• Curierul de Hâncești

Rezultatul Alegerilor prezidenţiale 2016 este cel scontat?

Pe fondul unor nereguli grave la secțiile electorale din străinătate, socialistul Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din R. Moldova și va fi liderul republicii pentru următorii patru ani. După procesarea a 100% a proceselor verbale, Dodon a acumulat 52,18%, din sufragii, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut 47,82% din voturi.


Rezultatul Alegerilor prezidenţiale 2016 este cel scontat?


Gabriela Dragoş, 19 ani, or. Hânceşti: „Dacă sincer, eu nu înţeleg cum a câştigat Igor Dodon aceste alegeri, dacă două săptămâni, toată lumea opta pentru Maia Sandu. Nimeni nu s-a aşteptat la o asemenea întorsătură... Totuşi, cred că a câştigat anume acest candidat din cauza alegătorilor din Transnistria care au participat masiv şi foarte activ la alegerile din turul doi, în timp ce tinerii din diasporă, nu doar că nu au reuşit să voteze, dar nici nu au mai avut pe ce să-şi pună votul... Oare chiar aceste alegeri, de care depind atât de multe lucruri la noi în ţară, ar fi trebuit să fie un joc copilăresc atât de vizibil şi aberant?!”


Vera C., 50 ani, or. Hânceşti: „Au câştigat banii, puterea şi minciunile, ca de fiecare dată, dragii mei. Nu trebuie să fii om învăţat ca să realizezi faptul că totul a fost organizat. O dată în plus ne-am convins că moldoveanul se vinde. Chiar şi pentru 150 de lei, aşa precum s-a speculat că s-a făcut cu alegătorii din Transnistria, cărora la drept vorbind, le este în cot de viitorul Republicii... Am ajuns să ne decidă viitorul nişte rataţi şi degradaţi care se pretind mari moralişti. Ce facem mai departe oameni buni, că ni se pune cahla?  Ce este acum important? Ce facem cu Moldova noastră scumpă?...”


Irina Graur, 25 ani, s. Logăneşti: „Vrem turul trei. Mi-e silă şi să comentez sau să-l numesc pe acest individ – preşedinte. Noi nu suntem proşti, noi vedem ce greşeli enorme s-au comis. Oare chiar şi de data asta vor scăpa „criminalii” ca prin urechile acului? Nu, noi vrem turul trei. Hotărât.”


Cristian R., 30 ani, or. Hânceşti: „Tot ceea ce s-a scris în urmă cu mulți ani (versuri sau proză), care reflectau situaţia politică, este actual şi în prezent. Totodată, este valabil pentru majoritatea țărilor, deoarece în sistemul actual nu se luptă pentru popor, ci pentru putere. De obicei, (ca şi în perioada romanilor sau a împăraţilor de mai încoace, şi chiar a multor conducători) cei ce dețin puterea, fac orice să n-o mai scape din mână, considerând că aceasta este satisfacţia supremă. Omul se dă uşor la corupere pentru că câştigul uşor, fără prea mare efort l-a tentat mereu.    Politicienii promit multe, iar de făcut, fac ca toţi – practice nimic. Dodon nu este o excepţie. Chiar dacă are pe umerii săi promisiunile grele de examinare a cazului cu furtul miliardului, reforme în sistemul educaţional, parcursul european.... credeţi că s-a şi apucat de lucru?! Nu, ca orice moldovean, va sărbători încă vreo două săptămâni cu cumetrii, naşii şi rudele... De obicei, cei în vârstă sunt reticenți schimbării. Tocmai de aceea se produc schimbări majore atât de greu. Nu degeaba s-a spus că fiecare popor îşi merită soarta. De aici pleacă şi discrepanța dintre dorința tineretului şi complacerea în vechi a celor în vârstă...”


Sergiu T., 38 ani, or. Hânceşti: „În lumea asta sunt atâtea probleme şi atâtea nenorociri încât tot acest circ de la noi din ţară îmi provoacă dezgust. Mor oameni în timpul serviciului, se produc cutremure cu efecte distrugătoare, au loc ţunami care curmă sute de vieţi... iar noi aiurim din cauza unui om care a câştigat, nu mai contează cât de sincer, alegerile prezidenţiale. Nu uitaţi că suntem o ţară parlamentară şi preşedintele nu le decide chiar pe toate...”


Dina Stratu, 28 ani, s. Cărpineni: „Dodon este acel cineva care se vedea Președinte din primul tur. A vorbit mereu plin de sine, cu aroganţă, cu nasul sus de parcă ştia de rezultatele turului doi. Luând în consideraţie astăzi toate neregulile de la alegeri, nici nu ne îndoim că totul a fost plănuit şi, din păcate, planul lor a mers. 

Dacă preşedinte trebuie să fie cel care atât de uşor poate vorbi despre o femeie cuvinte urâte şi vulgare, care poate să aplice într-o campanie electorală momente din viaţa personala a contracandidatului (ca în cazul în care Maiei Sandu întruna i s-a reproşat că nu este căsătorită şi nu are copii, de aceea nu merită să fie preşedinte...), eu nu vreau să trăiesc în aşa o ţară. Eu tot nu sunt căsătorită şi nu am copii, pur şi simplu nu mi-am găsit fericirea. Asta însemnă că am mai puţine drepturi decât restul oamenilor?! Porcărie în ţara asta, porcărie...”


Anatol Pruteanu, 37 ani, or. Hânceşti: „Diaspora din Londra, Italia, România şi Dumnezeu mai ştie de unde au venit la secţiile de vot de la 9 dimineaţa şi au stat până aceste secţii s-au închis. Mi-au povestit prietenii de acolo că nu le venea să creadă că buletine de vot nu mai erau. Mulţi dintre ei până în ultimul moment au crezut că este o farsă. Mulţi dintre ei au făcut mii de kilometri, doar ca să voteze... Înainte de aceste alegeri am spus că dacă preşedinte devine Igor Dodon, eu mă dezic de cetăţenia moldovenească...  Aşa că, dragi prieteni, mă declar cetăţean român, Moldova nu mai e patria mea! Mai bine să fiu şomer într-o ţară străină decât un „trădător” în ţara ta...”Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco