• Curierul de Hâncești

Să ne ţinem dăunătorii acasă

Veste neplăcută pentru producătorii autohtoni de căpşune - circa 18 tone de căpşuni au făcut cale întoarsă din Federaţia Rusă, după ce autorităţile ruse au interzis fructele pe piaţă. Acestea urmau să ajungă la Moscova pentru a fi comercializate. Potrivit Serviciului Federal fitosanitar şi veterinar, incidentul a avut loc la data de 13 iunie curent, când specialiştii din cadrul Direcţiei Rosselhoznadzor din regiunea Breansk şi Smolensk au depistat un dăunător nociv - Frankliniella occidentalis Perg. Astfel, s-a decis returnarea întregii cantităţi de căpşuni în Republica Moldova.

Acum, soarta acestor fructe va fi la fel ca cea a merelor călcate cu buldozerele sau lăsate pe marginea câmpurilor să putrezească. Întrucât căpşunile sunt produse uşor alterabile, care îşi pierd repede din calităţile gustative şi estetice dacă sunt păstrate mult timp în condiţii necorespunzătoare, după drumul lung făcut în Rusia şi înapoi, acestea nu vor mai fi bune de consumat nici la noi în ţară.

Ajunşi la limita disperării, producătorii de fructe şi legume din ţara noastră, care nu au o piaţă de desfacere mare şi competitivă, caută alternative în ţările învecinate, care, însă, după câte se pare, au standarde mai ridicate şi cerinţe mai riguroase decât ale noastre. În R. Moldova nici măcar nu avem fabrici de prelucrare a fructelor în afară de una-două, care nu primesc decât cantităţi limitate de produse. Puterea de cumpărare în pieţele locale nu este atât de mare, cum n-ai da, dar 18 tone nu sunt câteva lăzi pe care să le vinzi până a nu ajunge să se strice, mai ales pe căldurile caniculare din ultima perioadă.


Făcând nişte cercetări, să înţeleg de ce acest dăunător prezintă pericol pentru securitatea alimentară a Federaţiei Ruse, iată ce informaţie am găsit: “Tripsul californian, după denumirea sa în limba română, este o insectă aproape invizibilă, dar cu potenţial de dăunare uriaş. Este unul dintre cei mai periculoşi dăunători ai culturilor florale şi fructifere, greu de depistat cu ochiul liber. În funcţie de condiţiile climaterice, poate avea până la 7 generaţii pe an. Poate produce daune la peste 240 de specii de plante, de la legume, specii florifere, până la pomii fructiferi. Mai important, tripsul este un vector de virusuri, caz în care este mult mai periculos decât pentru dăunarea directă din mediul umed al spaţiilor protejate (sere), unde înţeapă plantele şi le sug sucul celular”.


Dăunătorii au fost depistaţi de către autorităţile ruse în urma unui test de laborator. Interesant, înainte de a fi exportate, de ce aceste loturi de fructe nu trec un control minuţios în ţara noastră, pentru a nu le supune riscului de a fi întoarse din drum şi, în consecinţă, aruncate ca fiind periculoase pentru sănătatea consumatorului?


Nu este primul caz de acest gen – şi în anii trecuţi ruşii au întors loturi de fructe din R. Moldova care conţineau dăunători, cum ar fi molii şi alte insecte de carantină. Înainte de a arunca piatra în grădina vecinului, să verificăm cât suntem de “curaţi” atunci când mergem la ei în vizită… Nu de alta, dar nu ne vor mai primi şi nu vor crede că venim cu intenţii bune.

Elena ZAIŢEV

16 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco