• Curierul de Hâncești

Primarul de Hânceşti - într-o ședință de urgență cu șefii instituțiilor din oraș

Miercuri, primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari a întrunit în regim de urgenţă managerii tuturor instituţiilor de învăţământ din municipiu, (licee, grădiniţe, centre de plasament, scoală internat, şcoală profesională, etc.), Centrului de Sănătate Publică, Direcţia raională Siguranţa Alimentelor, Centrului de Sănătate Hânceşti, Inspectoratului de Poliţie, precum şi unii agenţi economici, pentru a discuta despre măsurile autorităților cu privire la prevenirea răspândirii diverselor infecţii virale, precum şi noului coronavirus.„Deşi în Republica Moldova nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus, la moment avem o situaţie epidemiologică alarmantă declanşată de o serie de alţi viruşi, de aceea trebuie să întreprindem diverse măsuri pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus şi declanşarea unei posibile epidemii – a declarat primarul Alexandru Botnari, care a rugat managerii serviciilor de sănătate să se expună asupra subiectului abordat.

Şefa Centrului de Sănătate Hânceşti Natalia Saharov a specificat că deşi situaţia epidemiologică este sub controlul medicilor de familie, în raion, inclusiv în or. Hânceşti, sunt foarte multe cazuri de îmbolnăvire cu infecţie virală, de aceea o măsură de precauţie ar fi instalarea unor mici termoscanere cu care ar putea fi măsurată febra la distanţă. „Astfel de măsuri sunt deja luate în mai multe ţări, la noi aceasta ar fi benefică îndeosebi acum în legătură cu perioada epidemică de gripă şi a infecțiilor virale. Aparatul (care lucrează în diapazonul infraroşu) poate fi instalat la intrarea în instituţie şi ar permite depistarea rapidă a persoanelor cu febră.” Primarul a susţinut această idee, propunând managerilor liceelor din oraş să-şi revadă bugetul instituţiei pentru a preconiza finanţe întru procurarea acestor aparate de măsurare a febrei. În acelaşi context, d-lui a dispus angajaţilor primăriei să examineze modalitatea de achiziţionarea a unor mici termoscanere pentru toate grădiniţele din oraş cu instalarea acestora la intrarea în instituţiile cu educaţie timpurie.

Oxana Vrabie, reprezentant al Spitalului raional Hânceşti le-a adus la cunoştinţă celor prezenţi despre unele dezinfectante mai puţin dăunătoare organismului, îndeosebi copiilor, care se pot utiliza în instituţiile şcolare şi preşcolare întru prevenirea infecţiilor virale.

Respectiv, primarul a solicitat implicarea colaboratorilor de poliţie prin efectuarea unor raiduri la magazinele din oraş, care, potrivit lui, s-au transformat în crâşme cu posibile focare de infecţie. „Zilele trecute, am vizitat câteva magazine din oraş şi am constatat că unele dintre acestea s-au transformat în adevărate crâşme, oamenii beau votcă la suta de grame cu acelaşi pahar de unică folosinţă… Oare asta e normal? Vă rog să luaţi atitudine, dle comisar” – a specificat dl Botnari, adresându-se noului comisar interimar al IRP Hânceşti, Alexandru Cuciuc.

După mai multe discuţii, în care s-au abordat diverse metode de prevenire a infecţiilor virale, Alexandru Botnari a solicitat tuturor managerilor instituţiilor de învăţământ din oraş să ia o atitudine mai serioasă vizavi de măsurile de prevenire şi combatere a infecţiilor virale, să examineze modalitatea de achiziţionare şi instalare a unor mici termoscanere de măsurare a febrei, şi anume să dispună ca intrarea în instituţie să fie doar cu bahile, la intrare să fie amplasat neapărat un preş prelucrat cu preparate dezinfectante, şi totodată, să se facă instruirea şi informarea atât a copiilor, cât şi personalului instituţiei despre măsurile de prevenire a infectării cu diverse infecţii virale şi a noului coronavirus.

Totodată, specialiştii prezenţi au făcut unele recomandări de care trebuie să ţină cont managerii instituţiilor de educaţie, şi anume: să utilizeze metode de prevenire a infecțiilor prin: igienizarea și dezinfectarea periodică, aerisirea spațiilor închise, asigurarea cu măști medicale, iar în caz de contaminare cu diverse infecții acute a căilor respiratorii, febră să recomande părinţilor adresarea imediată la medicul de familie.

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco