• Curierul de Hâncești

Proiectul „Drumuri Bune pentru Moldova” progresează rapid

Programul „Drumuri bune pentru Moldova” avansează pe zi ce trece, iar locuitorii multor sate se apropie de visul de a avea drumuri mai bune. Administrația de Stat a Drumurilor a început licitațiile pentru construcția și reparația drumurilor din raionul Hâncești. Datorită acestui proiect, peste 19 mii de locuitori din raionul Hâncești vor circula pe drumuri reparate.


Denumit „Drumuri bune pentru Moldova”, proiectul de reabilitare a peste 1200 km de drumuri din sate, are asigurate și resursele bugetare necesare. Autoritățile publice centrale intenționează să cheltuiască pentru reparația a peste 1200 kilometri de sectoare de drum din peste o mie de localități din țară circa 1 miliard 600 milioane lei din sursele proprii, dar și din donațiile partenerilor externi precum BERD, BEI și Banca Mondială.

Oficialii s-au întâlnit cu primarii din satele raionului Hăncești.

Una dintre solicitările enunțate de primari ține de reabilitarea traseului Leova-Leușeni, cu o lungime de 40 de km, care leagă zece localități din raioanele Leova și Hâncești.

„Avem un drum să-i spunem practic impracticabil. Este un drum care străbate centrul localităților. Acest drum este unul strategic până la urmă", a spus primarul satului Cioara, raionul Hâncești, Elena Lambos.

„Din satele din Leova să ajungi până la vama Leușeni primprejur, peste Hâncești, trebuie să traversezi o distanță de 100-110 km. Mergând pe acest drum noi economisim 60 de km", a spus președintele raionului Hâncești, Ghenadie Buzu.

Și drumul Hâncești-Lozova-Călărași, distrus de camioane, necesită a fi reparat.

„Drumul practic este de o mașină și jumătate. Accidente chiar și zilele acestea s-au produs, mașinile ferindu-se una de alta prin nămol", a spus -primarul comunei Bobeica, raionul Hâncești, Lilian Musteaţă.

Primarii localităţilor speră că, odată cu reabilitarea drumurilor de acces, în sate vor veni mai mulţi investitori şi vor fi înființate noi locuri de muncă. Primarul satului Cărpineni, raionul Hâncești, Ion Cărpineanu, se întreabă cât timp va continua acest proiect și dacă va fi accesibil și pentru anul 2019. „Noi ne-am dori foarte mult ca să avem acces la bani pentru drumuri locale de fiecare dată, în fiecare an”, a afirmat Ion Cărpineanu.

Avantajul major al programului „Drumuri bune pentru Moldova” este modul în care decurge etapa de pregătire, astfel încât să fie evitate situațiile când lucrările sunt tergiversate, făcute de mântuială sau când unii responsabili ar avea tentația de a utiliza fondurile în alte scopuri decât cele planificate.

În acest scop, s-a decis organizarea unei singure proceduri de licitație pentru fiecare raion, care va cuprinde toate sectoare de drum din unitatea administrativ-teritorială și toate sursele de finanțare. Contractele dintre operatorii selectați și ASD urmează a fi semnate în luna mai.

Pentru reparația drumurilor din raionul Hâncești și-a manifestat interesul de a renova drumuri patru agenți economici. Cea mai mică ofertă este de 68,614 milioane de lei, iar cea mai mare –71,392 milioane de lei Toți agenții economici, care și-au prezentat ofertele, au indicat că termenul de executare a lucrărilor va fi de patru luni.

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco