• Curierul de Hâncești

Primarul Alexandru Botnari a organizat Dezbateri publice cu referire la aprobarea bugetului municipa

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Alexandru Botnari a organizat dezbateri publice cu agenţii economici ce-şi desfăşoară activitatea în mun. Hânceşti şi managerii instituţiilor preşcolare vizavi de aprobarea bugetului municipal pentru anul 2019, înainte ca acesta să fie dfiscutat şi aprobat la şedinţa consiliului din această vineri.


Pentru început, Alexandru Botnari le-a adus la cunoştinţa celor prezenţi faptul că proiectul de decizie cu privire la taxele locale pentru anul 2019 nu va suferi modificări comparativ cu anul 2018, exceptând impozitele pe bunurile imobile pentru persoanele juridice (întreprinderi), care vor fi reevaluate. Şi dacă bugetul oraşului pentru anul curent a fost de cca 28 mln lei, atunci bugetul prevăzut pentru anul 2019 va fi de cca 38 mln lei, a specificat primarul, adăugând că bugetul pe anul curent este executat aproape la 100%, dar o totalizare se va putea face după prezentarea tuturor dărilor de seamă, la începutul anului viitor.


Deoarece în sală erau prezenţi managerii grădiniţelor din municipiu, Alexandru Botnari a ţinut să accentuieze că repartizările finanţelor pentru instituţiile preşcolare se vor face în luna februarie, când va fi distribuit soldul disponibil. „Deşi la grădiniţe s-au efectuat lucrări de reabilitare, sunt necesare investiţii pentru reparaţia acoperişurilor şi izolarea termică, acestea fiind prioritare pentru primărie” – a declarat Alexandru Botnari. Viceprimarul Anadela Tofilat a adăugat că, pentru a îmbunătăţi infrastructura grădiniţelor, trebuie identificate şi alte surse financiare, altele decât cele bugetare, cum ar fi granturi, proiecte etc, or bugetul municipal nu prevede surse financiare pentru a acoperi toate necesităţile instituţiilor preşcolare din oraş.

Alexandru Botnari a trasat patru puncte prioritare la sfârşitul mandatului său de primar, între acestea regăsindu-se finalizarea reparaţiei grădiniţelor, implementarea proiectului de canalizare (care necesită cca 17 mln lei), reabilitarea parcului, cu piste pentru bicilişti şi alte utilităţi (proiect ce necesită investiţii de cca 10 mln lei) şi reparaţia mai multor drumuri. Referitor la drumuri, primarul a vorbit despre tronsoanele preconizate pentru a fi reparate în cadrul proiectului naţional „Drumuri bune 2”, dar şi despre străzile care urmează în 2019 să fie dotate cu trotuare şi borduri, lucrări pentru care vor fi identificate surse extra-bugetare, întrucât, susţine dânsul, acestea necesită investiţii mari, pentru reparaţia unei porţiuni de 200 m de trotuar fiind necesare 2 mln lei. „Într-adevăr, avem mari probleme cu troturele deteriorate, însă în primăvară preconizăm reparaţia unei porţiuni de pe str. M. Eminescu, ce duce spre liceu, precum şi porţiuni de trotuar pe str. Mihalcea Hâncu şi Ştefan Vodă” – a reiterat primarul, dând asigurări că se va strădui, alături de colegii săi din primărie, să identifice modalităţi de atragere a investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii drumurilor din oraş. Alte proiecte care se înscriu în lista de priorităţi a administraţiei locale sunt: construcţia unei fabrici în zona Gării Auto, amenajarea a două sensuri giratorii – unul la Autogară şi unul în zona fostului combinat de tutun, precum şi finalizarea reparaţiei drumurilor planificate.


Elena ZAIŢEV


0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco