• Curierul de Hâncești

„Războiul de țesut nu-l mai scot din casă, acesta îmi este alături ca un tovarăș de drum!”Arta, cultura și talentul sunt născute din cele mai profunde trăiri ale sufletului și sunt păstrate cu sfințenie în cele mai modeste locuri.

În această săptămână, ziarul „Curierul de Hâncești”, vă face cunoștință cu Valeria Gînu sau tanti Valiusea, cum îi spun prietenii, o doamnă din satul Dahnovici care de mai bine de 70 de ani pune natră și țese cu îndemânare țoluri și covoare.„Războiul de țesut nu-l mai scot din casă, acesta îmi este alături ca un tovarăș de drum!”


Are o căsuță mică, cu geamuri înguste, cu prispă și drainițe, împodobită pe interior cu covoare, broderii și țesături făcute de mâinile sale, care au decenii întregi. O casă muzeu! În pragul ușii, cu o voce blândă, cu ochii plini de recunoștință și o modestie de nedescris, ne întâmpină, dna Valeria Gânu, sau tanti Valiusea, după cum îi spun toţi localnicii. Ne-a condus ca un ghid cu grijă până în casă, acolo unde aceasta își ține toate uneltele de țesut, ghemurile, materialele și cel mai interesant, războiul de țesut și natra!

Să fiu sinceră stimate cititor, eu numai la muzeele populare am mai văzut o asemenea frumusețe!Tanti Valiusea, are 77 de ani, iar aceasta spune că țese de când era mică: „Această ocupație am îndrăgit-o de la mama, eram micuță când am început să țes, mama îmi punea scăunelul ca să pot ajunge la urzitoare, iar eu încet și cu grijă urzeam prosoape! Am avut norocul să mă nasc într-o familie longevivă, bunica mea a trăit 99 de ani, iar pe mama am avut-o alături până nu demult, aceasta a trăit 96 de ani, tatăl meu a fost pe front, eu aveam doar 4 ani când acesta a murit. Am trei copii, două fete și un băiat. Doi dintre ei sunt plecați peste hotarele țării, iar una dintre fete este aici și vine foarte des să mă ajute la treburi. Copii mei nu au prins această îndemânare, însă cu toate acestea, când vin, mă ajută, inclusiv băiatul” spune aceasta.

Lumea din sat, o admiră pentru agerimea și îndemânarea sa. Ca orice gospodină, tanti Valiusea are prin curtea casei animale și păsări de care îngrijește. De altfel, la această vârstă, încă continuă să lucreze viile și pământurile arabile.Doamna Maria Joian, o bună prietenă a acesteia, a fost cea care ne-a îndrumat cu încredere în realizarea acestui material: „Un exemplu demn de urmat pentru mine, atât ea cât și mama acesteia. Valorile și tradițiile sunt păstrate prin prisma frumoaselor lucrări pe care le confecționează. Le oferă de pomană, nu le vinde deoarece aceasta este una din plăcerile sufletului său! ” spune doamna Joian, profesor de limbă franceză.

Tanti Valiusea, ne mai spune că acest talent este născut din plăcere: „Fiind casnică, mereu găsesc câte ceva de lucru, dar această plăcere de a țese, are locul ei în sufletul meu. Prin țesături îmi exprim stările. Toate materialele le adun singură desfăcând diferite hăinuțe, veste, flanele, fac sculuri, vopsesc lâna și confecționez, și țes aceste țoluri. Am o imaginație bogată, iar ideile îmi vin foarte ușor. Așa mă odihnesc, dau cu suveica într-o parte în alta și timpul trece altfel. Sunt mulțumită de viață, copii mi i-am aranjat, iar eu trăiesc liniștită!” - a mai adaugă aceasta.Redacția „Curierul de Hâncești” îi mulțumește stimatei doamne Valeria, pentru receptivitate, dorindu-i multă sănătate.

Maria MUNTEANU

107 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco