• Curierul de Hâncești

Pungile de plastic – interzise şi nu prea

Uniunea Europeană şi multe ţări din afara spaţiului UE au declarat război ambalajelor de plastic de unică folosinţă, care au început să sufoce planeta noastră. Deoarece nu sunt reciclate şi nu se descompun cu una cu două, deşeurile din plastic se depun în cantităţi uriaşe în mări şi oceane, ajungând să fie înghiţite de peştii şi vietăţile marine de talie mare, care nu le pot digera şi din această cauză mor. Cu paşi timizi, şi ţara noastră începe să implementeze programe menite să reducă efectul nociv al plasticului în mediul ambiant. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de plastic de unică folosinţă a fost interzisă, în acest sens, în vara anului trecut, fiind votat un proiect de lege de către Parlament. Chiar dacă legea a intrat în vigoare şi prevede sancţiuni dure, cum ieşeau până acum cumpărătorii cu pungile de plastic din magazine, aşa continuă să iasă. În majoritatea unităţilor comerciale de pe teritoriul mun. Hânceşti şi nu numai, produsele achiziţionate sunt împachetate în pungi de polietilenă, deşi s-a impus o alternativă pentru pungile de plastic care sunt toxice şi afectează mediul – pungile din materiale biodegradabile, cum ar fi de exemplu amidonul. Şi cum amidonul se extrage din grâu, porumb şi alte cereale, ţara noastră nu duce lipsă de materie primă.

Cu toate acestea, se pare că legea nu prea a fost luată în serios de unităţile comerciale cu amănuntul, cu toată stricteţea pedepselor prevăzute: amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice şi amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puţin de 200 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice. De la începutul acestui an, se va interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj, iar începând cu 1 ianuarie 2021, va fi interzisă utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj. Pentru unităţile comerciale ambulante, magazinele mobile, staţionare provizorii, legea va fi aplicată începând cu anul 2020.

Da, pungile de plastic sunt foarte ieftine, dar pentru aceasta noi toţi plătim un preţ mult prea scump. Iniţiatorii acestui proiect de lege au invocat cifre şi date oficiale care arată că anual fiecare cetăţean din RM foloseşte în medie 140 de pungi de plastic, ceea ce înseamnă 420 de milioane de pungi în total, care se descompun în câteva sute de ani. Nefiind reutilizat sau reciclat, acesta ajunge în natură. Statisticile atenţionează: doar 9% din plastic este reciclat, 12% este ars, iar 79% este prezent în natură. Aproximativ 8 milioane de tone ajung anual în ocean, încât până în 2050 plasticul va ajunge să cântărească mai mult decât tot peştele din oceane.


Ne dorim foarte mult ca legea în ţara noastră să fie respectată şi se dovedească funcţională şi eficientă (nu doar pe hârtie), iar cei care o sfidează să conştientizeze pericolul la care ne expun. Subiect bun de meditat: nu e mai bine să porţi cu tine o plasă din fibre naturale sau o torbiţă de bumbac în care să-ţi pui cumpărăturile, fără a fi nevoit să cumperi de fiecare dată pungi pe care să le arunci într-un final la gunoi? Să ne învăţăm şi copiii să facă la fel…

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco