• Curierul de Hâncești

Sculpturile din gips – o afacere profitabilă şi ... cu stil


Denis Ciobanu este un tânăr de 26 ani, originar din oraşul Hânceşti care, deşi nu are printre rudele sale artişti sau sculptori, s-a gândit să fie el primul, întrucât călătorind prin ţări străine figurinele din gips l-au impresionat şi i-au oferit posibilitatea să-şi întreţină familia, muncind aici, la el acasă.


„Am studii în domeniul contabilităţii şi mereu am fost departe de artă. Însă, cu patru ani în urmă, am mers în Ucraina unde am avut posibilitatea să învăţ cum se fac obiectele din gips. Ulterior, jumătate de an am lucrat, perfecţionându-mi tehnica de lucru. Să mă înţelegeţi corect, nu consider această abilitate un talent întrucât eu nu sculptez obiectele aşa cum o fac adevăraţii sculptori, ci, fac diverse forme în care ulterior torn gipsul. Este o muncă nu chiar aşa de uşoară cum pare la prima vedere, deoarece necesită maximă atenţie şi implicare. Gipsul trebuie să fie turnat foarte minuţios ca fiecare gol să fie umplut şi în final să iasă o sculptură ideală”, a povestit tânărul.


Nu i-a fost uşor la început. Ustensilele pentru confecţionarea formelor dintr-un silicon special sunt costisitoare aşa că la început a trebuit să lucreze doar cu două – trei. Ulterior, implicând şi membrii familiei în această mică afacere, a ajuns să deţină peste 300 de forme cu ajutorul cărora se confecţionează sculpturi de toată frumuseţea, fie că este vorba de îngeraşi, pitici, sau chiar personaje din desene animate.


  „Mă bucur că figurinele sau cum le mai spunem noi, sculpturile din ghips, sunt folosite în decorul grădinilor şi a curţilor. Am avut ocazia să merg prin diferite oraşe ale ţării şi să-mi recunosc lucrările în curţi sau  chiar prin magazine. Astăzi lucrez cu oameni care îmi asigură vânzările şi asta nu mă încurcă să mă ocup şi de alte lucruri care îmi plac, şi mai ales de familia care de ceva timp s-a mărit. La început, lucram împreună cu soţia mea, iar acum, pentru că avem un băieţel mic, îi oferim tot timpul lui”, a mai spus antreprenorul.


  Paradoxal, dar lucrările lui Denis nu fac parte din decorul locuinţei în care stă împreună cu familia, pentru că stau la bloc şi sculpturile din ghips nu se încadrează în interior. Însă, mama lui şi-a amenajat şi curtea şi grădina cu tot felul de pitici şi alte figurine de acest fel, mândrindu-se de feciorul ei, aşa cum o poate face doar o mamă.


„Familia întotdeauna m-a susţinut în toate începuturile, mai ales că tot ce fac, fac pentru ei. Deşi iniţial am pornit această afacere doar pentru profit, acuma simt o adevărată satisfacţie de la rodul muncii mele. Recent, am revenit de la o expoziţie din Iaşi, numită „Fabricat în Moldova” despre care s-a scris în numărul trecut al ziarului. Mă bucur, că am ajuns să fiu apreciat nu doar de membrii familiei şi de clienţii mei, ci şi de oamenii de peste hotare. Astăzi, datorită feciorului meu sunt şi mai avântat în muncă. Şi chiar dacă este un domeniu care ne asigură financiar familia, fiului meu îi doresc într-un viitor îndepărtat să treacă prin greutăţi mai mici şi să fie fericit”, a încheiat Denis Ciobanu.Elena Golubnic

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco