• Curierul de Hâncești

Sărbători pe săturate…

Nouă, moldovenilor, ne place foarte mult sărbătorile. Aşa ne este firea – să fim petrecăreţi şi veseli. Aşa suntem, aşa am fost de veacuri. Despre firea moldovenilor, care se pare că aproape că nu s-a schimbat deloc, a scris cel mai bine fostul domnitor al Moldovei Dmitrie Cantemir, că, moldovenii „sunt glumeți și veseli, ceea ce au în suflet le stă și pe buze… O cumpătare care nu însemnează zgârcenie și o bunăcuviință obștească, alături de alte daruri ale firii, cum ar fi „credința cea adevărată și ospeția”, ori molcoma fire aprinsă, căci sunt, spune acesta „cutezători, semeți” şi totuşi „puși pe gâlceavă”… „Desfătarea lor cea mai mare este să petreacă în ospețe, uneori de la al șaselea ceas al serii până la al treilea ceas după miezul nopții; alteori până ce se crapă de ziuă…” Cam aşa se întâmplă la noi şi astăzi, îndeosebi de sărbători.

De curând, am păşit pragul sărbătorilor de iarnă – şirul lor începându-se de săptămâna curentă, cu Crăciunul pe stil Nou, apoi – Anul Nou, după care vine Crăciunul pe stil vechi, şi mai apoi Sfântul Vasile (Anul Nou pe stil vechi), şirul serbărilor încheindu-se cu Bobotează, sau Sfântul Ion, la sfârşit de ianuarie. Adevărul este, că magia acestor sărbători ne copleşeşte pe toţi, atât pe copii, cât şi pe noi, maturii, fiecare dintre noi, aşteptând parcă la trecerea dintre ani, să se întâmple o minune, să apară nişte schimbări radicale în viaţă, etc.

Şi totuşi, din păcate, marea majoritate a moldovenilor noştri, aşteaptă aceste sărbători pentru a mânca pe săturate şi a bea din plin, umblând turmentaţi toată această perioadă. Şi cum moldoveanul nostru „nu cunoaşte măsura în nimic”, după cum a scris şi Dmitrie Cantemir descriind năravurile noastre, atunci, evident că în această perioadă avem parte de diverse cazuri şi necazuri, toate produse la beţie. Nu ştiu unde şi cum dar, din acel moldovean cumpătat, cuminte şi ospitalier, dispare toată cumsecădenia şi bunăvoinţa şi iese la iveală violenţa, cruzimea, prostia, desfrânarea - vicii care îl transformă într-un animal feroce ce violează, omoară, mutilează: copii, bătrâni, vecini, prieteni… etc. Spun asta, deoarece în ultima perioadă în raion s-au întâmplat nişte incidente care te înspăimântă, care cu greu ţi le poţi imagina ca fiind adevărate – şi toate acestea au pornit după „un pahar de vorbă”, la o întâlnire cu prietenii, în nişte zile obişnuite… Şi ce să ne aşteptăm de sărbători?! Conform ultimelor date statistice, efectuate în ianuarie 2017, citate de DailyMail.co.uk, Republica Moldova ocupă locul întâi în lume la consumul anual de alcool, cu echivalentul a 17,4 litri de alcool pur de locuitor, în timp ce România se situează pe poziția a opta. Printre băuturile preferate îşi găsesc locul berea şi vinul de casă, al căror importanţă în consumul de alcool se schimbă, evident, odată cu sezonul: berea este preferată vara, iar vinul se consumă mai ales în anotimpul rece. În perioada octombrie – martie, cota de consum pentru vinul de casă se triplează. Respectiv, aceasta este perioada de „hibernare” pentru moldoveni… Şi de ce nu s-ar consuma abundent, cu atât mai mult că vinul, de fapt, nici nu este considerat alcool, ci produs alimentar, proiect de lege votat de Parlament. Aşa că beţi, dragi moldoveni, până vă daţi de-a dura… şi sărbătoriţi pe săturate! Principalul, să nu uitaţi că, pe 24 februarie, (până atunci ieşim din sărbători) să „vă treziţi” şi să veniţi la alegeri, pentru a vota un nou Parlament cu gânduri mai bune, curate şi prospere pentru a-l său popor! La mulţi ani şi Crăciun fericit!

Tatiana TODOSEICIUC

16 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco