• Curierul de Hâncești

Secţia de reabilitare – amplasată într-un spaţiu nou şi modernAcum un an, pacienţii care necesitau un tratament asociat cu proceduri de reabilitare fizică se tratau într-un cabinet de fizioproceduri amplasat într-un bloc vechi de pe teritoriul Spitalului raional. De ceva timp, însă, aceştia beneficiază de tratament într-o secţie nouă, spaţioasă şi luminoasă, dotată cu mai multe cabinete şi cu echipament de reabilitare modern, amplasată în aripa dreaptă a Blocului Chirurgical, la primul etaj.


Directorul Spitalului raional Hânceşti, Petru Ciubotaru, a menţionat pentru CURIER că necesitatea deschiderii unei noi secţii a fost dictată de câţiva factori importanţi. „În R. Moldova, structura demografică s-a schimbat ca rezultat al migraţiei tinerilor şi, respectiv, îmbătrânirii populaţiei, astfel încât a fost necesar de ajustat serviciile medicale la necesităţile acestora. În acest sens, în Spitalul raional Hânceşti s-a deschis o secţie de Geriatrie, îngrijiri cronice şi reabilitare, care include activitatea mai multor specialişti, precum kinetoterapeut, fizioterapeut, masor, medic reabilitolog. De anul trecut, efectuăm operaţii traumatologice de endoprotezare a şoldului, iar din acest an şi de endoprotezare a genunchiului, iar aceşti pacienţi au nevoie de reabilitare profesională, care le este acordată în această secţie sub îndrumarea medicului reabilitolog. De asemenea, şi pacienţii care au suferit un infarct sau un ictus cerebral au nevoie de reabilitare îndelungată, de aceea este necesară o altfel de abordare în acordarea acestor servicii – în grup şi individual, în cabinete bine dotate. Am depus mari eforturi pentru a amenaja această secţie şi a achiziţiona o parte din echipamentul medical necesar, iar pe viitor, întrucât suntem parte a unui program de dezvoltare a acestor servicii, ne vom putea mândri cu o secţie care să corespundă în totalitate necesităţilor moderne de reabilitare. Ne bucurăm că avem un feed-back pozitiv din partea pacienţilor care s-au tratat aici, graţie atitudinii responsabile a personalului acestei secţii şi a dedicării cu care îşi fac meseria” – a specificat Petru Ciubotaru.


Zinaida Bogdan, şefa secţiei Reabilitare şi medicină fizică, care este şi medic reabilitolog, ne-a spus că secţia dispune de 2 cabinete de kinetoterapie, 3 cabinete de fizioterapie, un cabinet de masaj terapeutic, cabinetul medicului şi bucătărie, ceea ce le permite pacienţilor să beneficieze de servicii specializate într-un cadru amenajat, potrivit necesităţilor fiecăruia. „Echipa de specialişti, formată din medicul reabilitolog, medicii kinetoterapeuţi Valentin Borodescu şi Anastasia Chişca, asistentul medical de fizioterapie Eugenia Lungu, masorul Jekaterina Pancenco şi infirmiera Iulia Rusu, depune eforturi pentru a asigura cele mai calitative servicii pentru pacienţii noştri, pentru ca ei să se simtă reabilitaţi nu doar din punct de vedere medical, dar şi să se bucure şi de confort emoţional” – a specificat dna Zinaida Bogdan.

În secţia de reabilitare medicală şi medicină fizică se tratează boli ale aparatului locomotor, respirator, sistemului nervos central şi periferic, ORL, afecţiuni post-chirurgicale, boli inflamatorii cronice, diabet zaharat etc. În cabinetele de fizioterapie pacienţii beneficiază de aplicarea curenţilor prin electroterapie: curent continuu şi sinusoidal modulat, somn electrogen, curenţi de frecvenţă înaltă şi ultraînaltă, precum şi câmp magnetic. Cabinetul de masaj curativ dispune de masă performantă pentru pacienţii cu osteohondroză, mielopatie, radiculopatie, iar în cabinetele de kinetoterapie, care au la bază tratamentul prin mişcare, se tratează pacienţii cu boli respiratorii, osteohondroză, afecţiuni ale membrelor, care au suferit AVC (accidente vasculare cerebrale), fracturi şi traume, inclusiv copii cu dezvoltare fizică lentă şi cu malformaţii ale sistemului osteo-articular. De asemenea, pacienţii cu boli respiratorii cronice beneficiază de inhalaţii pe bază de medicamente, uleiuri şi ierburi.


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco