• Curierul de Hâncești

„Prin dans poți zbura chiar dacă nu ai aripi”

Studiază la LT „Mihail Sadoveanu” clasa a XII-a, face parte din Ansamblul de dansuri populare „Andrieş”, este membră al Consiliului Raional de Tineret Hânceşti, fiind totodată şi absolventa Şcolii de muzică din c. Lăpuşna. Este vorba de Elena Chiosa, originară din c. Lăpuşna. Despre ea vreau să vă povestesc în numărul acesta.

„Îmi place dansul deoarece este o arta, un limbaj ascuns al sufletului exprimat prin mişcările corpului. Prin dans poți zbura, chiar dacă nu ai aripi” – a spus cu zâmbet, Elena.

Pasiunea pentru dans a descoperit-o de la frageda vârstă de 4 ani, de când mergea la grădiniţă. „Când eram la grădiniţă, educatorii au văzut că am acest talent şi au încercat să mi-l dezvolte, iar mie îmi plăcea să fiu în centrul atenţiei şi doar prin dans primeam atenţia cuvenită…” – ne povesteşte emoţionată Elena. Ulterior, şi-a dezvoltat abilităţile de dansatoare, frecventând Şcoala muzicală din c. Lăpuşna şi Ansamblul de dansuri populare „Andrieş”. Chiar dacă din familia ei nimeni nu s-a mai ocupat cu dansurile, Elena spune că în familia ei predomină spiritul artei.


Elena este o persoană foarte activă în viaţa social-culturală a r. Hânceşti. „Pe lângă şcoală şi dansuri mă implic în orice activitate interesantă şi folositoare pentru mine. Împreună cu alţi tineri de la Consiliul Raional de Tineret organizăm şi ne implicăm în activităţi sociale şi culturale. Iubesc să particip la diverse concursuri raionale, dar şi republicane, sunt o amatoare a poeziei, îmi place să cânt şi uneori mai moderez evenimente. Uneori, noaptea, când mă prinde inspiraţia, scriu… De câteva zile, am început să scriu un roman, cine ştie, poate va ieşi ceva interesant...” – ne spune cu entuziasm Elena despre viaţa de zi cu zi a ei.


Împreună cu ansamblu din care face parte, Elena se implică activ în festivităţile care au loc nu doar în oraş, dar şi în tot raionul, ea participând la diverse evenimente, cum ar fi: „Ziua Vinului”, Hramul satului Crasnoarmeiscoe, Festivalul de dans de la Pereni, etc. Pentru participare şi prestaţie deosebită în cadrul concertului jubiliar al Şcolii de Arte „Timotei Bătrânu” din mun. Hânceşti, ea a fost menţionată cu o diplomă şi o medalie.


Tot aici, Elena ne-a povestit că planifică pe viitor să-şi continue studiile la facultatea de jurnalistică, dar desigur, nu are de gând să lase dansul. „Doresc să mă dezvolt şi pe planul dansului, iar pe viitor poate voi fi şi o profesoara de dansuri” – a spus Elena. Dansul moldovenesc reprezintă una dintre cea mai veche artă populară, fiind, totodată, un „poem al neamului”, căci, când dansează moldovenii − „inimile vorbesc”. Fiecare mişcare vorbeşte despre talentul şi caracteristicele spirituale ale poporului. Aşa tineri ca Elena, contribuie la promovarea tradiţiilor noastre . Din partea CURIERULUI îi dorim succese şi mari realizări pe viitor.


Aurel VICLIUC

184 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco