• Curierul de Hâncești

Producătorul agricol Vasile Colţa: „Roada anului 2020 – compromisă în proporţie de 70%”

Vasile Colţa din mun. Hânceşti este un producător agricol cu experienţă, care dispune de cca 500 ha de teren arabil, pe care cultivă mai multe culturi agricole. Solicitat de CURIER să ne spună cât de afectate îi sunt plantaţiile de lipsa precipitaţiilor şi îngheţurile din această primăvară, agricultorul a venit cu un mesaj în numele multor producători agricoli din raion, care se arată de-a dreptul disperaţi şi depăşiţi de situaţia creată, catalogând-o fără echivoc drept una catastrofală.

Vasile Colţa mărturiseşte că, în toţi anii de când face agricultură, nu s-a confruntat niciodată cu o asemenea situaţie disperată, care îi pune pe agricultori pe brânci, mulţi dintre ei, fără un ajutor din partea statului, ajungând până la faliment, or creditele bancare şi impozitul funciar nu poate fi acoperit când agricultura suferă asemenea dezastre.

„Într-adevăr, situaţia în domeniul agricol al ţării şi al raionului este catastrofală, în primul rând din cauza lipsei precipitaţiilor de toamnă, a lipsei zăpezilor pe timp de iarnă, iar ploile de primăvară au fost puţine şi au umezit pământul la o adâncime de doar câţiva centimetri – menţionează Vasile Colţa. În al doilea rând, îngheţurile din această primăvară au afectat multe culturi, au îngheţat cireşii, prunii, piersicii şi parţial merii, iar diferenţa mare de temperaturi ziua şi noaptea au afectat de asemenea multe culturi. Dacă vorbim de grâu, acesta a fost afectat şi de îngheţuri, şi de secetă în proporţie de peste 70%, cel mai mult având de suferit culturile din prima grupă. Grâul a dat în pai, dar spicul nu e format, având o înălţime de doar 10-15 cm, pe când acesta trebuia să fie deja de peste jumate de metru a putea fi recoltat de combine. La fel şi mazărea, porumbul, floarea soarelui sunt în mare pericol, deoarece chiar dacă au fost îndeplinite toate lucrările tehnologice, planta nu se dezvoltă şi nu ajunge la stadiul de maturitate pentru a avea roadă bună”.

Producătorul este de părere că, în condiţiile date, în agricultură trebuie declarată stare excepţională, întrucât mulţi producători se află în imposibilitate de a face faţă situaţiei, de a achita creditele şi impozitele la stat.

„Este necesar urgent de a aproba un regulament ce prevede posibilitatea asigurării de către agricultori a roadei de diferiţi factori, cum ar fi calamităţile naturale, îngheţ, secetă, furtuni, grindină etc., aşa cum se practică în toată lumea. În raionul Hânceşti nu este implementat nici sistemul de irigare, iar aceasta este o altă mare problemă, căci bazinele acvatice sunt fără apă, că nici animalele nu au unde se adăpa. În acest an deosebit de problematic pentru agricultori nu va fi nici hrană pentru vine, nemaivorbind de rezerve pentru oameni. Din cauza îngheţurilor şi a lipsei precipitaţiilor, nu se dezvoltă nici cultura de lucernă” - se arată deosebit de îngrijorat producătorul, care menţionează că agricultorii investesc 4-5 mii de lei la hectar pentru arat, semănat şi alte lucrări agricole, înregistrând pierderi colosale şi rămânând cu mari datorii la bănci, de ordinul milioanelor de lei. În calitate de producător agricol şi consilier raional, Vasile Colţa solicită Guvernului şi organelor competente să vină în ajutorul agricultorilor, or ţara noastră este una preponderent agrară şi acest sector necesită a fi revitalizat şi susţinut pentru a nu stagna sau, şi mai rău, a se împotmoli definitiv.

Elena ZAIŢEV

119 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco