publică lista localităţilor în care în curând va demara programul „Drumuri bune 2”, iniţiat de fostul partid de guvernare.


Responsabilul tehnic al programului, Tudor Vartolomei, le-a adus la cunoştinţa aleşilor locali modificările parvenite în programul „Drumuri bune 2”, specificând că din cele 83 de mln (inclusiv TVA) preconizate iniţial pentru construcţia unor porţiuni de drumuri locale în raionul Hânceşti, la moment sunt alocate doar 29 de mln (inclusiv TVA), 18 localităţi fiind excluse complet din program. „Suma alocărilor după cum vedeţi s-a redus considerabil, 18 localităţi fiind excluse complet din program. Nu cunosc care a fost modalitatea de selectare a localităţilor şi sectoarelor de drum, dar şi după ce criterii s-au preconizat sumele de bani, decizia aparţine în totalmente ministerului de resort, cel mai probabil, fiind luat în consideraţie numărul de cetăţeni din localitate”, a specificat dl Vartolomei, după care a dat citire listei localităţilor şi sumele preconizate pentru construcţia porţiunilor de drum. Cei mai revoltaţi s-au arătat a fi primarul de Cotul Morii Lucica Guştiuc şi primarul de Secăreni Gheorghe Cojocaru, care au specificat că sumele preconizate actualmente pentru localităţile lor sunt prea mici ca să le soluţioneze problemele drumurilor locale, care sunt într-o stare foarte gravă. „De la patru milioane preconizate iniţial, astăzi mi se oferă doar 300 mii lei. Ce porţiune de drum pot repara eu astăzi în Cotul Morii? 100 de metri?”- s-a revoltat dna Guştiuc, care a insistat să afle cine a preconizat aşa sume şi după ce criterii. În pofida nemulţumirilor primarilor, preşedintele raionului Anatolie Chetraru i-a rugat pe aceştia să creeze toate condiţiile pentru ca antreprenorul care a câştigat licitaţia de construcţie a porţiunilor de drum să-şi poată exercita lucrările în termenii stabiliţi, asigurând calitatea acestora. „Cel mai probabil antreprenorul va selecta porţiunile de drum, lucrând zonal. La moment, au demarat deja lucrările pe str. Alexandru cel Bun, or. Hânceşti şi s. Stolniceni. Eu vă înţeleg nemulţumirile, dar sunt decizii luate la nivel de minister, nouă nu ne rămâne decât să facem concluziile de rigoare, dar tacit” – a menţionat dl preşedinte al raionului.

Sume mai esenţiale pentru reparaţia drumurilor locale din programul „Drumuri bune 2” au revenit localităţilor: or. Hânceşti – 4 343,37 mii lei, c. Cărpineni – 2 663, 91 mii lei, c. Lăpuşna – 1 507,00 mii lei, s. Mingir – 1 439,99 mii lei, c. Sărata Galbenă – 1 381,64 mii lei, s. Ciuciuleni – 1 338,30, s. Logăneşti – 1 096,53 mii lei, s. Bujor – 1 038,47 mii lei, s. Buţeni – 1 013,62 mii lei, în celelalte localităţi incluse în lista respectivă, sumele preconizate variază între 300 – 700 mii lei.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, cu mai multe informaţii, dar şi atenţionări a venit şefa Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri, Maria Raşcu care le-a amintit primarilor despre necesitatea valorificării mijloacelor financiare alocate de către Consiliul raional şi Fondul Rutier către administraţiile locale de nivelul întâi. „Până la moment, foarte multe primării din raion nu şi-au valorificat nici un bănuţ preconizat din Fondul Rutier pentru reparaţia drumurilor locale. Din cele 13 mln 285 mii lei alocate din Fondul Rutier pentru reparaţia drumurilor locale din raionul Hânceşti, până la moment s-au valorificat doar 8 mln 839 mii lei. Totodată, bani nevalorificaţi avem şi la capitolul construcţii, finanţe alocate de către Consiliul raional pentru reparaţia grădiniţelor, căminelor culturale, iluminat, etc. Respectiv, din cele 12 mln 248 mii lei, până la moment s-au valorificat doar 2 mln 238 mii lei. Printre localităţile care nu au valorificat nimic la acest capitol avem primăriile: Bozieni, Cioara, Mireşti, Mingir, Obileni, Pogăneşti, Bujor, Boghiceni, etc.” – a specificat dna Raşcu, amintindu-le totodată pachetul de acte pe care trebuie să-l prezinte la Direcţia Finanţe pentru a beneficia de finanţele respective, pentru demararea lucrărilor de construcţie, preconizate anterior.

În continuarea şedinţei, în contextul apropiatelor sărbători naţionale „Ziua Independenţei” şi „Limba Noastră”, preşedintele raionului le-a vorbit primarilor despre necesitatea marcării celor 28 de ani de independenţă prin comemorarea eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, dar şi luarea la evidenţă a familiilor, copiilor celor decedaţi pentru a interveni cu un ajutor material.

În contextul demarării din data de 19 august curent a perioadei de înregistrare a candidaţilor electorali pentru alegerile locale, desfăşurate la data de 20 octombrie 2019, cu o notă informativă foarte actuală a venit şi secretarul Consiliului raional Elena Moraru Toma, amintind primarilor atribuţiile sale în acest sens, vizavi de desemnarea membrilor secţiilor şi birourilor de votare, aprecierea locurilor de afişaj electoral, îmbunătăţirea condiţiilor de acces pentru persoanele cu dizabilitate în secţiile de votare, etc.


Tatiana TODOSEICIUC

337 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco