• Curierul de Hâncești

Prin ani cu dor

Corul „Veteranii” din Hânceşti – invitaţii unei emisiuni folclorice Cântecul i-a unit mereu pe cei din cadrul corului „Veteranii”, la greu şi la uşor. Prin el au trăit, trăiesc şi vor trăi în sufletele noastre. Recent au demosntrat pentru toată ţara că la Hînceşti cultura, prin cântec, e la ea acasă...


Colectivul corului cu titlul-model „Veteranii” de la Casa Raională de Cultură din Hânceşti, despre care vom vorbi în continuare, este unul mai special în raionul nostru. Spunem aceasta, deoarece cu statut de cor - model e unicul. Pe parcursul celor două decenii de activitate a reuşit să primească şi să confirme titlul său datorită rezultatelor şi măestriei interpretative.  


Repertoriul acestuia include muzică bisericească, folclorică, patriotică şi păstorească. De asemnea, ascultându-i în cadrul diferitor sărbători, ne-am convins că un loc aparte în suita de lucrări au cele din creaţia regretatului compozitor, dirijor şi Maestru în Artă, Victor Creangă. Printre ele sunt: colajul „Vin’ bădiţă, vin’ deseară”, ”Trecui valea, mor de sete”, „Bădiţă, frumos mai eşti” şi „Eu mă duc, codrul rămâne”. Recent, repertoriul colectivului a fost completat cu lucrarea-imn al corului „Mereu vom cânta”.   Prin evoluările sale în cadrul sărbătorilor:  Duminica Mare, Sânzâienele, Crăciunul, Paştele etc., colectivul a dovedit că este şi un promotor al tradiţiilor neamului nostru.


Condus de dirijorul Nicolae Panfil şi maestrul de concert Sergiu Ştefan, colectivul a reuşit să facă diverse imprimări la postul naţional Radio Moldova şi chiar la postul public de televiziune Moldova 1. În acest context, duminică, la data de 17 septembrie, au fost invitaţii emisiunii folclorice „La noi în sat”, având-o ca producător pe dna Aurica Vartic. Prin prezenţa şi evoluarea cu un program artistic la această emisiune, corul „Veteranii” a demonstrat măiestria sa artistică, promovând şi imaginea raionului la nivel republican.  


„Ne bucură faptul că oamenii de vârsta a treia ştiu să-şi petreacă frumos timpul liber şi vin la repetiţii, cântecul devenindu-le alinare. Ei merită cu adevărat să fie susţinuţi pentru că promovează frumosul prin cântec. Veteranii sunt mândria noastră”, ne-a spus şeful Casei Raionale de Cultură Valeriu Vlas.  


Activitatea acestui colectiv, ca şi a altora cu titlu-model din raion, este monitorizată de către Direcţia Raională Cultură şi Turism. Succesele acestuia, evident, se datorează şi susţinerii pe care o are din partea acestei direcţii. Or, frumoasa zicală „Unde-s doi puterea creşte” este potrivită în acest sens. La final, le dorim celor din cadrul corului „Veteranii” mult succes şi să ne bucure sufletele prin cântecele lor.Vlad Manole

10 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco