• Curierul de Hâncești

„Să ne unim pentru a stopa tuberculoza!”

24 martie este Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. În pofida tuturor eforturilor depuse întru eradicarea tuberculozei, aceasta rămâne a fi o problemă prioritară de sănătate publică atât în ţară, cât şi în raionul Hânceşti.


Potrivit datelor prezentate de Centrul de Sănătate Publică Hânceşti, în anul 2015 s-a mărit morbiditatea prin tuberculoză. Astfel, s-au înregistrat 91 cazuri noi de tuberculoză sau 74.4 la 100.000 populaţie (anul 2014 - 79 cazuri sau 65.3 la 100.000 populaţie. Incidenţa globală constituie 90,1%000 sau 109 cazuri ( anul 2014- 88.4 %000 sau 107 cazuri). 


  „Cea mai înaltă incidenţă a cazurilor noi s-a înregistrat în satele Dancu 40,1 la 10.000 populaţie, Cioara - 19,0 %00, Sărata Mereşeni - 18,8%00, Bălceana - 13,5%00, Voinescu - 13,2%00, Sofia -13,1%00. În oraşul Hânceşti, morbiditatea prin cazuri noi de tuberculoză a constituit în anul 2015 - 9,3 %00 – ne spune medicul epidemiolog al CSP Hânceşti Oxana Vrabie. Rata tuberculozei, cazuri noi respiratorii distructive alcătuieşte 38% (anul 2014-32%).”


  Centrul de Sănătate Publică a efectuat un şir de măsuri antiepidemice în focarele de tuberculoză. În anul 2015, s-au luat la evidenţă 104 focare noi de tuberculoză, toate au fost investigate epidemiologic. Au fost excluse din evidenţă 90 focare de tuberculoză. „În 147 de focare de tuberculoză ce au necesitat efectuarea dezinfecţiei s-a efectuat dezinfecţia şi examinarea contacţilor. În focarele de tuberculoză au fost luaţi la evidenţă 914 contacţi, dintre care 908 sau 99,3% au fost examinaţi prin metode clinice şi paraclinice. Au primit curs de chimioprofilaxie 17 contacţi, 6 contacţi fiind depistaţi cu semne active de tuberculoză” – ne-a specificat dna Vrabie.


  „Faptul că în anul trecut s-au depistat 4 cazuri de tuberculoză doar după decesul pacienților, 10 decese a pacienților cu tuberculoză recent depistate, iar la 39% din pacienți forme distructive și la 54% forme bacilare, vorbește  că pacienții, cu semne clinice pentru tuberculoză, se adresează tardiv la medic, este de părere Mihail Cocervei, coordonator al Programului Teritorial de Control al  Tuberculozei  r. Hâncești. De aceea, e foarte important, ca la apariția primelor semne de boală persoana să se adreseze la medicul de familie. De multe ori, primele semne ale tuberculozei decurg sub mască de răceală banală. Însă, tusea cu durata mai mare de 2 săptămâni, oboseala, pierderea nemotivată în greutate, subfebrilitate, transpirații abundente nocturne, uneori dureri toracice, scuipat cu sânge, indică existența unei maladii mai serioase, cum ar fi tuberculoza pulmonară” – specifică dl Cocervei.


  Specialiştii susţin că tuberculoza este provocată de microbacteria tuberculozei și se transmite numai prin aer, sursa de contaminare fiind pacientul de tuberculoză – eliminator de bacili, sau cum se spune „formă deschisă”. Boala se dezvoltă latent, timp îndelungat, și numai când ajunge la un stadiu mai avansat apar semne sugestive pentru tuberculoză. 


  „Nu trebuie să vă sperie diagnosticul de  “Tuberculoză”. Un tratament la timp este șansa dumneavoastră de a vă vindeca, susţine Ruslan Boboc, coordonator la Centrul Comunitar  Hâncești pentru susținerea pacienților cu tuberculoză. Tratamentul tuberculozei în R. Moldova este gratuit, indiferent de faptul dacă pacientul deține asigurarea medicală sau nu.” 


    Pacienții din raionul nostru, aflați la tratament ambulator, beneficiază de susținere psihologică și asistență socială acordate de personalul Centrului Comunitar Hâncești, situat în incinta Cabinetului ftiziopneumologie a Spitalului raional  Hâncești. În caz de respectare a prescripțiilor medicale, urmarea tratamentului prescris fără întreruperi și direct observant, acești pacienți beneficiază de un suport bănesc sau ajutor sub formă de produse alimentare în sumă de 1000 lei lunar.


  Stoparea răspândirii infecției tuberculoase depinde nu numai de eforturile depuse de lucrătorii medicali, dar în mare măsură şi de eforturile depuse de comunitate, inclusiv societatea civilă, de sensibilizarea opiniei publice referitor la conștientizarea consecințelor pentru societate a tuberculozei nedepistate și netratate. În acest context, medicii specialişti solicită implicarea mai activă a administrației publice locale în rezolvarea problemelor respective.Tatiana Todoseiciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco