• Curierul de Hâncești

„Recipientele de plastic nu ajung la gunoişte, ci sunt comercializate”În unul din numerele trecute ale ziarului, la rubrica „În gura presei”, am abordat subiectul dispersării pungilor de plastic pe dealurile şi terenurile agricole din împrejurimea gunoiştii orăşeneşti şi necesitatea separării şi reciclării deşeurilor de diferită provenienţă. Reprezentanţii ÎM „Regia ARA” au venit cu o precizare vizavi de depozitarea deşeurilor din plastic, care, de fapt, după colectare, nu sunt duse la gunoişte, ci sunt depozitate separat şi apoi comercializate.

În acest sens, întreprinderea vine cu îndemnul către cetăţenii oraşului să depoziteze separat deşeurile menajere din plastic, hârtie şi sticlă la tomberoanele prevăzute special cu diferite compartimente. PET-urile (recipientele de plastic), dar şi cartonul şi sticla, sunt preluate de către o întreprindere din capitală direct de la depozitul Regiei ARA în baza unui contract de prestări servicii.

„Atunci când se acumulează o cantitate mai mare de plastic, SRL „Salubris Grup” din Chişinău încarcă deşeurile direct din depozitul nostru şi îl transportă spre reciclare. Aceeaşi procedură se efectuează şi cu deşeurile din hârtie şi sticlă” – menţionează pentru CURIER Olesea Furtună, şeful sectorului Salubrizare din cadrul ÎM Regia ARA. Chiar dacă acest serviciu aduce un beneficiu mic întreprinderii, întrucât pentru deşeurile comercializate sunt achitate sume mai mult simbolice, deocamdată aceasta este unica soluţie de a „scăpa” de acest material în mod corect, fără a polua mediul, dar şi fără cheltuieli suplimentare din partea întreprinderii.

În cazul în care nu sunt depozitate separat în tomberoane de către cetăţeni, o parte din recipientele de plastic, care constituie o mare problemă, întrucât acest material nu este biodegradabil, ajunge şi la groapa de gunoi. De aceea, întreprinderea municipală îndeamnă cetăţenii să fie mai responsabili şi să arunce plasticul în plasele pentru depozitarea plasticului, amenajate special pentru aceasta la platformele de gunoi. De asemenea, reprezentanţii întreprinderii roagă cetăţenii să fie prietenoşi cu mediul înconjurător, să depoziteze gunoiul menajer în locurile autorizate, să sorteze deşeurile corect şi să contribuie astfel la menţinerea ordinii şi curăţeniei în oraş.

Depozitarea separată a deşeurilor nu este o măsură zadarnică, ci este un mod de a ne arăta grija şi respectul faţă de localitatea în care trăim.


Elena ZAIŢEV

32 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco