• Curierul de Hâncești

Să înceapă marea curăţenie!


Odată venită primăvara, cetăţenii se mobilizează pentru marea curăţenie – prin curţile proprii, prin grădini, prin faţa gospodăriilor. Colectivele instituţiilor şi a organizaţiilor, inclusiv elevii instituţiilor de învăţământ fac curat în parcuri, în scuaruri, în spaţiile verzi, pe marginea râuleţelor, unde, de-a lungul iernii, s-au acumulat o mulţime de deşeuri. În oraşul nostru, serviciul comunal de salubrizare şi amenajare a început în forţă lucrările de primăvară, curăţând copăceii sădiţi de-a lungul străzii „Chişinăului” şi străzii „Chiril” de crengile uscate şi dându-le forma necesară unei creşteri adecvate, pregătind răzoarele de pe strada „Mihalcea Hâncu” pentru plantarea primelor flori etc.


Cu toate acestea, nu doar serviciul municipal Regia „ARA” este responsabuil de amenajare, dar şi agenţii economici în preajma unităţilor cărora se pot vedea multe pungi, cutii şi alte obiecte netrebuincioase. Dacă faci o promenadă pe str. „Chiril” de lângă piaţa cu acelaşi nume poţi „admira” peisaje dezolante – printre pomii sădiţi toamna trecută de primărie şi de-a lungul şesului stau înşirate şi purtate de vânt mai multe pungi provenite cel mai probabil de la piaţă.

Curăţenia de primăvară n-ar fi rău să includă şi... transportul public. În unele microbuze şi taximetre nu se face curat cu anii. Chiar zilele trecute am solicitat un taxi, dar am ezitat să iau loc pe banchetă de cât de murdar era în interiorul maşinii. Am acceptat călătoria doar pentru că era timp urât şi mă grăbeam... Nu doar bancheta era infectă, dar şi praful stătea de un deget peste tot şi un pahar de unică folosinţă, de la cafea, zăcea aruncat neglijent în portieră. În acest context, invit patronii firmelor de prestare a serviciilor de taxi să monitorizeze starea automobilelor pe care le gestionează şi să ia măsuri. Şi acesta nu e un caz unic, o spun din proprie experienţă. Această atitudine denotă nu doar o lipsă de respect faţă de pasager, dar şi o sfidare a normelor de igienă pe care conducătorul auto este obligat să le respecte, prestând servicii cetăţenilor.

Curând va demara şi bilunarul de salubrizare a localităţilor, o acţiune care implică atât autorităţile, cât şi toţi cetăţenii dorinici să dea o mână de ajutor şi să se implice în lucrările de salubrizare a comunităţilor în care trăiesc şi activează. Aceasta implică curăţarea albiilor râurilor şi râuleţelor, amenajarea gunoiştilor, transportarea deşeurilor de la gunoiştile neautorizate etc. Din păcate, multe râpi, unde odată curgea un râuleţ, aşa şi rămân sufocate de gunoi menajer pe care oamenii îl depozitează fără a conştientiza impactul pe care îl au aceste deşeuri asupra mediului. Râuleţele seacă, pământul şi sursele de apă subterană sunt poluate, iar campaniile de salubrizare trec şi problemele rămân.


Marea curăţenie ar trebui să ne pătrundă de necesitatea stringentă de a colabora cu mediul înconjurător, pentru a-l menţine curat şi sănătos. Însă pentru a ajunge să „lecuim” mediul, trebuie să începem mai întâi cu noi înşine. Să avem respect faţă de semeni, faţă de oraşul şi satul în care trăim, faţă de fântâni şi de râuri, de păduri şi parcuri. Să punem mâna pe mături şi greble nu doar în cadrul bilunarului, ci pe tot parcursul anului şi să ne implicăm. Să facem curat în sufletele noastre şi apoi să măturăm ograda. Să fim solidari în lucruri frumoase, care ne zidesc, nu care ne dezbină!

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco