• Curierul de Hâncești

Sezonul rechizitelor școlare a deschis larg buzunarele părinţilor

Cît costă rechizitele școlare în magazinele specializate din Hîncești?Mai sunt două săptămâni pânã va suna din nou clopoţelul care va anunţa un nou început de an, iar librãriile si magazinele specializate şi-au scos la raft ofertele de rechizite şcolare. Hânceştenii au o gamă largă de alegere, marfa respectivă fiind importată în mare parte din Ucraina şi China, care umple cu vârf şi îndesit în acest sezon toate rafturile şi depozitele. Părinţii şi-au chibzuit bugetele după posibilităţi şi au dat startul pregătirilor pentru noul an şcolar.


Hânceştiul este aglomerat de părinţi şi copii în aceste zile, întrucât aceştia se pregătesc pentru noul an de şcoală. Dacã în alţi ani părinţii aproape că nu se uitau în portmoneu când mergeau la cumpărături pentru pregătirea începutului de an şcolar, acum mulţi dintre ei au redus drastic bugetul pentru începutul şcolii.


 “Cumpărăm câte ceva pentru scoală, avem doi copii, unul în clasa a VIII-a şi unul care intră acum în clasa I. Cu cel mare nu am probleme, este mai înţelegător, şi-a ales un rucsac din cele mai simple, cu tot cu rechizite am dat 500 de lei, are câteva caiete, penar cu tot ce-i trebuie si mai are câte ceva şi de anul trecut. Mai greu ne este cu cel mic, îi trebuie ce-i mai colorat, vrea ghiozdan cu aplicaţii, penar cu animaţii, caiete cu personajele de la televizor. Căutăm pe unde e mai ieftin. Numai ghiozdanul cu Spider Man este 300 de lei, am mai luat de vreo 300 de lei creioane, stilouri, caiete...şi mai avem o mulţime de cumpărat. Mi-am fãcut un calcul, mai mult de 1500 de lei pentru rechizite şi ghiozdane, pentru ambii copii, nu-mi permit anul acesta”, ne-a spus Tatiana Sandu, mama a doi băieţi din Hânceşti.


În discuţie a intervenit dna Raisa, o altă mamă cu doi copii, venită în aceeaşi locaţie să facă cumpărături de şcoală. Iată ce ne-a spus dnei:


„În principiu, cheltuiala minimă pentru un părinte care are un singur copil de trimis la şcoală ajunge undeva în jurul sumei de 700 de lei, în condiţiile în care un ghiozdan modest costă aproximativ 250 de lei, un penar 40 lei, un stilou – 2 lei, acuarele- în jur de 40 de lei, creioane colorate – 30 de lei, o ascutitoare – 4 lei, o radieră – 3 lei etc. asta fără costul unei uniforme şcolare, a pantofilor şi alte accesorii necesare”, a spus femeia.


După o tură prin librării, vă prezentăm câteva preţuri la cele mai necesare rechizite şcolare fără de care nu se lipseşte nici un elev pe parcursul studiilor.


Un caiet A5 de 96 foi – 9 lei, caiet A5, 60 foi – 6 lei, caiet subțire, 12 foi – 3 lei, carnet vertical – 18 lei. De asemenea, pensule de colorat în set – 17 lei, dare le pjuteţi procura şi separat, câte una care va costa între 3 şi 20 de lei, în dependenţă de dimensiune şi volumul de fire. O riglă costă între 4 şi 20 de lei, în dependenţă de dimensiune şi structură, aceasta poate fi din plactic, lemn sau metal, ba chiar şi din materiale flexibile care permit ca rigla să fie răsucită în toate direcţiile fără riscul de a se rupe. O ascuţitoare  costă aproximativ 4 lei. Dacă alegeţi una dublă, veţi mai plăti câţiva lei în plus.


Să nu uităm şi despre radieră care costă între 3 şi 10 lei. Pixurile sunte extrem de variate şi costă de la un leu, cele mai simple, până la câteva sute de lei – cele sofisticate, cu benzi aurii, cristale şi alte elemente de acest gen. Totuşi, pentru că vorbim de rechizitele pentru elevi, cu siguranţă părnţii vor alege pixuri care să nu depăşească suma de 10 lei. Şi creioanele simple sunt variate şi costă aproximativ 3 lei, sau dacă alegeţi un set de creioane simple veţi achita peste 14 lei.


„Eu am fetiţă în clasa a şasea şi pentru că am discutat prealabil cu diriginta, ştiu ce anume îi va trebui din rechizite. Nu am vrut s-o iau cu mine la cumpărături întrucât are slăbiciune la tot felul de carneţele colorate şi pixuri ieşite din comun. Numai acuarelele costă 45 de lei, hârtia colorată – 15 lei, cartonul colorat – 17 lei, albumul de desen – 20 lei, copertele pentru caiete – 2,5 lei, iar coperte pentru cărţi de clasa a VI-a în general nu găsesc.  


Bugetul pentru rechizite în acest an este foarte auster şi încercăm să ne limităm. Când iei tot odată, suma este mult mai mare. Anul viitor voi cumpăra câte puţin pe parcursul verii. Nu voi mai lăsa cumpărăturile de şcoală pe ultima sută de metri, întrucât deja am scos din buzunar 600 de lei, fără ghiozdat şi uniformă”, a spus pentru Curier dna Maria, o mămică din Cărpineni.


Pentru elevii mai măricei, în afară de caietele obişnuite şi celelelte rechizite standard, sunt necesare o serie de alte rechizite aşa precum mapa cu folii care începe cu preţul de 17 lei, o mapă cu copertă transparentă – 4 lei, o mapă pentru acte şi foi – 10 lei, o bandă izolantă – de la 4 lei. 


„Am lucrat cu tatăl meu vara aceasta ca să-mi fac proprii bani pentru şcoală, aşa că la procurarea rechizitelor particip tot singur, fără părinţi, ne spune Vlad, un elev de clasa a XI-a din Hânceşti. Mi-am luat deja totul necesar, de la caiete până la învelitori. Ghiozdan nu-mi procur pentru că cel de anul trecut este încă în stare foarte bună”, a spus tânărul.


Mai mult sau mai puţin, sezonul procurării rechizitelor şcolare este inevitabil pentru fiecare părinte care-şi duce odraslele la şcoală. Fiecare cheltuie pentru rechizite atât cât îi permite buzunarul şi chiar dacă nimeni nu ne-a vorbit despre cât de mari sau mici sunt preţurile la rechizite, suma finală se rotunjeşte înspăimântător întrucât se procură mai multe lucruri în acelaşi timp. Suma se rotunjeşte şi mai mult dacă părinţii vor să-şi înoiască copiii şi cu haine de şcoală, încălţăminte şi accesorii. Anume acesta va fi subiectul rubricii din următorul număr de ziar. Împreună vom afla cât au cheltuit părinţii pwntru uniforme, pantofi şi echipament sportiv în acest an.Elena Golubnic

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco