• Curierul de Hâncești

Şedinţa primarilor – în contextul Zilei Mondiale a Oamenilor în Etate


Marţi s-a desfăşurat întrunirea conducerii raionului cu primarii din teritoriu, şedinţă care a ieşit din tiparele obişnuite prin faptul că la aceasta au fost invitaţi de către preşedintele raionului Ghenadie Buza mai multe persoane în etate din localităţile raionului.


Bătrânii – invitaţi de onoare la şedinţa cu primarii


Bătrânii au fost invitaţi să participe la şedinţă în contextul Zilei Mondiale a Persoanelor în Etate, deplasându-se în centrul raional cu mijloacele de transport puse la dispoziţie de autorităţile locale. După ce preşedintele Ghenadie Buza a salutat primarii şi oaspeţii, felicitându-i cu ocazia sărbătorii, cu mesaje de felicitare au venit şi Ion Mereuţă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, şi Pavel Ianeţ, viceministrul Tineretului şi Sportului, care le-a adresat un mesaj din partea primului ministru. În continuare, vicepreşedintele raionului pe probleme sociale, Vera Tănase, a vorbit despre politicile naţionale şi locale în domeniul protecţiei persoanelor în etate, punctând aspecte ce ţin de activitatea Guvernului şi autorităţilor publice locale de nivelul I şi II referitor la acest subiect.


„Prin intermediul legii cu privire la asistenţa socială şi programele naţionale implementate la nivel de ţară se încearcă diminuarea percepţiei greşite precum că persoanele în etate constituie o categorie care are nevoie doar de ajutoare şi intervenţii urgente şi constituie o povară. În r. Hânceşti, Consiliul raional susţine financiar activitatea unor structuri ce vin să acorde servicii de asistenţă pentru persoanele de vârsta a treia: un centru pentru bătrâni, în care anul trecut au beneficiat de servicii peste 140 de persoane, iar în primele nouă luni ale an. 2017 – 120 de persoane, bugetul fiind de jumătate de milion de lei; azilul de bătrâni ce are în plasament cca 70 de persoane, fiind alocată suma de peste 1 mln de lei anual; serviciul de îngrijire la domiciliu, care deserveşte cca 1000 de persoane anual, cu alocarea surselor financiare de peste 3 mln lei; serviciul de asistenţă personală şi fondul local de susţinere a populaţiei, a căror benificiari sunt în majoritate persoane de vârsta a treia.


Conştientizăm faptul că aceste servicii nu sunt în măsură să asigure toate necesităţile acestei categorii de populaţie, însă Consiliul raional a fost întotdeauna foarte receptiv la nevoile bătrânilor gestionând resursele pentru a le crea condiţii de viaţă decente şi a le uşura povara pe care o poartă” – a specificat Vera Tănase.


Căruţele – implicate în accidente rutiere mortale


Următoare chestiune de pe ordinea de zi a şedinţei s-a axat pe respectarea prevederilor Regulamentului tip referitor la înregistrarea şi evidenţa vehiculelor cu tracţiune animală, prezentată de Ion Mereuţă. Înainte de a se referi la subiectul propriu-zis, reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a îndemnat pe primari să colaboreze cu secretarii consiliilor locale, să-i asigure cu tehnica necesară la înregistrarea şedinţelor şi să le respecte competenţele. 


„În urma nerespectării prevederilor Regulamentului tip referitor la înregistrarea şi evidenţa vehiculelor cu tracţiune animală, în ţară au fost înregistrate 11 accidente cu implicarea vehiculelor cu tracţiune animală, în urma cărora 7 persoane au avut de suferit. Săptămâna trecută, un caz asemănător s-a consumat în r. Hânceşti, pe traseul Leuşeni, care s-a soldat cu decesul unei persoane. Deci, această problemă ne vizează şi pe noi. Constatăm în ultima perioadă că multe căruţe circulă pe timp de noapte fără echipament reflectorizant necesar şi fără numere de înregistrare. Vă rog, stimaţi primari, să întreprindeţi măsurile de rigoare pentru ca cadrul legal să fie respectat” – s-a adresat dl Mereuţă aleşilor locali. În acest context, Alexandru Gabura, reprezentant al Inspectoratului de poliţie Hânceşti, a dat citire prevederilor Regulamentului tip, urmând ca primarii să-i atenţioneze pe proprietarii vehiculelor cu tracţiune animală referitor la obligaţiunile pe care le au conform prevederilor legale.


Festivalul „Toamna aurie” – la 14 octombrie


Ultima informaţie a fost cu privire la sărbătorirea Zilei Naţionale a Vinului în r. Hânceşti. Dumitru Cornei, vicepreşedintele raionului pe agricultură, a adus la cunoştinţa celor prezenţi data la care se va desfăşura Festivalul-concurs „Toamna aurie-2017”, dedicat Sărbătorii Vinului şi Zilei profesionale a lucrătorilor din agricultură. Prin dispoziţia preşedintelui raionului, aceasta a fost stabilită la 14 octombrie, în or. Hânceşti, fiind întocmit regulamentul şi planul-scenariu. Potrivit dlui Cornei, festivalul va include parade, expoziţii, spectacol artistic, horă de sărbătoare şi premierea câştigătorilor concursurilor. Vicepreşedintele i-a îndemnat pe primari să aibă o atitudine responsabilă faţă de această măsură, pentru a putea fi desfăşurată la cel mai înalt nivel.


În încheierea şedinţei, preşedintele Ghenadie Buza le-a adus la cunoştinţă primarilor schimbările survenite în două primării odată cu demisionarea aleşilor locali, şi anume în primăria Lăpuşna, unde funcţia de primar interimar este exercitată de Ion Bubuioc, şi în primăria Leuşeni, unde interimatul este asigurat de ex-primarul Ion Drăgan, în cele două primării urmând să se desfăşoare alegeri anticipate.


Elena Zaițev

1 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco