• Curierul de Hâncești

Riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii


Recomandarea aproape unanimă a medicilor este cât se poate de clară - fără alcool în timpul sarcinii! Evident, că orice recomandare, este sau nu respectată în totalitate de către viitoarele mămici, care, în mod cert, îşi doresc să aibă copii sănătoşi. Cât de nociv este însă în realitate alcoolul, consumat în timpul sarcinii? Consecinţele acestui act necugetat al viitoarei mămici pot fi deosebit de grave, de la avort şi naştere prematură până la aducerea pe lume a unui copil cu malformaţii şi retard mintal.


Dacă eşti însărcinată şi consumi alcool, să ştii că şi bebeluşul tău consumă alcool. Alcoolul traversează uşor placenta, ajungând cu uşurinţă la făt. Alcoolul consumat în timpul sarcinii creşte riscul de a naşte un copil afectat de sindromul alcoolic fetal (SAF). SAF este un spectru de defecte la naştere cauzate de expunerea prenatală la alcool. Cu fiecare pahar de alcool băut de viitoarea mamă în primul trimestru al sarcinii, copilul prezintă un risc cu 25% mai ridicat să se nască cu buza diformă, cu 12% mai ridicat să aibă un cap mai mic decât normal şi cu un risc cu 16% mai mare să aibă o greutate sub cea normală la naştere. Prin contrast, consumul de alcool în perioada celui de-al treilea trimestru al sarcinii pare să afecteze doar mărimea copilului la naştere.


 Oamenii de ştiinţă precizează că nu există un nivel minim de alcool al cărui consum să nu mărească aceşti factori de risc, aşa că e ideal pentru sănătatea viitorului bebeluş este ca femeile însărcinate să nu bea deloc.Starinschi Aliona

Medic obstetrician - ginecolog

Şef secţie Consultativă  Centrul Perinatologic Hânceşti


3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco