• Curierul de Hâncești

Producătorii agricoli din raion au dat start noului an agricol 2019

Vinerea trecută, Direcţia Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti în colaborare cu AIPA a desfăşurat un seminar cu genericul „Subvenţionarea în agricultură”; Cerinţele petrecerii lucrărilor agricole de primăvară şi contractarea fondurilor fixe şi circulante (material semincer, săditor, produse de uz fitosanitar, fertilizanţi, tehnică agricolă şi pentru irigare)”.

Tradiţional, în ajunul demarării unui nou an agricol, Direcţia Agricultură invită agenţii economici din domeniul agricol, precum şi ONG-urile din sectorul agrar să se familiarizeze cu ofertele companiilor prestatoare de input-uri din republică, la seminarul din acest an fiind prezente 25 de companii. Pentru început, şeful Direcţiei Agricultură Ion Sîrbu a făcut o prezentare a sectorului agrar din raion, rezultatele anului agricol 2018 şi obiectivele pentru anul în curs, după care o informaţie substanţială despre subvenţionare au prezentat specialiştii din cadrul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi (AIPA) Chişinău. Întrucât începând cu 1 februarie începe perioada de depunere a dosarelor pentru subvenţionare, reprezentanţii AIPA i-au îndemnat pe agricultorii din raion să aplice pentru subvenţionarea afacerilor lor. Datele statistice pentru 2018, prezentate de AIPA, demonstrează că producătorii agricoli din raionul nostru au depus 128 de dosare pentru subvenţionare, suma solicitată fiind de 13837646 lei, numărul dosarelor achitate fiind de 72, cele mai multe dosare depuse fiind pentru procurarea tehnicii agricole.


Specialiştii AIPA au vorbit şi despre Regulamentul de subvenţionare pentru 2019, prezentând fiecare măsură şi submăsură, documentele de politici şi acte normative aferente subvenţiilor, modul de repartizare a subvenţiilor alocate producătorilor agricoli, subvenţiile majorate şi beneficiarii acestora, regulamentul privind condiţiile şi procedura de acordare a plăţilor în avans din FNDAMR ş.a.


Informaţii utile au prezentat şi reprezentanţii „Moldova Agroindbank” filiala Hânceşti, specialiştii Direcţiei raionale Siguranţa Alimentelor (DRSA) şi reprezentanţii companiilor de input-uri agricole (materialul semincer, săditor, produse de uz fitosanitar, fertilizanţi, tehnică agricolă şi pentru irigare), care au oferit nu doar informaţii utile producătorilor agricoli, dar şi multe cataloage, portofolii şi pliante la temă.

Elena ZAIŢEV

13 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco