• Curierul de Hâncești

Problema aprovizionării cu apă potabilă a localităţilor din Lunca Prutului - examinată la Guvern


Problema aprovizionării cu apă potabilă a localităţilor din Lunca Prutului - examinată la Guvern

Vinerea trecută, Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință la Guvern pentru a examina problema aprovizionării cu apă potabilă a localităţilor din Lunca Prutului – problemă, care a fost enunțată de autoritățile locale în cadrul unei vizite recente a premierului în raionul nostru. La ședință au participat reprezentanții mai multor ministere și agenții de profil, conducerea raionului Hâncești și primarii satelor respective.

Chicu a fost informat despre problema tergiversării lucrărilor în cadrul proiectului de asigurare cu apă potabilă a 11 localități din raionul Hâncești, amplasate în Lunca râului Prut, finanțat de Fondul Ecologic Național. Proiectul a demarat în anul 2013 și nu este finalizat până în prezent din cauza incapacității agentului economic contractat. Antreprenorul a solicitat majorarea valorii contractului cu 23 mln de lei. Până în prezent au fost valorificate 37 milioane de lei.

Primarii din Lunca Prutului, prezenţi la şedinţă, s-au arătat foarte indignaţi de tergiversarea lucrărilor la proiectul cu barbă, aceştia punându-şi toată speranţa în implicarea nemijlocită a conducerii Guvernului. „Acest proiect trebuia dat în exploatare încă în anul 2015. În cei 7 ani, practic nu s-a făcut nimic, a început doar construcţia Staţiei de pompare şi tratare a apei, şi s-au oprit aici - a declarat pentru CURIER Petru Cozlan, primar de Căţeleni. Mizăm foarte mult pe implementarea şi finalizarea acestui proiect, deoarece satul Căţeleni este într-o stare critică, la capitolul asigurarea cu apă potabilă. Tot mai multe fântâni din sat seacă, debitul apei din apeductul existent e unul foarte mic, ceea ce nu-ţi permite să-ţi instalezi acasă o maşină de spălat automată, o baie, etc.”- a menţionat primarul, care speră foarte mult că carul se va mişca din loc, odată cu implicarea nemijlocită a prim ministrului. Şi în s. Dancu situaţia vizavi de aprovizionarea localnicilor cu apă potabilă nu este mai bună. Despre mai multe probleme la acest capitol ne-a vorbit primarul localităţii, Vladimir Pretuleac. „În s. Dancu avem un apeduct construit demult de oamenii din sat, cu mai multe captaje, care asigură satul nou cu apă, dar apa nu este suficientă, şi nici purificată, cum ar trebui să fie de fapt, nu este potabilă, dar o folosim de nevoie. Fântâni avem, dar majoritatea ar trebui reparate, curăţite, pentru care iarăşi ne trebuie finanţe. Noi am elaborat proiectul de aprovizionare cu apă pe sat, aşa că dacă s-ar începe implementarea proiectului pe cele 11 localităţi, în care intră şi satul Dancu, acesta ar fi foarte binevenit pentru consăteni. Ni s-a promis că situaţia se va schimba, deşi nu este prima dată când se promite…, că proiectul se va porni, aşa că aşteptăm…”- a specificat Vladimir Pretuleac.

Prim ministru a reiterat importanţa revitalizării proiectului respectiv, specificând că aprovizionarea cu apă aste una din prioritățile Guvernului, precum construcția drumurilor, iluminarea etc.

În finalul ședinței, premierul a solicitat implicarea autorităților de specialitate, inclusiv a Agenției de Supraveghere Tehnică, astfel încât să fie determinată executarea lucrărilor conform contractului, fiind asigurată calitatea lucrărilor și termenii cât mai restrânși.


Tatiana TODOSEICIUC

39 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco